Τρίτη, 23 Απρ.
21oC Αθήνα

Καταλονία – Ανεξαρτησία: Τελεσίγραφο δίνει ο Ραχόι!

Καταλονία

Ούτε βήμα πίσω ο Ραχόι! Δίνει προθεσμία πέντε ημερών στην Καταλονία για να… ξεκαθαρίσει εάν κήρυξε ανεξαρτησία ή όχι!

Το ‘πε και το ‘κανε! Ο Μαριάνο Ραχόι τραβάει… μανιωδώς το σχοινί, το οποίο μοιάζει έτοιμο να σπάσει! Ζητά επισήμως από την Καταλονία να διασαφηνίσει εάν χθες ανακήρυξε μονομερώς ανεξαρτησία ή όχι! Και μάλιστα της δίνει πέντε μέρες διορία για να το πράξει…

Το τελεσίγραφο Ραχόι στην Καταλονία

Όπως αναφέρει το sputniknews.com, η ισπανική κυβέρνηση έδωσε διορία μέχρι τις 16 Οκτωβρίου στον Κάρλες Πουτζδεμόντ. Τον Καταλανό πρόεδρο που χθες, στην ομιλία του, παρουσίασε τον… ορισμό του “ναι μεν αλλά”! Λέγοντας δηλαδή πως θέλει ανεξαρτησία για την Καταλονία, αλλά θα την επιδιώξει με… διάλογο.

Στις… πέντε μέρες, ο Ραχόι ζητά από τον Πουτζδεμόντ να διευκρινίσει αν κήρυξε την ανεξαρτησία της επαρχίας ή όχι. Αν ο Πουτζντεμόν επιβεβαιώσει ότι όντως κήρυξε ανεξαρτησία, θα έχει στη διάθεσή του άλλες τρεις ημέρες για να “επανορθώσει”.

Στην περίπτωση που δεν γίνει κάτι τέτοιο, θα ενεργοποιηθεί το άρθρο 155 του Συντάγματος που επιτρέπει στην κεντρική κυβέρνηση να αναστείλει την πολιτική αυτονομία της περιφέρειας και να αναλάβει απευθείας τη διακυβέρνησή της!

Και κάπως έτσι η Καταλονία μοιάζει παγιδευμένη. Πήγαινε για ανεξαρτησία και πλέον ο χρόνος κυλά και δεν είναι σύμμαχός της.

Είχε προειδοποιήσει!

Η πρώτη απάντηση της Μαδρίτης στην ομιλία του Πουτζδεμόντ, ήταν κάπως… ειρωνική: “Αποφασίστε πρώτα τι θέλει και μετά… βλέπουμε“! Η σημερινή; Αιχμηρή, αφού ο Μαριάνο Ραχόι ζήτησε από την Καταλονία να ξεκαθαρίσει αν κήρυξε ανεξαρτησία ή όχι.

Διότι αν… ναι, τότε εκείνος μπορεί να “πατήσει” στο άρθρο 155 του ισπανικού Συντάγματος. Το οποίο προβλέπει πως μπορεί να πάρει τον έλεγχο της επαρχίας! Κι από εκεί που η Καταλονία ήθελε ανεξαρτησία, κινδυνεύει να χάσει και την αυτονομία…

Το πρώτο… μήνυμα στην Καταλονία μετά την “επιχείρηση ανεξαρτησία”

Καταλονία

Αυτό ήρθε νωρίτερα και από τον ηγέτη του Σοσιαλιστικού Κόμματος της Ισπανίας, Πέδρο Σάντσεθ. Ο οποίος ανακοίνωσε σήμερα ότι έχει κάνει μια συμφωνία με τον συντηρητικό πρωθυπουργό, Μαριάνο Ραχόι.

Μια συμφωνία που δεν θα… αρέσει καθόλου στην Καταλονία. Και η οποία μοιάζει ως αντίποινα για τα όσα διακήρυξε χθες ο Πουτζδεμόντ.

Η συμφωνία, λοιπόν, προβλέπει το ξεκίνημα μιας διαδικασίας για τη συνταγματική αναθεώρηση που θα μπορούσε να αλλάξει τον τρόπο διακυβέρνησης των αυτόνομων περιφερειών, συμπεριλαμβανομένης και της Καταλονίας.

Οι δύο ηγέτες συμφώνησαν ότι μια επιτροπή θα μελετήσει επί έξι μήνες το ισχύον σύστημα αυτονομίας. Κατόπιν, το κοινοβούλιο της Ισπανίας θα συζητήσει τις μεταρρυθμίσεις, είπε ο Σάντσεθ μιλώντας στους δημοσιογράφους.

Ο Σάντσεθ επανέλαβε επίσης το αίτημα του Ραχόι ο οποίος νωρίτερα ζήτησε από τον πρόεδρο της Καταλονίας Κάρλες Πουτζντεμόν να διευκρινίσει αν έχει κηρύξει ανεξαρτησία από την Ισπανία ή όχι. Πρόσθεσε ότι θα στηρίξει τα συνταγματικά μέτρα που ενδέχεται να λάβει η ισπανική κυβέρνηση αν ο Πουτζντεμόν δεν απαντήσει ή αν δηλώσει ότι κήρυξε την ανεξαρτησία.

ανεξαρτησία

Με πληροφορίες από: ΑΠΕ – ΜΠΕ
Φωτογραφίες: Reuters

Κόσμος Τελευταίες ειδήσεις