Κόσμος

“Ήθελα να καταβληθεί ολόκληρη η δόση στην Ελλάδα”, δήλωσε η αυστριακή ΥΠΟΙΚ

Υπέρ της καταβολής ολόκληρης της δόσης στην Ελλάδα δήλωσε η Αυστριακή υπουργός Οικονομικών, Μαρία Φέκτερ, πριν από την έναρξη των σημερινών εργασιών της στις Βρυξέλλες, χαρακτηρίζοντας πάντως ως θετική τη συμφωνία για την εκταμίευση της επόμενης δόσης ύψους 6,8 δισεκατομμυρίων ευρώ, που έχει διασφαλιστεί, όπως είπε, μέχρι το ερχόμενο φθινόπωρο.

Σε κάθε περίπτωση, η Ελλάδα θα πρέπει να εφαρμόσει τα μέτρα που αφορούν, για παράδειγμα στη μείωση των θέσεων στο δημόσιο τομέα και στις ιδιωτικοποιήσεις, ανέφερε, προσθέτοντας ότι θα πρέπει να υπάρξει κάποια πρόοδος για να υλοποιηθούν οι διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις και να υπάρξει ανάπτυξη.

Ταυτόχρονα, όπως παρατήρησε, έχει διαπιστωθεί πως η ελληνική οικονομία βρίσκεται σε κάπως καλύτερη κατάσταση, ο τουρισμός γνωρίζει ανάκαμψη, καλύτερη από ό, τι αναμενόταν. Γενικά οι αριθμοί για την Ελλάδα δεν προκαλούν ανησυχία και αν η Αθήνα εκπληρώσει μέχρι το τέλος Ιουλίου τις υποχρεώσεις της θα λάβει χρήματα, όχι μόνον από τον EFSF αλλά και από το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο, σημείωσε.

Σε σχέση με την Κύπρο, ανέφερε πως θα συμφωνηθούν επιπλέον όροι που οι Κύπριοι θα τους αποδεχθούν και δεν θα εγκαταλείψουν την πορεία αλλά θα συνεργαστούν ενεργά για να σταθεροποιηθεί η κατάσταση. Πρόκειται, όπως πρόσθεσε, για τη Λαϊκή Τράπεζα καθώς δεν έχουν ολοκληρωθεί εκεί οι αναδιαρθρώσεις, ενώ η κυπριακή πλευρά έχει ανακοινώσει πως θα διαπραγματευτεί με τους Ρώσους, καθώς η Μόσχα είναι μεγάλος χρηματοδότης.

Κατά την άποψή της, η Κύπρος παραμένει σε τροχιά, δεν υπάρχει κάτι ανησυχητικό, αλλά γίνονται αναπροσαρμογές στο μνημόνιο.

Στις ίδιες, σημερινές, δηλώσεις της, η Αυστριακή υπουργός Οικονομικών επισήμανε πως η Ευρωζώνη βρίσκεται σήμερα σε σημαντικά καλύτερη κατάσταση από ό, τι πριν ένα χρόνο, αλλά δεν έχει εξέλθει ακόμη από την κρίση και θα πρέπει σε κάποιους τομείς όχι μόνον να σταθεροποιηθεί, αλλά από τη σταθερότητα να προκύψει ανάπτυξη.

Σύμφωνα με την ίδια, εκείνο που σήμερα προκαλεί ανησυχία δεν είναι οι τράπεζες αλλά η ανεργία των νέων καθώς μια ολόκληρη γενιά αφήνεται πίσω και αυτό είναι απαράδεκτο και θα πρέπει η Ευρωζώνη να αποκτήσει κάπως περισσότερη δυναμική από ό, τι συνέβαινε μέχρι τώρα.

Υπενθυμίζεται, πως πριν τη χθεσινή έναρξη της πρώτης ημέρας των εργασιών της συνόδου της Ευρωομάδας, η Αυστριακή υπουργός Οικονομικών είχε ταχθεί κατά της τμηματικής εκταμίευσης της δόσης του δανείου στην Ελλάδα, τονίζοντας πως θα πρέπει να δοθεί η δυνατότητα στους Έλληνες για ρευστότητα που χρειάζονται ενόψει των ομολόγων που πρόκειται να λήξουν, παρατηρώντας ότι έχουν καθοριστεί οι δόσεις και θα πρέπει να τηρηθεί το χρονοδιάγραμμα.

Η κ. Φέκτερ είχε τονίσει πως τάσσεται σαφώς υπέρ της εκταμίευσης της δόσης μέσα στον Ιούλιο και να μην αναβληθεί για μετά το καλοκαίρι, σημειώνοντας ότι οι Έλληνες θα χρειαστούν μέσα στον Αύγουστο μεγάλα ποσά για εξόφληση ομολόγων και η ίδια υποστηρίζει ότι το θέμα πρέπει να τελειώσει μέσα σε αυτό το διήμερο της συνόδου της Ευρωομάδας (Eurogroup).

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

”Τα άκουσε για τα καλά ο Στουρνάρας στο Eurogroup”

Μέσω… διαθεσιμότητας θα πάρουμε τα πρώτα 4 δισ. ευρώ της «τσεκουρεμένης» δόσης – Eurogroup: Εμείς κάναμε ό,τι είχε συμφωνηθεί, σειρά σας τώρα!

Το Εurogroup αποφάσισε “τεμαχισμένες” δόσεις – 2,5 δισ τον Ιούλιο και αυστηρή επιτήρηση για την υπόλοιπη δόση

Θολό τοπίο στις Βρυξέλες για την καταβολή της δόσης στην Ελλάδα – Τι λένε οι Ευρωπαίοι ΥΠΟΙΚ

Η Τρόικα ανακοίνωσε τη συμφωνία με την Ελλάδα – Διαβάστε τη

Σχόλια
Σχολίασε εδώ
50 /50
2000 /2000
Όροι Χρήσης. Το site προστατεύεται από reCAPTCHA, ισχύουν Πολιτική Απορρήτου & Όροι Χρήσης της Google.
Κόσμος
Ακολουθήστε το Νewsit.gr στο Google News και ενημερωθείτε πρώτοι για όλη την ειδησεογραφία και τα τελευταία νέα της ημέρας
Κόσμος: Περισσότερα άρθρα
Οι ΗΠΑ βομβάρδισαν θέσεις τζιχαντιστών στη Νιγηρία τα Χριστούγεννα: «Θα υπάρξουν κι άλλοι νεκροί αν συνεχιστεί η σφαγή χριστιανών» λέει ο Τραμπ
«Είχα προειδοποιήσει ήδη αυτούς τους τρομοκράτες ότι αν δεν σταματούσαν τη σφαγή χριστιανών, θα πλήρωναν ακριβά» λέει ο Τραμπ
Ντόναλντ Τραμπ
10
Ο Πάπας Λέων στο χριστουγεννιάτικο μήνυμά του: «Αναθέτουμε όλη την ευρωπαϊκή ήπειρο στον Πρίγκιπα της Ειρήνης» – Η αναφορά του στη Γάζα και τους πρόσφυγες
«Πώς να μην θυμηθούμε τις σκηνές της Γάζας, οι οποίες εδώ και πολλές εβδομάδες είναι εκτεθειμένες στην βροχή, στον άνεμο και στο κρύο, αλλά και εκείνες τόσων άλλων προσφύγων κάθε ηπείρου» ανέφερε ο πάπας
πάπας λέων
Χριστουγεννιάτικη επικοινωνία Ζελένσκι με τους Αμερικανούς απεσταλμένους Γουίτκοφ και Κούσνερ για την Ουκρανία - «Ήταν μία καλή συζήτηση»
«Ελπίζω ότι οι συμφωνίες που επιτεύχθηκαν σήμερα με την ευκαιρία των Χριστουγέννων και οι ιδέες που συζητήσαμε θα αποδειχθούν χρήσιμες»
REUTERS