Και εγένετο… αυτόνομο ίντερνετ στην Ρωσία!

Φωτογραφία Αρχείου: Reuters

Η Κρατική Δούμα ενέκρινε σε πρώτη ανάγνωση , με ψήφους 334 υπέρ και 47 κατά, το νομοσχέδιο για την αυτόνομη λειτουργία του ίντερνετ στην Ρωσία , το οποίο έχει προκαλέσει την έντονη κριτική του επιχειρηματικού κόσμου και την κριτική του Ελεγκτικού Συνεδρίου, καθώς μπορεί να απορροφήσει δισεκατομμύρια ρούβλια από τον κρατικό προϋπολογισμό.

Τι σχετικές τροπολογίες στους νόμους «περί επικοινωνιών» και «περί πληροφορίας, τεχνολογιών της πληροφορίας και περί προστασίας της πληροφορίας» κατέθεσαν στην Κρατική Δούμα οι βουλευτές Αντρέι Κλίσας , Λιουντμίλα Μπόκοβα και ο βουλευτής του Φιλελευθέρου Δημοκρατικού Κόμματος της Ρωσίας Αντρεί Λουγκοβόι. Τα ρωσικά μέσα ενημέρωσης άρχισαν να μιλάνε για νομοσχέδιο περί αυτόνομου ίντερνετ.

Ο Λουγκοβόι, υπεραμυνόμενος των τροπολογιών που κατέθεσε , είπε ότι « δεν πρόκειται για αποσύνδεση του ίντερνετ, αλλά για τη δυνατότητα των Ρώσων πολιτών να συνεχίσουν να χρησιμοποιούν το Ίντερνετ σε περίπτωση επιθετικών ενεργειών». Κύριος στόχος του νομοσχεδίου, όπως είπε, είναι « ο έλεγχος όλων των γραμμών επικοινωνίας στην επικράτεια της Ρωσικής Ομοσπονδίας» για τις οποίες «δεν έχουμε γενικά καμία αντίληψη».

Τι θέλουν να πετύχουν με το νομοσχέδιο για το ίντερνετ

Ο στόχος του νομοσχεδίου, σύμφωνα με τους συντάκτες του, συνίσταται στο να μπορεί το ρωσικό τμήμα του διαδικτύου να συνεχίσει να λειτουργεί ακόμη και στην περίπτωση που το αποσυνδέσουν από το παγκόσμιο δίκτυο του Ίντερνετ. Υποτίθεται ότι σε μια τέτοια περίπτωση απειλής την διαχείριση του Ίντερνετ στην Ρωσία θα την αναλάβει η ρωσική εποπτική αρχή τηλεπικοινωνιών Roskomnadzor.

Το νομοσχέδιο ορίζει την λειτουργία του διαδικτύου κατά τέτοιον τρόπο ώστε να μπορεί να μειώσει στο ελάχιστο τον όγκο των μεταδιδόμενων στο εξωτερικό πληροφοριών τις οποίες ανταλλάσσουν οι Ρώσοι χρήστες του Ίντερνετ. Αν πιστέψει κανείς τα όσα παραθέτουν οι συντάκτες του νομοσχεδίου στην επεξηγηματική τους έκθεση, αυτό που τους ώθησε να καταρτίσουν το νομοσχέδιο ήταν η Εθνική Στρατηγική Κυβερνοασφάλειας των ΗΠΑ που ψηφίσθηκε τον Σεπτέμβριο του 2018.

Το νομοσχέδιο θα υποχρεώσει του παρόχους του Ίντερνετ να εγκαταστήσουν στα δίκτυά τους τεχνικά μέσα αντιμετώπισης των απειλών. Ωστόσο το νομοσχέδιο δεν αναφέρει ποια είναι αυτά τα τεχνικά μέσα, τα οποία θα πρέπει να διαθέσει δωρεάν η ρωσική εποπτική αρχή τηλεπικοινωνιών Roskomnadzor.

Το νομοσχέδιο προβλέπει ότι ρωσική εποπτική αρχή τηλεπικοινωνιών Roskomnadzor θα διαχειρίζεται το ρωσικό ιντερνέτ σε περίπτωση που ανακύψουν παρόμοιοι κίνδυνοι . Αλλά ακόμη και να μην υπάρξουν κίνδυνοι, η ρωσική εποπτική αρχή σύμφωνα με το σκεπτικό των συντακτών του νομοσχεδίου, θα μπλοκάρει τις απαγορευμένες στην Ρωσία ιστοσελίδες (κάτι που αυτή την στιγμή κάνουν οι πάροχοι)

Όλη η διαδικτυακή κίνηση στην επικράτεια της Ρωσίας θα πραγματοποιείται μόνο μέσω ειδικών κόμβων μεταβίβασης. Οι αρχές θα μπορούν να αρνούνται στους παρόχους, στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης και στις πλατφόρμες ανταλλαγής μηνυμάτων την σύνδεση με τους συγκεκριμένους κόμβους, εάν δεν τηρούν τις απαιτήσεις που επιβάλλουν η ρωσική εποπτική αρχή και οι διωκτικές αρχές.

Το νομοσχέδιο προβλέπει επίσης την δημιουργία εθνικού συστήματος με ονόματα διαδικτυακών διευθύνσεων, το οποίο θα χρησιμοποιείται εάν το ρωσικό ιντερνέτ μπλοκαρισθεί από το εξωτερικό.

Ποιοι άσκησαν κριτική στο νομοσχέδιο για το ίντερνετ

Η κυβέρνηση επίσημα υποστήριξε το νομοσχέδιο, αλλά διατύπωσε αρκετές σοβαρές παρατηρήσεις. Δεν είναι σαφές ποιες είναι οι απειλές που μπορεί να δεχθεί το ρωσικό διαδίκτυο, σε ποιες περιπτώσεις εισάγεται ο κεντρικός έλεγχος του διαδικτύου και ποιος θα είναι αυτός που θα διενεργεί τον κεντρικό έλεγχο εκτός από τους παρόχους, αναφέρεται στην κυβερνητική αποτίμηση.

Επίσης η ευρείας κλίμακας διεύρυνση των δικαιοδοσιών της ρωσική εποπτικής αρχής τηλεπικοινωνιών δεν αρέσει και τόσο στην κυβέρνηση, επειδή θεωρεί ότι τον ρόλο της ρυθμιστικής αρχής στον τομέα του ιντερνέτ θα πρέπει να ασκούν τα υπουργεία και η κυβέρνηση.

Η κύρια παρατήρηση της κυβέρνησης αφορά τις δαπάνες που απαιτούνται για την υλοποίηση του νομοσχεδίου, καθώς θα απαιτηθούν πρόσθετα κονδύλια από τον προϋπολογισμό.

Το Ελεγκτικό Συνέδριο δεν εξέφρασε την πλήρη υποστήριξη του προς το νομοσχέδιο, εκτιμώντας ότι, αν ψηφισθεί, θα αυξηθεί το κόστος των ειδών και υπηρεσιών στην ρωσική αγορά.

Η Ρωσική Ένωση Βιομηχάνων Και Επιχειρηματιών προειδοποίησε με έκθεσή της προς την Κρατική Δούμα να μην ψηφισθεί το εν λόγω νομοσχέδιο με την παρούσα μορφή, υποστηρίζοντας ότι στην Ρωσία ήδη λειτουργούν 11 σερβερς και συνεπώς δεν υπάρχει νόημα να εξασφαλισθεί η αυτόνομη λειτουργία του ρωσικού διαδικτύου.

Πηγή: BBC

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Κόσμος Τελευταίες ειδήσεις

Μόνος του πλέον ο Όρμπαν στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο – Εκτός ΕΛΚ το κυβερνών κόμμα της Ουγγαρίας

Μόνος του πλέον ο Όρμπαν στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο – Εκτός ΕΛΚ το κυβερνών κόμμα της Ουγγαρίας

Τα μέλη του κεντροδεξιού Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος (ΕΛΚ), της μεγαλύτερης πολιτικής ομάδας στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο, ψήφισαν υπέρ της αλλαγής ορισμένων κανόνων έτσι ώστε να επιτραπεί ... Διαβάστε περισσότερα
Σεισμός Ελασσόνα: Τηλεφωνική επικοινωνία Δένδια – Τσαβούσογλου – «Η Τουρκία είναι έτοιμη να βοηθήσει»

Σεισμός Ελασσόνα: Τηλεφωνική επικοινωνία Δένδια – Τσαβούσογλου – «Η Τουρκία είναι έτοιμη να βοηθήσει»

Την απόλυτη ετοιμότητα της Τουρκίας να βοηθήσει την Ελλάδα, μετά τον σεισμό των 6 Ρίχτερ στην Ελασσόνα, εξέφρασε ο Μεβλούτ Τσαβούσογλου. Ο ισχυρός σεισμός που ... Διαβάστε περισσότερα
Ο Μακρόν αναγνώρισε ότι ο Aλγερινός Αλί Μπουμεντζέλ δολοφονήθηκε από τον γαλλικό στρατό (pics)

Ο Μακρόν αναγνώρισε ότι ο Aλγερινός Αλί Μπουμεντζέλ δολοφονήθηκε από τον γαλλικό στρατό (pics)

Ο Εμανουέλ Μακρόν αναγνώρισε «εξ ονόματος της Γαλλίας» ότι ο Αλγερινός δικηγόρος και προσωπικότητα του κινήματος για την ανεξαρτησία Αλί Μπουμεντζέλ «βασανίσθηκε και δολοφονήθηκε» από ... Διαβάστε περισσότερα
Γερμανία: Η Μέρκελ χαλαρώνει το lockdown  με δικλείδες ασφαλείας – Τι ανοίγει στις 8 Μαρτίου

Γερμανία: Η Μέρκελ χαλαρώνει το lockdown με δικλείδες ασφαλείας – Τι ανοίγει στις 8 Μαρτίου

Σε σταδιακή χαλάρωση των μέτρων που έχουν επιβληθεί για τον κορονοϊό αναμένεται να συμφωνήσει η καγκελάριος της Γερμανίας με τους επικεφαλής των κρατιδίων. Αυτό υποστηρίζει ... Διαβάστε περισσότερα