Πέμπτη, 25 Απρ.
19oC Αθήνα

Καλύτερα να μασάς! Απολύθηκε η συνεργάτης του Τραμπ που πρόσβαλε τον καρκινοπαθή Μακέιν

Τραμπ Σάντλερ Μακέιν
Η Κέλι Σάντλερ - Φωτογραφία Reuters

«Δεν έχει σημασία τι λέει ο Μακέιν, ούτως ή άλλως θα πεθάνει». Η εξοργιστική φράση που ειπώθηκε από εργαζόμενη στο επιτελείο του Ντόναλντ Τραμπ είχε προκαλέσει, δικαιολογημένα, σάλο. Προκάλεσε επίσης, έστω και καθυστερημένα, την απόλυσή της.

Ο γερουσιαστής Τζον Μακέιν είναι από τους πολιτικούς στις ΗΠΑ που τυγχάνει αναγνώρισης από τους πάντες. Ήρωας του πολέμου στο Βιετνάμ, πρόσφατα ανακοίνωσε πως έχει καρκίνο στο κεφάλι. Όταν διέρρευσε το σχόλιο που έκανε η Κέλι Σάντλερ, συνεργάτης του Τραμπ, προκλήθηκε θύελλα αντιδράσεων. Αρχικά, ο Αμερικανός πρόεδρος ασχολήθηκε με το ποιος κάνει τις διαρροές. Σήμερα (06.06.2018) έγινε γνωστό πως αυτή δεν ήταν η μοναδική του αντίδραση.

Η Σάντλερ εργαζόταν στη διεύθυνση επικοινωνίας του Τραμπ. Όπως έκανε γνωστό ο αναπληρωτής εκπρόσωπος του Λευκού Οίκου, Ρατζ Σα. Δεν ανακοινώθηκε πότε απολύθηκε και αν την απόφαση την πήρε ο ίδιος ο Ντόναλντ Τραμπ. Όπως δεν είχε επιβεβαιωθεί και ποτέ ότι η εξοργιστική ατάκα ανήκε στην ίδια.

«Η Κέλι Σάντλερ δεν εργάζεται πλέον στη διεύθυνση επικοινωνίας της αμερικανικής προεδρίας». Αυτή ήταν η ανακοίνωση του Σα. Χωρίς καμία άλλη λεπτομέρεια. Κυρίως αν την απόφαση πήρε ο Αμερικανός πρόεδρος. Ούτε πότε σταμάτησε να δουλεύει στον Λευκό Οίκο η Σάντλερ.

Η ατάκα για τον Μακέιν που έφερε… απόλυση

Αν και ποτέ δεν επιβεβαιώθηκε ότι η φράση ειπώθηκε από την Κέλι Σάντλερ, το γεγονός ότι εκδιώχθηκε από τον Λευκό Οίκο κάτι δείχνει. Όλα είχαν γίνει σε κλειστή, εσωτερική σύσκεψη στον Λευκό Οίκο. Ήταν η περίοδος που συζητούνταν ο διορισμός της Τζίνα Χάσπελ στην ηγεσία της CIA. Ο Τζον Μακέιν είχε εκφράσει την αντίθεσή του με τον διορισμό της. «Δεν έχει σημασία, ούτως ή άλλως πεθαίνει» φέρεται να είχε πει η Σάντλερ για να υποβαθμίσει την αντίδραση του Γερουσιαστή.

Click4more: Τζον Μακέιν: «Δεν θέλω τον Τραμπ ούτε στην κηδεία μου»

Μόνο που η φράση της διέρρευσε στο Reuters από άνθρωπο που ήταν ενήμερος για όσα είχαν ειπωθεί στη σύσκεψη. Όταν τα όσα είπε έφτασαν στον… Τύπο, προκλήθηκε σάλος. Δεν υπήρξε πολιτικός που να μην την αποδοκιμάσει. Τότε, ο Λευκός Οίκος είχε αρνηθεί να επιβεβαιώσει αν η Σάντλερ είπε όσα της αποδίδονταν.

Είχαν ζητήσει την απόλυσή της

Ανάμεσα σε εκείνους που είχαν ζητήσει την άμεση απομάκρυνσή της από το επιτελείο του Αμερικανού προέδρου ήταν και η κόρη του Μακέιν, Μέγκαν.

Ο Τζον Μακέιν, 81 ετών, πάσχει από μια εξαιρετικά επιθετική μορφή καρκίνου στον εγκέφαλο. Υποβάλλεται σε θεραπεία στην Πολιτεία του, την Αριζόνα, και απουσιάζει από τις εργασίες της Γερουσίας εδώ και μήνες.

Ο Τζον Μακέιν – Φωτογραφία αρχείου Reuters

Όταν ο Τραμπ αποφάσισε να διορίσει τη Χάσπελ επικεφαλής της CIA, ο Τζον Μακέιν είχε εκδώσει ανακοίνωση με την οποία εξέφραζε την αντίθεσή του. Αιτία το γεγονός πως το όνομα της Χάσπελ έχει συνδεθεί με βασανιστήρια της CIA σε κρατούμενους. Ο 81χρονος Γερουσιαστής είχε στηλιτεύσει το γεγονός πως η νέα διευθύντρια της Υπηρεσίας αρνήθηκε, κατά την ακρόασή της στη Γερουσία, να καταδικάσει τα βασανιστήρια.

Για τον Τραμπ, δεν είναι ήρωας πολέμου ο Μακέιν

Όταν υπηρετούσε στο Βιετνάμ, ο Μακέιν είχε συλληφθεί και βασανίστηκε ως αιχμάλωτος πολέμου για πέντε χρόνια. Είχε μάλιστα ζητήσει από τους γερουσιαστές να απορρίψουν τον διορισμό της Χάσπελ. Αλλά δεν εισακούστηκε. Με 54 ψήφους υπέρ και 45 κατά η Χάσπελ πήρε το χρίσμα για να γίνει η πρώτη γυναίκα επικεφαλής της CIA.

Βέβαια, η Κέλι Σάντλερ δεν ήταν η μοναδική που έχει μιλήσει με προσβλητικό τρόπο για τον Τζον Μακέιν. Το είχε κάνει ο ίδιος ο Τραμπ, το 2015, λίγο πριν εκλεγεί πρόεδρος των ΗΠΑ. Σε εκδήλωση χριστιανών συντηρητικών είχε επιτεθεί στον πρώην πιλότο μαχητικού της αεροπορίας του Πολεμικού Ναυτικού. «Δεν είναι ήρωας πολέμου. Χαρακτηρίστηκε ήρωας πολέμου επειδή αιχμαλωτίστηκε. Εμένα μου αρέσουν εκείνοι που δεν αιχμαλωτίστηκαν», είχε πει.

Πηγή: ΑΠΕ – ΜΠΕ

Κόσμος Τελευταίες ειδήσεις