Τετάρτη, 24 Απρ.
20oC Αθήνα

Κίνα: Αποκαθιστούν την τιμή του ήρωα γιατρού… μετά θάνατον!

weibo

Μία επίσημη έρευνα της επιτροπής πειθαρχικού ελέγχου δημοσίων λειτουργών στην Κίνα αποκήρυξε σήμερα την κίνηση της αστυνομίας στο επίκεντρο της επιδημίας του κορονοϊού Ουχάν να επιπλήξει έναν γιατρό που είχε προειδοποιήσει για την επιδημία στις απαρχές της έκρηξής της.

Πρόκειται για τον γιατρό του οποίου ο θάνατος λόγω του ιού είχε προκαλέσει οργή στην κοινή γνώμη της χώρας και παγκοσμίως.

Κατόπιν.. εορτής οι ενέργειες στην Κίνα

Όπως αποφάνθηκε το πειθαρχικό συμβούλιο των δημοσίων λειτουργών, η πρωτοβουλία της αστυνομίας να καλέσει τον 34χρονο Δρ Λι Γουενλιάνγκ και να τον υποχρεώσει να υπογράψει μία δήλωση αποκήρυξης, υποσχόμενος πως δεν πρόκειται «να ξαναεπιδοθεί σε πράξεις που αντιβαίνουν τους νόμους» και να εκδώσει μία επιστολή καταγγελίας του, ήταν «ανάρμοστη». Η ίδια επιτροπή πειθαρχικού ελέγχου ζήτησε να «ανακληθεί» η επιστολή καταγγελίας και να «αποδοθούν ευθύνες» σε όσους εμπλέκονται.

Click4more: Απαράδεκτοι! Βολτάρουν σε Φλοίσβο και Βάρκιζα παρά τα μέτρα για τον κορονοϊό (pics)

Ο Δρ Λι έχει ανακηρυχθεί πλέον ως «εθνικός ήρωας» από τους συναδέλφους του και τη λαϊκή συνείδηση στην Κίνα, καθώς είχε ενημερώσει τον ιατρικό κόσμο για την επιδημία κι ενώ οι αρχές επιζητούσαν να συγκαλύψουν την έκτασή της κι όποιες αποκαλύψεις. Ο θάνατός του είχε προκαλέσει κύμα οργής στην Κίνα στις αρχές Φεβρουαρίου, αναγκάζοντας τις αρχές να διατάξουν τη διεξαγωγή έρευνας.

Πράγμα πρωτοφανές, το Ανώτατο Δικαστήριο ήδη από τα τέλη Ιανουαρίου είχε αποκαταστήσει τον Δρ Λι κι άλλους κήρυκες της επικείμενης επιδημίας σε άρθρο που είχε δημοσιευθεί στον Τύπο.

Τα πρώτα κρούσματα του κορονοϊού είχαν αρχίσει να εμφανίζονται στην Ουχάν στις αρχές Δεκεμβρίου, όμως οι κάτοικοι είχαν αρχίσει να φορούν προστατευτικές μάσκες μόλις στις 20 Ιανουαρίου, λίγο προτού διαταχθεί η καραντίνα στην πόλη.

Ανησυχία στην επαρχία Χουμπέι, στην Κίνα

Ο κίνδυνος νέων κρουσμάτων του κορονοϊού στην επαρχία Χουμπέι της Κίνας, επίκεντρο του ξεσπάσματος της επιδημίας στη χώρα, δεν έχει εξαλειφθεί και ο κίνδυνος μόλυνσης παραμένει σε επίπεδο κοινότητας και κλινικών, δήλωσε σήμερα, Πέμπτη, κυβερνητικός αξιωματούχος.

Ο Λι Γιανγκ, αξιωματούχος του Κέντρου για τον Έλεγχο και την Πρόληψη των Ασθενειών της Χουμπέι, έκανε τις δηλώσεις αυτές σε συνέντευξη Τύπου, καθώς χθες, Τετάρτη, δεν καταγράφηκε κανένα κρούσμα εγχώριας μετάδοσης του ιού στην Κίνα.

Εξάλλου, κανένα κρούσμα δεν καταγράφηκε για πρώτη φορά στην Ουχάν, πρωτεύουσα της επαρχίας Χουμπέι απ’ όπου ξεκίνησε η επιδημία, σύμφωνα με την Εθνική Επιτροπή Υγείας.

Αν δεν καταγραφεί κανένα κρούσμα για 14 ημέρες, η απαγόρευση εισόδου και εξόδου μπορεί να αρθεί σταδιακά, ανέφερε η China Daily, επικαλούμενη έναν επιδημιολόγο.

«Αναμένουμε ότι τα νέα κρούσματα θα σταματήσουν να εμφανίζονται στα μέσα ή στα τέλη Μαρτίου», δήλωσε ο Λι Λανζουάν, διευθυντής του Κρατικού Εργαστηρίου για τη Διάγνωση και την Αντιμετώπιση Μολυσματικών Ασθενειών.

Η Ουχάν, που τέθηκε σε καραντίνα στις 23 Ιανουαρίου, παραμένει η μοναδική πόλη της Χουμπέι που χαρακτηρίζεται ακόμη «υψηλού κινδύνου» και υπόκειται σε αυστηρές ταξιδιωτικές απαγορεύσεις.

Κανένα νέο κρούσμα δεν έχει καταγραφεί για 14 ημέρες στην υπόλοιπη Χουμπέι, όπου οι αρχές δήλωσαν σήμερα ότι θα επιτρέψουν την είσοδο υπό ορισμένες προϋποθέσεις σε προερχόμενους από άλλες επαρχίες, σύμφωνα με ανάρτηση σε κυβερνητική ιστοσελίδα.

Κόσμος Τελευταίες ειδήσεις