Κατάρ: Θύματα εκμετάλλευσης και κακοποιήσεων οι οικιακές βοηθοί στη χώρα

Οι οικιακές βοηθοί στο Κατάρ πέφτουν τακτικά θύματα κακομεταχείρισης, περιλαμβανομένων σωματικών κακοποιήσεων και ταπεινωτικών συνθηκών εργασίας, κατήγγειλε σε έκθεσή της που δημοσιεύθηκε σήμερα η Διεθνής Αμνηστία.

Αφού πραγματοποίησε συνεντεύξεις με 105 γυναίκες, η οργάνωση ανέφερε ότι περίπου το 85% εξ αυτών δήλωσαν ότι εργάζονται τακτικά περισσότερες από 14 ώρες ημερησίως, παίρνουν ρεπό σπάνια ή ποτέ, ενώ οι εργοδότες κρατούν τα διαβατήριά τους. Πολλές κατήγγειλαν ότι καθυστερούσαν να τις πληρώσουν ή δεν τις πλήρωναν καθόλου.

Περίπου 25 γυναίκες δήλωσαν ότι δεν λάμβαναν αρκετό φαγητό ή τους έδιναν μόνο αποφάγια, ότι αναγκάζονταν να κοιμούνται στο πάτωμα ή ότι τους αρνούνταν ιατρική βοήθεια. Άλλες έκαναν λόγο για ξυλοδαρμούς και σεξουαλικές επιθέσεις.

Η Διεθνής Αμνηστία πήρε συνεντεύξεις από ακτιβιστές καθώς και εργαζόμενους σε πρεσβείες των χωρών από όπου κατάγονται οι αλλοδαπές οικιακές βοηθοί.

“Αν αποδειχθεί ότι είναι αληθινές, αυτές οι καταγγελίες που έκαναν άτομα από τα οποία πήρε συνέντευξη η Διεθνής Αμνηστία αποτελούν σοβαρές παραβιάσεις της νομοθεσίας του Κατάρ και πρέπει να αντιμετωπιστούν με τον προσήκοντα τρόπο”, σχολίασε το γραφείο Τύπου της κυβέρνησης του Κατάρ.

Το υπουργείο Εργασίας είναι έτοιμο να συνεργαστεί με τη Διεθνή Αμνηστία για να ερευνήσει αυτές τις καταγγελίες και να διασφαλίσει ότι όλοι οι ένοχοι θα λογοδοτήσουν, πρόσθετε η ανακοίνωση της κυβέρνησης. “Συνεχίζονται οι προσπάθειες να ενισχυθεί το σύστημα εργασίας και να διασφαλιστεί ότι οι οικιακές βοηθοί προστατεύονται πλήρως από τις κακοποιήσεις και την εκμετάλλευση”, τόνιζε επίσης.

Στο Κατάρ εργάζονται περίπου 2 εκατομμύρια μετανάστες, οι περισσότεροι από φτωχές χώρες όπως το Μπανγκλαντές, το Νεπάλ και η Ινδία. Περίπου 173.000 γυναίκες εργάζονται ως οικιακές βοηθοί εκ των οποίων οι μισές σε σπίτια, σήμφωνα με τη Διεθνή Αμνηστία.

Το Κατάρ, η χώρα που θα υποδεχθεί το 2022 το Παγκόσμιο Κύπελο Ποδοσφαίρου, έχει βρεθεί στο επίκεντρο διεθνών επικρίσεων για την αντιμετώπιση των μεταναστών που εργάζονται εκεί.

Πρόσφατα η χώρα προχώρησε σε μεταρρυθμίσεις σε ό,τι αφορά τις συνθήκες εργασίας των μεταναστών, υιοθετώντας κατώτατο μηνιαίο μισθό 1.000 ρεάλ Κατάρ (περίπου 275 δολάρια) και ανακοινώνοντας ότι οι αλλοδαποί εργαζόμενοι θα μπορούν να αλλάζουν εργασία χωρίς τη συναίνεση του προηγούμενου εργοδότη τους.

Ωστόσο η Διεθνής Αμνηστία εκτιμά ότι οι μεταρρυθμίσεις αυτές “δεν είναι πιθανό να μειώσουν σημαντικά τις κακοποιήσεις που υφίστανται οι οικιακές βοηθοί ή να βελτιώσουν τις συνθήκες εργασίας τους, αν δεν ληφθούν επιπλέον μέτρα που θα ενισχύουν την προστασία τους και θα διασφαλίζουν την εφαρμογή” των κανόνων.

Πηγή ΑΠΕ ΜΠΕ

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Κόσμος Τελευταίες ειδήσεις

Μέρκελ: Παράταση του lockdown στη Γερμανία ως τον Γενάρη με… μικρό Χριστουγεννιάτικο διάλειμμα

Μέρκελ: Παράταση του lockdown στη Γερμανία ως τον Γενάρη με… μικρό Χριστουγεννιάτικο διάλειμμα

Την συνέχεια του «μερικού lockdown» στην Γερμανία μέχρι τις αρχές Ιανουαρίου, με κάποια χαλάρωση για την περίοδο των Χριστουγέννων, ανακοίνωσε πριν από λίγο η Καγκελάριος ... Διαβάστε περισσότερα
Ντιέγκο Μαραντόνα: “Έφυγε” αλλά θα μείνει αθάνατος ο αιρετικός “ιεροκήρυκας” της μπάλας

Ντιέγκο Μαραντόνα: “Έφυγε” αλλά θα μείνει αθάνατος ο αιρετικός “ιεροκήρυκας” της μπάλας

Μια πολύ δύσκολη στιγμή για όποιον αγαπάει αυτό το… στρογγυλό πετσί! Μια ποδοσφαιρική καψούρα, ένας «ιεροκήρυκας» του αθλήματος, δεν είναι πια κοντά μας. Ο Ντιέγκο Μαραντόνα πέθανε. Δείτε video και φωτογραφίες από την πολυτάραχη καριέρα του.
Ελβετία: Ιστορικός ιατρικής επικρίνει την πολιτική για τον κορονοϊό ως ευγονική

Ελβετία: Ιστορικός ιατρικής επικρίνει την πολιτική για τον κορονοϊό ως ευγονική

Ο ιστορικός Ιατρικής Φλουρίν Κοντρό, από την Ελβετία, επικρίνει την χαλαρή πολιτική αντιμετώπισης του κορονοϊού της χώρας του. «Σήμερα αποδεχόμαστε απλώς ότι ένα μέρος των ... Διαβάστε περισσότερα
Μελέτες αντισωμάτων… υποεκτιμούν τις λοιμώξεις από κορονοϊό

Μελέτες αντισωμάτων… υποεκτιμούν τις λοιμώξεις από κορονοϊό

Οι μελέτες που βασίζονται στην ανίχνευση αντισωμάτων στο αίμα για να υπολογίσουν το ποσοστό ενός πληθυσμού που μολύνθηκε από τον κορονοϊό δείχνουν αναμφίβολα στοιχεία μικρότερα ... Διαβάστε περισσότερα
Αυστρία: Πριν από ακριβώς 75 χρόνια με τις πρώτες μεταπολεμικά εκλογές ξεκινούσε σιγά-σιγά η “κανονικότητα”

Αυστρία: Πριν από ακριβώς 75 χρόνια με τις πρώτες μεταπολεμικά εκλογές ξεκινούσε σιγά-σιγά η “κανονικότητα”

Στις 25 Νοεμβρίου 1945, πριν από 75 χρόνια, σε μία ερειπωμένη χώρα, διεξάγονταν οι πρώτες, μεταπολεμικά, εθνικές εκλογές στην Αυστρία, ταυτόχρονα με τις, επίσης για ... Διαβάστε περισσότερα