Κυριακή, 5 Μαΐ
16oC Αθήνα

Ιταλία: «Θρυμματίστηκαν» οι ελπίδες για φρένο στον εφιάλτη του κορονοϊού!

Ιταλία κορονοϊός
Φωτογραφίες από: Reuters

Η όποια αισιοδοξία για περιορισμό του φονικού κορονοϊού στην Ιταλία “πέθανε” μαζί με ακόμη 743 ανθρώπους σε ένα 24ωρο. Εφιαλτικοί οι αριθμοί στην γειτονική χώρα που μοιάζει πια να βρίσκεται στο έλεος του Θεού.

Μια ακόμα ημέρα που η Ιταλία… χάνει το μέτρημα στους νεκρούς από κορονοϊό. Μια ακόμα ημέρα που το “φάντασμα” του φονικού ιού πλανάται πάνω από την γειτονική χώρα και “θερίζει” ζωές.

Έγινε πια καθημερινότητα το να καταγράφονται οι θάνατοι στην ένδοξη αυτή ευρωπαϊκή χώρα και οι αριθμοί μετατρέπονται σε μια εφιαλτική “συνήθεια”.

Ποιος θυμάται -αλήθεια- μια παρόμοια κατάσταση σε οποιαδήποτε χώρα του κόσμου που δεν βρίσκεται σε καιρό πολέμου;

Ποιος μπορεί να φέρει στο μυαλό μια περίοδο που κάθε μέρα, κάθε 24 ώρες πεθαίνουν εκατοντάδες άνθρωποι;

Η Τρίτη, 24.03.2020, πέρασε στην Ιστορία ως μια ακόμη “μαύρη” μέρα. Η μέρα κατά την οποία 743 άνθρωποι έχασαν την ζωή τους. Ένα… μικρό χωριό πεθαίνει κάθε μέρα στην γειτονική χώρα που μοιάζει πια να έχει χάσει εντελώς τον έλεγχο.

Αυστηρότερα μέτρα στην Ιταλία

Σε μια προσπάθεια να περιοριστεί ο φονικός ιός, η ιταλική κυβέρνηση αυστηροποίησε με νέο διάταγμά της τα μέτρα για όσους δεν σέβονται τους περιορισμούς που έχουν εγκριθεί για την καταπολέμηση του “εφιάλτη”.

Όπως τόνισε ο πρωθυπουργός Τζουζέπε Κόντε στο τέλος του υπουργικού συμβουλίου, πιο αναλυτικά, το νέο διάταγμα προβλέπει ότι:

Σε όποιον μετακινείται χωρίς βάσιμη αιτία, μπορεί να επιβληθεί πρόστιμο από 400 μέχρι και 3.000 ευρώ.

Click4more: Χανταϊός ο… νέος τρόμος στην Κίνα που “θυμίζει” κορονοϊό – Το καλό και το κακό νέο

Προωθείται η εναρμόνιση των μέτρων των περιφερειών και της κυβέρνησης της Ρώμης για την αντιμετώπιση της κρίσης, αλλά οι περιφέρειες, αν χρειαστεί, θα μπορούν να υιοθετούν ακόμη αυστηρότερα μέτρα, για ειδικά, κατά τόπους, προβλήματα.

Η κατάσταση «εθνικής έκτακτης ανάγκης» συνεχίζει να ισχύει μέχρι τις 31 Ιουλίου, αλλά αυτό δεν σημαίνει ότι τα περιοριστικά μέτρα θα παραταθούν μέχρι αυτή την ημερομηνία. «Μόλις μπορέσουμε, θα επιστρέψουμε στην κανονική μας καθημερινότητα», είπε ο Ιταλός πρωθυπουργός.

Οι εμπορικές επιχειρήσεις που δεν σεβάστηκαν τους περιορισμούς, τέλος, θα πρέπει να κατεβάσουν ρολά για διάστημα μέχρι και ενός μηνός.

Ιταλία 

Ιταλία: Bαλβίδες αναπνευστήρων με εκτύπωση 3D, κατασκευή μασκών από εταιρείες εσωρούχων και… όλοι στη μάχη!χ

Την ίδια ώρα, η ευρωπαϊκή χώρα επιδιώκει με όλα τα μέσα να πολεμήσει την επιδημία Covid-19: Με βαλβίδες αναπνευστήρων με εκτύπωση 3D, με κατασκευαστές καλτσών ή καλσόν που στρέφονται στην κατασκευή προστατευτικών μασκών, με, με, με…

«Ηλθαν σε επαφή μαζί μας από την εφημερίδα της Μπρέσια, που απηύθυνε SOS εκ μέρους νοσοκομείου της περιοχής μας, ρωτώντας αν είναι δυνατό να εκτυπώσουμε σε 3D βαλβίδες Venturi», λέει ο Αλεσάντρο Ρομαϊόλι, μηχανικός της εταιρείας Isinnova που ειδικεύεται στις τρισδιάστατες εκτυπώσεις.

Click4more: Ιερέας έδωσε τον αναπνευστήρα του σε νεότερο ασθενή για να τον σώσει από τον κορονοϊό

Η Μπρέσια είναι ένα από τα hotspot της επιδημίας στην Λομβαρδία.

«Πήγαμε στο νοσοκομείο του Κιάρι και πήραμε το πρωτότυπο της βαλβίδας που φαινόταν αρκετά εύκολο να αναπαραχθεί σε 3D», αλλά στην πραγματικότητα δεν ήταν έτσι εξαιτίας του ελάχιστου περιθωρίου σφάλματος που επιτρεπόταν, λέει ο ιταλός μηχανικός.

«Εκτυπώσαμε τέσσερα πρωτότυπα και τα πήγαμε στο νοσοκομείο, όπου μας είπαν ότι λειτουργούν, ότι τα δοκίμασαν σε ασθενείς με εξαιρετικά αποτελέσματα και μας είπαν “Είναι εξαιρετικές, χρειαζόμαστε άλλες 100” », διηγείται με ενθουσιασμό ο μηχανικός.

Δεν μπορούσαν να χορηγήσουν οξυγόνο στην Ιταλία!

«Υπό κανονικές συνθήκες, οι χρησιμοποιούμενες βαλβίδες σε ένα νοσοκομείο πρέπει να είναι πιστοποιημένες, πρέπει να περάσουν τεστ. Σε αυτήν την περίπτωση, το νοσοκομείο είχε επειγόντως ανάγκη, και μας είπαν “έχουμε ασθενείς χωρίς οξυγόνο εξαιτίας της έλλειψης βαλβίδων, ό,τι και να φέρετε, θα είναι συν».

«Δεν είχαμε πια να χορηγήσουμε οξυγόνο στους ασθενείς… οι βαλβίδες των αναπνευστήρων είχαν τελειώσει… αλλά η τρισδιάστατη εκτύπωση μας έσωσε», λέει ο διευθυντής του νοσοκομείου Μάουρο Μπορέλι στην εφημερίδα Il Fatto Quotidiano.

Η εταιρεία Isinnova τροποποίησε επίσης μάσκες καταδύσεων ώστε να μπορούν να στερεωθούν σε αναπνευστήρες.

Πολλές επιχειρήσεις στην Ιταλία προσπαθούν να δώσουν χέρι βοήθειας

Την ίδια ώρα, η εταιρεία Calzedonia ανακοίνωσε ότι ορισμένα από τα ατελιέ της κατασκευάζουν από χθες 10.000 μάσκες την ημέρα και ότι ο ρυθμός θα αυξηθεί ακόμη περισσότερο.

Η εταιρεία αθλητικού εξοπλισμού Macron ανακοίνωσε ότι είναι διατεθειμένη να κατασκευάσει στις εγκαταστάσεις της στην Κίνα «μάσκες, γάντια, ποδιές» για την προστασία από τον ιό.

Τέλος, η ιταλοαμερικανική Fiat Chrysler Automobiles (FCA) ανακοίνωσε ότι ένα από τα εργοστάσιά της θα κατασκευάζει 1 εκατομμύριο μάσκες τον μήνα.

Αυξάνουν τις κλίνες στις ΜΕΘ, αλλά αυξάνονται κρούσματα και νεκροί

Νωρίτερα, όπως ανακοίνωσε ο  ανώτατος επιτετραμμένος για την επιδημία, Ντομένικο Αρκούριατά, η Ιταλία αύξησε κατά 64% τις κλίνες των ΜΕΘ, προσθέτοντας πως οι κλίνες στα τμήματα πνευμονολογίας και λοιμωδών νόσων αυξήθηκαν «από 6.625 σε 26.169, τέσσερις φορές περισσότερες».

«Μας χρειάζονται περισσότερο υλικό, περισσότερες κλίνες, περισσότερο προσωπικό: πρέπει να θέσουμε σε κίνηση μία επανάσταση του συστήματος υγείας μας», εκτιμά ο ίδιος αξιωματούχος, ενώ η Ιταλία έχει καταγράψει πάνω από 6.000 θανάτους.

Επίσης ο Αρκούρι εκτίμησε πως απαιτούνται 90 εκατ. μάσκες για να ικανοποιηθεί κάθε μήνα η εσωτερική ζήτηση. «Ο τομέας της κλωστοϋφαντουργίας θα μας εξασφαλίσει 50 εκατ. μάσκες κάθε μήνα, όμως μας χρειάζονται 90 εκατ. τον μήνα», επισήμανε ο ίδιος.

Click4more: Κυριάκος Μητσοτάκης: «Μένουμε σπίτι» με Κηλαηδόνη και… το μισό ελληνικό πεντάγραμμο! video

«Προσδοκάμε στη συστράτευση κι άλλων επιχειρήσεων προκειμένου να αποκτήσουμε αυτάρκεια», τόνισε, θέτοντας «έναν ορίζοντα δύο μηνών» για να εξαρτάται η Ιταλία «όλο και λιγότερο από τις εισαγωγές, από τον ανταγωνισμό μεταξύ των χωρών και τον εμπορικό πόλεμο, στον οποίο έχουμε βυθισθεί έως τον λαιμό».

Στο μεταξύ, «8 εκατ. μάσκες FFP2-3 και 6 εκατ. χειρουργικές μάσκες θα φθάνουν κάθε εβδομάδα από τις 29 Μαρτίου από την Κίνα. Τα αεροσκάφη μας θα πηγαίνουν να παίρνουν το υλικό όπου αυτό βρίσκεται», δήλωσε.

Όσον αφορά τους αναπνευστήρες, «έχουμε περάσει από τους 13 στους 73 αναπνευστήρες που διανέμονται καθημερινά, πέντε φορές περισσότερους. Είναι ακόμη λίγοι, όμως έχουμε την πεποίθηση πως οι αριθμοί αυτοί μπορούν να αυξηθούν ακόμη γρηγορότερα», κατέληξε ο Αρκούρι.

Με πληροφορίες από: ΑΠΕ – ΜΠΕ
Φωτογραφίες: Reuters.

Κόσμος Τελευταίες ειδήσεις