Κόσμος

Καζακστάν: Σε εξέλιξη η έρευνα για τη συντριβή του αεροπλάνου – Οργιάζουν τα σενάρια, αρνείται την εμπλοκή της η Ρωσία

Επιζώντες κατέθεσαν πως άκουσαν μια έκρηξη και είδαν κάτι που έμοιαζε με θραύσματα να χτυπούν το αεροπλάνο

Προσθέστε το newsit.gr στη Google

για να βλέπετε περισσότερες ειδήσεις στη μηχανή αναζήτησης

Ποινική έρευνα έχει ξεκινήσει για τη συντριβή του αεροπλάνου στο Καζακστάν που έγινε ανήμερα των Χριστουγέννων, τη στιγμή που τα σενάρια για τα αίτια του δυστυχήματος, οργιάζουν.

Μέχρι και το πρωί της Πέμπτης (26.12.2024) τα αίτια για τη συντριβή του αεροπλάνου της εταιρείας Azerbaijan Airlines, στο Καζακστάν, παραμένουν ένα μυστήριο. Υπενθυμίζεται πως στο αεροπορικό δυστύχημα έχασαν τη ζωή τους 38 επιβαίνοντες.

Ο πρόεδρος της Γερουσίας του Καζακστάν, ξεκαθάρισε πως και για εκείνον, τα αίτια παραμένουν άγνωστα.

«Καμία από αυτές τις χώρες -ούτε το Αζερμπαϊτζάν, ούτε η Ρωσία ούτε το Καζακστάν- δεν έχει συμφέρον να αποκρύψει πληροφορίες. Όλες οι πληροφορίες θα είναι διαθέσιμες στον κόσμο», είπε ο Ασιμπάγεφ Μόλεν.

Οι δηλώσεις αυτές του Μόλεν, έρχονται καθώς από την πρώτη στιγμή που δημοσιεύτηκαν στα social media βίντεο από την συντριβή του αεροπλάνου στο Καζακστάν, πολλοί έκαναν λόγο για «αντιαεροπορικά πυρά».

Ειδησεογραφικά μέσα του Αζερμπαϊτζάν αναφέρουν πως «η ζημιά στο αεροσκάφος υποδηλώνει ότι το αεροπλάνο μπορεί να χτυπήθηκε κατά λάθος από ένα σύστημα αεράμυνας» και συγκεκριμένα από την αεράμυνα της Ρωσίας.

Την ώρα της συντριβής περιοχές της νότιας Ρωσίας δέχτηκαν επίθεση από drones.

Οι φωτογραφίες που ήρθαν στο φως της δημοσιότητας δεν αποκλείουν το γεγονός το αεροπλάνο να δέχτηκε πυρά και αυτός ήταν ο λόγος που συνετρίβη.

Σύμφωνα με το Euronews, επιζώντες κατέθεσαν πως άκουσαν μια έκρηξη και είδαν κάτι που έμοιαζε με θραύσματα να χτυπούν το αεροπλάνο και να καταστρέφουν την άτρακτο.

Η Αρχή Πολιτικής Αεροπορίας της Ρωσίας, Rosaviatsia, υποστήριξε ότι οι πρώτες πληροφορίες δείχνουν ότι οι πιλότοι θέλησαν να προσγειώσουν το αεροπλάνο μετά από χτύπημα πουλιών.

«Να περιμένουμε τα αποτελέσματα της έρευνας»

«Η έρευνα για τα αίτια της συντριβής αεροπλάνου της εταιρείας Azerbaijan Airlines βρίσκεται σε εξέλιξη και είναι λάθος να γίνονται εικασίες προτού καταλήξει στο πόρισμά της», δήλωσε σήμερα ο εκπρόσωπος του Κρεμλίνου, Ντμίτρι Πεσκόφ.

Το αεροπλάνο συνετρίβη κοντά στην πόλη Άχταου στο Καζακστάν, μετά από την εκτροπή του από την κανονική του πορεία πάνω από περιοχή της Ρωσίας.

Νέα πλάνα που δημοσιεύτηκαν στα social media, δείχνουν ζημιές και τρύπες στην άτρακτο και στο ουραίο τμήμα του αεροπλάνου.

Τα ρωσικά στρατιωτικά κανάλια ενημέρωσης στο Telegram υποστηρίζουν ότι είναι αρκετά πιθανό το αεροσκάφος τύπου Embraer E190 να δέχθηκε αντιαεροπορικά πυρά, χωρίς όμως να έχει επιβεβαιωθεί ακόμα κάτι.

Σχόλια
Σχολίασε εδώ
50 /50
2000 /2000
Όροι Χρήσης. Το site προστατεύεται από reCAPTCHA, ισχύουν Πολιτική Απορρήτου & Όροι Χρήσης της Google.
Κόσμος
Ακολουθήστε το Νewsit.gr στο Google News και ενημερωθείτε πρώτοι για όλη την ειδησεογραφία και τα τελευταία νέα της ημέρας
Κόσμος: Περισσότερα άρθρα
Μάρκο Ρούμπιο: «Η Επιχείρηση Epic Fury τελείωσε»
Ο Ρούμπιο είπε ότι τα ζητήματα που αφορούν το πυρηνικό πρόγραμμα του Ιράν, συμπεριλαμβανομένου του αποθέματος εμπλουτισμένου ουρανίου υψηλού βαθμού, θα επιλυθούν μέσω διαπραγματεύσεων
Ο υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ Μάρκο Ρούμπιο κατά τη διάρκεια συνέντευξης Τύπου στην αίθουσα Τύπου «James S. Brady» στο Λευκό Οίκο
Η Τεχεράνη διαψεύδει ότι επιτέθηκε στα ΗΑΕ και προειδοποιεί για «αποφασιστική αντίδραση» σε περίπτωση επιθέσεων στο Ιράν
Ο εκπρόσωπος του ιρανικού στρατού απέρριψε τις κατηγορίες του Υπουργείου Άμυνας των ΗΑΕ ως «αβάσιμες», ενώ κατηγόρησε τα ΗΑΕ ότι επιτρέπουν στις αμερικανικές και ισραηλινές δυνάμεις να επιχειρούν από το έδαφός τους
Πύραυλος εκτοξεύεται από πλοίο κατά τη διάρκεια ασκήσεων του ιρανικού ναυτικού στον Κόλπο του Ομάν και στον Ινδικό Ωκεανό
Το Ιράν θεσπίζει νέο μηχανισμό κυριαρχίας για τη διέλευση πλοίων στα Στενά του Ορμούζ
Τα πλοία που σκοπεύουν να διέλθουν από τα Στενά του Ορμούζ, «αφού ειδοποιήσουν τις ιρανικές αρχές, πρέπει να λάβουν ένα ηλεκτρονικό μήνυμα, το οποίο θα περιέχει πληροφορίες σχετικά με τους κανόνες κυκλοφορίας τους»
Πλοία στα Στενά του Ορμούζ κοντά στο Μπαντάρ Αμπάς, Ιράν
Ντόναλντ Τραμπ:«Γυμνάζομαι τόσο πολύ, περίπου ένα λεπτό την ημέρα, αν είμαι τυχερός»
Ο Ντόναλντ Τραμπ καυχιέται συχνά για τη φυσική του κατάσταση, συγκρίνοντάς την με εκείνη του προκατόχου του, Τζο Μπάιντεν, ο οποίος αποσύρθηκε από την προεδρική κούρσα του 2024 λόγω προβλημάτων υγείας
Ντόναλντ Τραμπ