Σάββατο, 27 Απρ.
21oC Αθήνα

Κατάρ: Διαπραγματεύεται με την Χαμάς την απελευθέρωση 15 ομήρων με αντάλλαγμα την διήμερη κατάπαυση του πυρός

Κατάρ: Διαπραγματεύεται με την Χαμάς την απελευθέρωση 15 ομήρων με αντάλλαγμα την διήμερη κατάπαυση του πυρός

Το Κατάρ διαπραγματεύονται την απελευθέρωση δέκα έως δεκαπέντε ομήρων που κρατούνται από την Χαμάς στην Λωρίδα της Γάζας με αντάλλαγμα κατάπαυση του πυρός στον παλαιστινιακό θύλακα, που πολιορκείται και βομβαρδίζεται αδιάκοπα από το Ισραήλ, σύμφωνα με πληροφορημένες πηγές.

Το Κατάρ διεξάγει την διαπραγμάτευση «σε συντονισμό με τις Ηνωμένες Πολιτείες … για να επιτύχει την απελευθέρωση 10 έως 15 ομήρων από την Χαμάς, με αντάλλαγμα κατάπαυση του πυρός δύο ημερών», σύμφωνα με άλλη πηγή που μίλησε στο AFP.

Η πληροφορία αυτή «κουμπώνει» με εκείνη που δημοσίευσε το βράδυ της Τρίτης, 7.11.2023, η ιστοσελίδα Axios επικαλούμενη Αμερικανούς και ισραηλινούς αξιωματούχους, σύμφωνα με τους οποίους ο πρόεδρος των ΗΠΑ, Τζο Μπάιντεν, πρότεινε στον πρωθυπουργό του Ισραήλ, Μπέντζαμιν Νετανιάχου, «τριήμερη κατάπαυση πυρός» προκειμένου να συμφωνήσει η Χαμάς στην απελευθέρωση περισσότερων ομήρων.

Το Κατάρ, το οποίο φιλοξενεί το πολιτικό γραφείο τη Χαμάς και έχει προσφέρει εκατομμύρια δολάρια οικονομικής βοήθειας στην Γάζα, συμμετείχε στην διαπραγμάτευση που είχε ως αποτέλεσμα την απελευθέρωση τεσσάρων ομήρων τον Οκτώβριο: μίας Αμερικανίδας και της κόρης της, καθώς και δύο Ισραηλινών.

Ο πρωθυπουργός και υπουργός Εξωτερικών του Κατάρ Μοχάμεντ μπεν Αμπντελραχμάν Αλ-Θάνι εξέφρασε την Κυριακή την αποφασιστικότητα της χώρας του να συνεχίσει την μεσολάβηση παρά τις δυσκολίες «που προκαλούν οι ενέργειες της ισραηλινής κατοχής».

Υπενθυμίζεται πως ο πρωθυπουργός τους Ισραήλ, Μπέντζαμιν Νετανιάχου, έχει δηλώσει πως η χώρα του δεν θα συμφωνήσει σε καμία προσωρινή κατάπαυση του πυρός με τη Χαμάς έως ότου απελευθερωθούν οι περισσότεροι από 240 όμηροι που συνελήφθησαν κατά τις επιθέσεις της 7ης Οκτωβρίου.

 

Κόσμος Τελευταίες ειδήσεις