Πέμπτη, 25 Απρ.
18oC Αθήνα

Ιταλία: «Ο Λουίτζι ντι Μάιο είχε δώσει εντολή για κονδύλια σε ιδιοκτήτες αυθαίρετων της Ίσκια»

Ιταλία: «Ο Λουίτζι ντι Μάιο είχε δώσει εντολή για κονδύλια σε ιδιοκτήτες αυθαίρετων της Ίσκια»
Φωτογραφία Reuters

Ιδιαίτερη αναφορά στα αυθαίρετα σπίτια που έχουν χτιστεί στο νησί της Ίσκια, στα νότια της Ιταλίας, κάνουν σήμερα (29.11.2022) τα ΜΜΕ της χώρας, αναφέροντας ότι ο Λουίτζι Ντι Μάιο είχε εγκρίνει κονδύλι για να χρηματοδοτηθούν οι ιδιοκτήτες τους, σε μια άλλη φυσική καταστροφή το 2017.

Η φονική κακοκαιρία στην Ίσκια κόστισε τη ζωή σε 12 ανθρώπους ενώ περισσότεροι από 200 αναγκάστηκαν να εγκαταλείψουν τα σπίτια τους. Τα ΜΜΕ της Ιταλίας, στην προσπάθειά τους να ερευνήσουν τα αίτια της τραγωδίας, κάνουν αποκαλύψεις περί κονδυλίων σε ιδιοκτήτες αυθαίρετων σπιτιών, για να κάνουν επισκευές.

Μιλώντας στην εφημερίδα La Repubblica, ο σημερινός υφυπουργός Υποδομών της Ιταλίας, Εντοάρντο Ρίξι, τόνισε ότι «εμείς το 2018 θέλαμε να εγκριθεί διάταγμα για την ανοικοδόμηση της γέφυρας Μοράντι, η οποία είχε καταρρεύσει στην Γένοβα.

Την τελευταία στιγμή, τα Πέντε Αστέρια μας ζήτησαν να εντάξουμε στο όλο μέτρο και την οικονομική στήριξη πολλών ιδιοκτητών αυθαίρετων σπιτιών στην Ίσκια. Και αναγκασθήκαμε να το δεχθούμε, για να μπορέσει να ξαναχτιστεί η γέφυρα».

Σύμφωνα με τον Ρίξι, ο τότε υπουργός Εξωτερικών, Λουίτζι Ντι Μάιο, κατέβαλε «τις περισσότερες προσπάθειες» για να χρηματοδοτηθούν οι ιδιοκτήτες των αυθαίρετων από τα κονδύλια και έφτασε σε σημείο να το θέσει ως όρο για να προχωρήσει η παροχή τους.

«Κάποιοι χρησιμοποίησαν εκείνη την φάση, για να ικανοποιήσουν άλλες ανάγκες», τόνισε ο Ιταλός υφυπουργός Υποδομών στη La Repubblica.

Ειδικότερα, το Sky Italia εξηγεί ότι με το συγκεκριμένο διάταγμα ορίστηκε ότι οι κάτοικοι της Ίσκια, που είχαν ζητήσει στο παρελθόν την νομιμοποίηση του αυθαίρετου σπιτιού τους, θα μπορούσαν να λάβουν κρατικά κονδύλια για να επισκευάσουν την κατοικία τους από τυχόν ζημιές του σεισμού που είχε πλήξει την Ίσκια το 2017.

Πολλοί σχολιαστές υπογραμμίζουν ότι τόσο με το μέτρο αυτό, όσο και με τις νομιμοποιήσεις αυθαιρέτων που υπεγράφησαν από τις ιταλικές κυβερνήσεις το 1985, το 1994 και το 2003, εστάλη το μήνυμα ότι δεν υπάρχει πρόθεση να τιμωρηθεί η παράνομη δόμηση, η οποία συνέβαλε στην τραγωδία του περασμένου Σαββάτου.

Πηγή: ΑΠΕ – ΜΠΕ

Κόσμος Τελευταίες ειδήσεις