Πέμπτη, 23 Μαΐ
29oC Αθήνα

Καταλονία: Ανεξαρτησία ο Πουτζδεμόντ, πόλεμο ο Ραχόι! Πώς φτάσαμε ως εδώ

Καταλονία
Φωτογραφία: Reuters

– Μέσα σε λιγότερο από ένα μήνα, έχουν έρθει τα πάνω – κάτω στην Ισπανία!
– Από το δημοψήφισμα για την ανεξαρτησία, την 1η Οκτωβρίου, μέχρι σήμερα που ο Ραχόι παίρνει την Καταλονία στα χέρια του, έχουν γραφτεί… πολλές σελίδες Ιστορίας
– Ο αμφιλεγόμενος Καταλανός πρόεδρος, Κάρλες Πουτζδεμόντ και τα “ήξεις αφήξεις”
– Ο αδιάλλακτος Ισπανός πρωθυπουργός που ούτε μια στιγμή δεν έδειξε διατεθειμένος να κάνει… μισό βήμα πίσω
– Το “φάντασμα” του Φράνκο που πλανάται πάνω από τη χώρα της Ιβηρικής χερσονήσου
– Διαδηλώσεις σε Μαδρίτη και Καταλονία αποδεικνύουν πως ο διχασμός έχει επέλθει για τα καλά
– Όλο το χρονικό για το πώς φτάσαμε ως εδώ

Καταλονία και Μαδρίτη, Ραχόι και Πουτζδεμόντ: Δοκιμάζουν εδώ και περίπου ένα μήνα τις… αντοχές της διελκυστίνδας. Αποτέλεσμα; Κανείς δεν μπορεί να πει με βεβαιότητα τι θα συμβεί την επόμενη μέρα.

Η Καταλονία ανακήρυξε μονομερώς την ανεξαρτησία της. Ο Ραχόι έβγαλε… καπνούς και “πάτησε το κουμπί”, ενεργοποιώντας το άρθρο 155. Τι σημαίνει αυτό; Ότι μπορεί ανά πάσα στιγμή να πάρει τον έλεγχο της περιφέρειας στα χέρια του.

ανεξαρτησία

Κάτι που απέδειξε ήδη, με την αποπομπή του επικεφαλής της καταλανικής αστυνομίας. Ο πρόεδρος της Καταλονίας, ο Κάρλες Πουτζδεμόντ, καθαιρέθηκε από την Μαδρίτη.

Κάλεσε σήμερα τους υποστηρικτές του σε μια δημοκρατική αντίσταση εναντίον της κηδεμονίας της περιοχής υπό την κεντρική διοίκηση μετά την ανακήρυξη της ανεξαρτησίας από το καταλανικό κοινοβούλιο.

Η κατάσταση, λοιπόν, μοιάζει εκτός ελέγχου. Πώς φτάσαμε όμως μέχρι εδώ; Πώς το δημοψήφισμα έκανε την χώρα να μοιάζει πιο διχασμένη από ποτέ; Ακολουθεί το χρονικό της κρίσης που συνταράσσει την Ισπανία εδώ και σχεδόν ένα μήνα

Το αμφιλεγόμενο δημοψήφισμα στην Καταλονία

Πουτζδεμόντ

Την 1η Οκτωβρίου (σ.σ. παρά την απαγόρευση από την ισπανική Δικαιοσύνη) διοργανώθηκε το δημοψήφισμα για την ανεξαρτησία της περιφέρειας από την τοπική κυβέρνηση στην Καταλονία. Υπό τον πρόεδρο Κάρλες Πουτζδεμόντ.

Η Μαδρίτη δεν αναγνώρισε την ψηφοφορία. Μάλιστα την μποϊκόταραν και τα κόμματα κατά της απόσχισης. Επίσης αμαυρώθηκε από τις βιαιοπραγίες των αστυνομικών εναντίον ψηφοφόρων. Υπήρξαν τουλάχιστον 92 τραυματίες και άγρια επεισόδια. Ακολούθησαν πολλές ογκώδεις διαδηλώσεις.

Σύμφωνα με τις καταλανικές αρχές, το «ναι» στην απόσχιση υπερίσχυσε με ποσοστό 90,18% των ψήφων με τη συμμετοχή να ανέρχεται σε 43%.

Την 3η Οκτωβρίου, σε ένα σπάνιο τηλεοπτικό διάγγελμα, ο βασιλιάς της Ισπανίας Φελίπε δηλώνει ότι το Κράτος πρέπει «να εγγυηθεί τη συνταγματική τάξη». Επιπλέον, καταγγέλλει την «απαράδεκτη ανεντιμότητα» της καταλανικής ηγεσίας.

Ως απάντηση, ο Κάρλες Πουτζδεμόντ απειλεί να κηρύξει την ανεξαρτησία της Καταλονίας ελλείψει διαλόγου.

Η συντηρητική κυβέρνηση του πρωθυπουργού Μαριάνο Ραχόι καλεί τους Καταλανούς ηγέτες να διαλύσουν το κοινοβούλιο και να προκηρύξουν πρόωρες περιφερειακές εκλογές.

Υπό πίεση

Ενώπιον της αβεβαιότητας, πολλές επιχειρήσεις, όπως μεγάλες τράπεζες σαν την Banco Sabadell και την CaixaBank, όπως επίσης και τον όμιλο φυσικού αερίου Gas Natural ανακοινώνουν τη μεταφορά της έδρας τους από την Καταλονία. Από την 1η Οκτωβρίου, σχεδόν 1.700 επιχειρήσεις θα μεταφέρουν την εταιρική τους έδρα.

ανεξαρτησία

Το Σοσιαλιστικό Κόμμα ζητά από την καταλανική ηγεσία να μην προχωρήσει σε μονομερή ανακήρυξη της ανεξαρτησίας. Η δήμαρχος της Βαρκελώνης, η Άντα Κολάου, τάσσεται κατά μιας τέτοιας ανακήρυξης.

Την ίδια ώρα οι διαδηλώσεις σε ολόκληρη την χώρα συνεχίζονται και εκατομμύρια Ισπανοί ζητούν να διεξαχθεί διάλογος και φωνάζουν υπέρ της ενότητας της χώρας.

Ανεξαρτησία… ή όχι

Την 10η Οκτωβρίου, κατά τη διάρκεια μιας συνεδρίασης του κοινοβουλίου της Καταλονίας, ο Κάρλες Πουτζδεμόντ εκτιμά ότι η Καταλονία: “Πρέπει να γίνει ένα ανεξάρτητο Κράτος υπό μορφή Δημοκρατίας”. Προτού «αναστείλει» την κήρυξη της ανεξαρτησίας καλώντας σε διάλογο τη Μαδρίτη.

Ο πρωθυπουργός Μαριάνο Ραχόι, απάντησε! Και ήταν… ξεκάθαρος, απευθύνοντας τελεσίγραφο στον Καταλανό ηγέτη. Απειλώντας να πάρει τον έλεγχο της Καταλονίας σε συμφωνία με το άρθρο 155 του Συντάγματος.

Ραχόι

Στις τάξεις των υπέρμαχων της αυτονομίας, οι τόνοι ανεβαίνουν. Για το νούμερο 2 της καταλανικής κυβέρνησης (σ.σ. τον Οριόλ Ζουνκέρας) η πρόταση για διάλογο της Μαδρίτης δεν μπορεί να αναφέρεται παρά μόνο στην ανεξαρτησία. Το ακροαριστερό κόμμα (σ.σ.σύμμαχος του Πουτζδεμόντ) το CUP πιέζει ασφυκτικά τον πρόεδρο της περιφέρειας να προχωρήσει στο διαζύγιο.

Ο Πουτζδεμόντ χρονοτριβεί

Την 16η Οκτωβρίου, ο πρόεδρος της Καταλονίας επαναλαμβάνει την έκκλησή του για διάλογο. Την 19η Οκτωβρίου, σε μια νέα απόπειρα καθυστέρησης, ο Πουτζδεμόντ γράφει επιστολή στον Μαριάνο Ραχόι προκειμένου να τον ενημερώσει ότι το Κοινοβούλιο της Καταλονίας δεν ψήφισε υπέρ της ανακήρυξης της ανεξαρτησίας, ωστόσο ενδέχεται να το κάνει εάν η Μαδρίτη άρει το καθεστώς αυτονομίας.

Click4more: “Βροχή” τα… άκυρα! Όλοι όσοι γύρισαν την πλάτη στην απόφαση ανεξαρτησίας της Καταλονίας!

Την 21η Οκτωβρίου ο επικεφαλής της ισπανικής κυβέρνησης ζητάει από τη Γερουσία την ενεργοποίηση του άρθρου 155 του Συντάγματος με στόχο την καθαίρεση της καταλανικής ηγεσίας και την προκήρυξη εκλογών στις αρχές του 2018.

Ο Κάρλες Πουτζδεμόντ ανταπαντά απειλώντας να δώσει το πράσινο φως για την μονομερή ανακήρυξη της ανεξαρτησίας της «Δημοκρατίας της Καταλονίας». Όμως, πολλά στελέχη της κυβέρνησής του φαίνεται να τάσσονται υπέρ της διεξαγωγής πρόωρων περιφερειακών εκλογών.

Φωνάζοντας «ελευθερία» και «ανεξαρτησία» εκατοντάδες χιλιάδες πολίτες κατακλύζουν τους δρόμους της Βαρκελώνης για να διαμαρτυρηθούν για τις πρόσφατες συλλήψεις δύο αυτονομιστών ηγετών.

Την 26η Οκτωβρίου, μετά την απόφαση της Γερουσίας να εγκρίνει την εφαρμογή το άρθρου 155, ο Καταλανός πρόεδρος ανακοινώνει ότι δεν θα προκηρύξει εκλογές.

Πουτζδεμόντ

Ανακήρυξη της ανεξαρτησίας και κηδεμονία

Στις 27 Οκτωβρίου, σχεδόν ταυτόχρονα, το καταλανικό κοινοβούλιο κηρύσσει την ανεξαρτησία της περιφέρειας. Η ισπανική Γερουσία δίνει το πράσινο φως στην κυβέρνηση να θέσει υπό κηδεμονία την Καταλονία. Σύσσωμη η διεθνής κοινότητα τάσσεται υπέρ της ενότητας της Ισπανίας.

Ο Μαριάνο Ραχόι ανακοινώνει την αποπομπή του Πουτζδεμόντ και της κυβέρνησής του. Το καταλανικό κοινοβούλιο διαλύεται εν αναμονή της ανανέωσής του μέσω των εκλογών που προκηρύχθηκαν για την 21η Δεκεμβρίου.

Ραχόι

Την 28η Οκτωβρίου η ισπανική κυβέρνηση ανακοινώνει την παύση από τα καθήκοντά του του αρχηγού της αστυνομίας της Καταλονίας Λουίς Τραπέρο. Το υπουργείο Εσωτερικών παίρνει τον έλεγχο της τοπικής αστυνομίας.

Ο Κάρλες Πουτζδεμόντ καλεί τους υποστηρικτές του να αντισταθούν «δημοκρατικά» στην κηδεμονία της περιοχής.

ανεξαρτησία Καταλονία

Στη Μαδρίτη χιλιάδες άνθρωποι συγκεντρώνονται για να υπερασπισθούν την ενότητα της Ισπανίας, κρατώντας τις σημαίες της χώρας τους.

Πηγή: ΑΠΕ – ΜΠΕ
Φωτογραφίες αρχείου: Eurokinissi

ΟΛΕΣ ΟΙ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Κόσμος Τελευταίες ειδήσεις