Παρασκευή, 19 Απρ.
20oC Αθήνα

Καταλονία: Όλοι όσοι της γύρισαν την πλάτη!

Καταλονία

– Η Καταλονία πάτησε το… κουμπί κι ο Ραχόι τράβηξε την… πρίζα!
– Μονομερής ανακήρυξη της ανεξαρτησίας ο Πουτζδεμόντ, άμεση ενεργοποίηση του άρθρου 155 η Μαδρίτη και όλα είναι στον αέρα!
– Η καταλανική κυβέρνηση πρέπει να βρει διεθνείς συμμαχίες για να στηρίξει την απόφασή της, ωστόσο αυτό καταλήγει σε ναυάγιο
– Ατελείωτος ο κατάλογος των ισχυρών χωρών που της γυρίζουν την πλάτη
– Το χρονικό της ημέρας που πέρασε στην ιστορία

Η Καταλονία κήρυξε μονομερώς την ανεξαρτησία της κι ο Ραχόι… βρυχάται! Οι εξελίξεις στην Ισπανία είναι καταιγιστικές και κανείς δεν μπορεί να πει με σιγουριά τι… θα ξημερώσει αύριο.

Τι λέει για όλα αυτά όμως η διεθνής κοινότητα; Διότι είναι δεδομένο πως η Καταλονία δεν θα πετύχει τίποτα αν δεν βρει στήριξη εκτός των τειχών της χώρας… Στο κομμάτι αυτό, τα νέα δεν είναι καλά για τον Κάρλες Πουτζδεμόντ και την καταλανική κυβέρνηση…

Η διεθνής κοινότητα απέκλεισε σήμερα το ενδεχόμενο να αναγνωρίσει την ανεξαρτησία της Καταλονίας. Καταδίκασε ομοφώνως την κήρυξή της από το κοινοβούλιο της περιφέρειας.

Και κάπως έτσι η Καταλονία μοιάζει “μετέωρη” και χωρίς συμμάχους διεθνώς… Ας δούμε αναλυτικά όλα τα… άκυρα που κοιτάζει κατάματα η καταλανική κυβέρνηση.

Ευρωπαϊκή Ένωση

«Για την ΕΕ τίποτα δεν αλλάζει. Η Ισπανία παραμένει ο μοναδικός μας συνομιλητής» έγραψε ο Ντόναλντ Τουσκ, ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου απευθύνοντας έκκληση στη Μαδρίτη να «προτάξει τη δύναμη των επιχειρημάτων παρά το επιχείρημα της ισχύος».

Η Ευρωπαϊκή Ένωση «δεν έχει ανάγκη από άλλες ρωγμές, άλλα ρήγματα» ήταν η αντίδραση του προέδρου της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ζαν Κλοντ Γιούνκερ.

Η Εσθονία, που ασκεί την εκ περιτροπής προεδρία της ΕΕ, «στηρίζει την εδαφική ακεραιότητα και την ενότητα της Ισπανίας».

ΟΗΕ

«Ο γενικός γραμματέας του ΟΗΕ Αντόνιο Γκουτέρες ενθαρρύνει όλες τις πλευρές να αναζητήσουν λύσεις στο πλαίσιο του ισπανικού συντάγματος» δήλωσε ένας εκπρόσωπος τύπου του ΟΗΕ, ο Φάρχαν Χακ.

ΗΠΑ

«Η Καταλονία αποτελεί αναπόσπαστο μέρος της Ισπανίας και οι ΗΠΑ στηρίζουν τα συνταγματικά μέτρα της κυβέρνησης της Ισπανίας με στόχο να παραμείνει η Ισπανία ισχυρή και ενωμένη» επισήμανε η εκπρόσωπος τύπου του Στέιτ Ντιπάρτμεντ Χίδερ Νάουερτ.

Γαλλία

«Έχω έναν συνομιλητή στην Ισπανία, αυτός είναι ο πρωθυπουργός Ραχόι. Υπάρχει ένα κράτος Δικαίου στην Ισπανία με συνταγματικούς νόμους. Πρέπει να γίνονται σεβαστοί και εκείνος έχει την πλήρη στήριξή μου» τόνισε ο πρόεδρος της Γαλλίας Εμανουέλ Μακρόν.

Γερμανία

«Η γερμανική κυβέρνηση παρακολουθεί την επιδείνωση της κατάστασης στην Καταλονία με ανησυχία… Το Βερολίνο δεν αναγνωρίζει τέτοιου είδους κήρυξη της ανεξαρτησίας» είπε ο εκπρόσωπος τυπου της Γερμανίδας καγκελαρίου Στέφεν Ζάιμπερτ.

Ιστορικές στιγμές! Ανεξαρτησία… αγνοείται – Ο Ραχόι διώχνει τον Πουτζδεμόντ και παίρνει την εξουσία

Βρετανία

«Η Βρετανία δεν αναγνωρίσει και δεν θα αναγνωρίσει τη μονομερή κήρυξη της ανεξαρτησίας από το περιφερειακό κοινοβούλιο της Καταλονίας» επισήμανε ένας εκπρόσωπος τύπου της βρετανικής κυβέρνησης.

Καταλονία

Ιταλία

«Η Ιταλία δεν αναγνωρίζει και δεν θα αναγνωρίσει τη μονομερή κήρυξη της ανεξαρτησίας από το κοινοβούλιο της Καταλονίας. Πρόκειται για μια ενέργεια με πολύ σοβαρές επιπτώσεις και εκτός του πλαισίου του νόμου. Για αυτόν τον λόγο εμείς διατυπώνουμε απερίφραστα την καταδίκη μας και την ίδια ώρα την ελπίδα ότι θα μπορέσει να αποκατασταθεί ο διάλογος, με σεβασμό στο ισπανικό Σύνταγμα, για να αποφευχθεί το ενδεχόμενο μιας κλιμάκωσης της έντασης», αναφέρεται στο δελτίο τύπου που εξέδωσε το γραφείο του υπουργού Εξωτερικών της Ιταλίας Αντζελίνο Αλφάνο.

Άλλες ευρωπαϊκές χώρες που λένε “όχι” στην Καταλονία

Ο πρωθυπουργός του Βελγίου Σαρλ Μισέλ απεύθυνε έκκληση από το Twitter για μια «ειρηνική λύση με σεβασμό την εθνική και διεθνή τάξη».

Ο πρωθυπουργός της Πορτογαλίας Αντόνιο Κόστα εξέφρασε την «πλήρη αλληλεγγύη του στην προάσπιση της συνταγματικής αρχής της ενότητας της Ισπανίας» κρίνοντας πως η κήρυξη της ανεξαρτησίας συνιστά «διατάραξη της πολιτικής ζωής» της χώρας.

«Στηρίζουμε τον πολιτικό διάλογο στο πλαίσιο του ισπανικού Συντάγματος» ήταν η αντίδραση της υπουργού Εξωτερικών της Σουηδίας Μάργκοτ Βαλστρομ.

Τουρκία

Σύμφωνα με το υπουργείο Εξωτερικών της Τουρκίας, «η μονομερή απόφαση του (καταλανικού) κοινοβουλίου δεν συνάδει με το Σύνταγμα και τους ισπανικούς νόμους και δεν αντανακλά τη λαϊκή βούληση της Ισπανίας ή της περιφέρειας».

Το υπουργείο «ελπίζει στην εξεύρεση μιας λύσης που θα βασίζεται στη Δημοκρατία και το κράτος Δικαίου».

Πηγή: ΑΠΕ – ΜΠΕ
Φωτογραφίες: Reuters

Κόσμος Τελευταίες ειδήσεις