Σάββατο, 4 Μαΐ
17oC Αθήνα

Κίνα: Ο Χου Τζιντάο πιθανόν να ήταν έτοιμος να μιλήσει αρνητικά για τον Σι Τζινπίνγκ πριν τον απομακρύνουν

Χου Τζιντάο

Πολλά έχουν γραφτεί μετά την δημοσιοποίηση του βίντεο στο οποίο φαίνεται ο πρώην ηγέτης της Κίνας Χου Τζιντάο να απομακρύνεται, παρά την θέλησή του, από την τελετή λήξης του Συνεδρίου του Κινεζικού Κομμουνιστικού Κόμματος. Κινεζικά ΜΜΕ αρχικά υποστήριξαν πως η αιτία της απροσδόκητης αυτής σκηνής ήταν μια ξαφνική αδιαθεσία του πρώην προέδρου. Λίγοι όμως φαίνεται να πίστεψαν αυτόν τον ισχυρισμό… 

Η αλλόκοτη απομάκρυνση του προκατόχου του Σι Τζινπίνγκ, του 79χρονου Χου Τζιντάο, από την τελετή λήξης του 20ου Συνεδρίου του Κινεζικού Κομμουνιστικού Κόμματος, όπως ήταν αναμενόμενο τράβηξε το ενδιαφέρον διεθνών ΜΜΕ, τα οποία δεν στάθηκαν στην ημι-επίσημη δικαιολογία της «αδιαθεσίας». 

Η οικονομική εφημερίδα Nikkei Asia αναλύει τι μπορεί να κρύβεται πίσω από τη σκηνή που έκανε τον γύρο του κόσμου. Σε άρθρο με τίτλο «Ετοιμαζόταν ο Χου Τζιντάο να εκφράσει δυσαρέσκεια;», ο συντάκτης Katsuji Nakazawa υποστηρίζει πως μάλλον ο πρώην ηγέτης της Κίνας ετοιμαζόταν να εκφράσει την διαφωνία του με τον Σι Τζινπίνγκ. 

«Το Σάββατο, την τελευταία μέρα του εθνικού συνεδρίου, όλα τα μέλη της ηγετικής ομάδας κάθονταν στην κεντρική σκηνή του Μεγάρου του Λαού, αποφεύγοντας την οπτική επαφή με τον Χου», αναφέρουν πηγές της εφημερίδας Nikkei Asia. «Αυτό που φοβόντουσαν όλοι ήταν να τους σταματήσει ο Χου και να τους εκφράσει τη γνώμη του. Όποιο θέμα προς συζήτηση κι αν επέλεγε να θίξει, εκείνοι δεν ήθελαν να το ακούσουν. Στην πραγματικότητα, το να τους δει κάποιος να μιλούν με τον Χου και να δίνουν πιθανώς λάθος απάντηση, ήταν ένα σημαντικό πολιτικό ρίσκο. Όλοι τους ήταν εξαιρετικά προσεκτικοί. Αυτό που είχε στο μυαλό του ο Χου ήταν ξεκάθαρο σε όλους: καταπιεσμένη δυσαρέσκεια για τον Σι», γράφει ο συντάκτης της οικονομικής εφημερίδας.

Και συνεχίζει: «Ωστόσο κάτι πήγαινε στραβά εδώ. Το Κομμουνιστικό Κόμμα Κίνας είναι γνωστό για την αυστηρή του πειθαρχία. Υπό φυσιολογικές συνθήκες, ο Χου, πρώην ηγέτης του κόμματος, δεν θα χαλούσε τη μεγάλη στιγμή του Σι εκφράζοντας δημόσια τη δυσαρέσκειά του. Έτσι κι αλλιώς, οι αξιωματούχοι που έχουν αποσυρθεί δεν κάνουν συχνά δημόσιες εμφανίσεις. Ακόμα και και σε κλειστούς κύκλους όμως, δεν φέρονται με τρόπο που θα μπορούσε να υπονομεύσει την εξουσία του τωρινού ηγέτη. Εδώ όμως μπορεί να συνέβαινε κάτι μάλλον ασυνήθιστο. Πιθανόν να είναι αλήθεια ότι ο Χου δεν αισθανόταν καλά κατά την τελετή λήξης του συνεδρίου. Ακριβώς όμως επειδή δεν αισθανόταν καλά, υπήρχε η πιθανότητα να “ξεφύγει” η συμπεριφορά του». 

Δείτε το βίντεο από την απομάκρυνσή του πρώην ηγέτη της Κίνας:

Ο συντάκτης της Nikkei Asia στέκεται επίσης και στην εξήγηση που δόθηκε αργότερα μέσω του κρατικού πρακτορείου Xinhua για την «ξαφνική αδιαθεσία» του πρώην ηγέτη της Κίνας. «Κατά τη διάρκεια της τελετής, ο Χου Τζιντάο καθόταν ανάμεσα στον Σι Τζινπίνγκ και τον Λι Ζανσού, τον 72χρονο απερχόμενο πρόεδρο της  Μόνιμης Επιτροπής του Εθνικού Λαϊκού Συνεδρίου της Κίνας. Είπε ο Χου στον Σι και τον Λι ότι ήθελε να μιλήσει κατά τη διάρκεια της τελετής; Ορισμένοι πιστεύουν ότι μπορεί να ισχύει κάτι τέτοιο, αν και αυτή η φήμη δεν μπορεί να επαληθευτεί. Μπορεί επίσης να είναι υπερβολή. Όμως το tweet του Xinhua υποδηλώνει ένα τέτοιο πλαίσιο. Ενώ οι περισσότεροι εστίασαν στο δεύτερο μέρος του tweet, περί απομάκρυνσης για λόγους υγείας, το πρώτο μισό είναι εκείνο που περιέχει μια μεγάλη αποκάλυψη. Υπονοεί ότι, παρόλο που ο Χου δεν έπρεπε να παρευρεθεί για λόγους υγείας, τελικά το έκανε αψηφώντας τις επιθυμίες του Σι. Γιατί επέμενε όμως να δώσει το παρών;» διερωτάται ο συντάκτης της Nikkei Asia. 

Πώς σχολιάζεται το νέο βίντεο

Ο αρθρογράφος στέκεται επίσης και στο νέο βίντεο από το περιστατικό στην τελετή λήξης του Συνεδρίου, που είδε το φως της δημοσιότητας και δείχνει τον Χου Τζιντάο να προσπαθεί να μιλήσει στον Σι Τζινπίνγκ, που απλώς του έκανε ένα νεύμα. 

«Όταν ο Χου μίλησε στον Σι πρι φύγει από τη σκηνή, η συμπεριφορά του τελευταίου ήταν ψυχρή και εχθρική. Ο Σι δεν έστρεψε καν το σώμα του προς τον Χου και απλώς ένευσε, με το πρόσωπο στραμμένο μπροστά. Λίγες θέσεις πιο κάτω, ο Χου Τσουνχουά δεν έκρυψε τη δυσαρέσκειά του, σταυρώνοντας τα χέρια του – μιας κίνηση που δεν συνηθίζει – και το πρόσωπό του να συνοφρυώνεται. Γνώριζε για τον υποβιβασμό του. Σε μια ταπεινωτική στιγμή για εκείνον την επόμενη ημέρα, ο Τσουνχουά χρειάστηκε να χαμογελάσει καθώς ο Σι περνούσε από μπροστά του στο πλαίσιο μιας άλλη τελετής», προσθέτει το δημοσίευμα της Nikkei Asia.

«Εκείνη τη στιγμή, ήταν ήδη ξεκάθαρο ποιοι ήταν οι νικητές και ποιοι οι χαμένοι. Αυτή είναι η εικόνα της μάχης για την εξουσία μέσα σε ένα κόμμα»  καταλήγει ο αρθρογράφος.

Δείτε το νέο βίντεο:

Με πληροφορίες από Nikkei Asia

 

Κόσμος Τελευταίες ειδήσεις