Σάββατο, 4 Μαΐ
17oC Αθήνα

Κίνα: Βίντεο δείχνει τον Χου Τζιντάο να διαφωνεί με έγγραφα στο Συνέδριο του Κομμουνιστικού Κόμματος, πριν την απομάκρυνσή του

Χου Τζιντάο

Τον γύρο του κόσμου έκανε το στιγμιότυπο που δείχνει να απομακρύνουν, παρά την θέλησή του, τον πρώην ηγέτη της Κίνας Χου Τζιντάο από την τελετή λήξης του Συνεδρίου του Κινεζικού Κομμουνιστικού Κόμματος. Κινεζικά ΜΜΕ μετέδωσαν ότι η αιτία της απροσδόκητης αυτής σκηνής ήταν ότι ο πρώην πρόεδρος «δεν αισθανόταν καλά».

Ο πρώην ηγέτης της Κίνας, σύμφωνα με τον Guardian, φαίνεται να είχε διαφωνήσει για ορισμένα επίσημα έγγραφα, λίγα λεπτά πριν τον σηκώσουν από τη θέση του κακήν κακώς. Αυτό υποστηρίζεται και από τα νέα πλάνα που είδαν το φως της δημοσιότητας, στον απόηχο της αποχώρηση του Χου Τζιντάο από το 20 συνέδριο του Κομμουνιστικού Κόμματος της Κίνας (ΚΚΚ). 

Τα νέα πλάνα, που τραβήχτηκαν από το Channel News Asia αλλά δόθηκαν στη δημοσιότητα μόλις δύο ημέρες μετά το περιστατικό, καταγράφουν περίπου ένα λεπτό «διακριτικών ελιγμών» πριν φτάσει ένας αξιωματούχος για να συνοδεύσει τον πρώην ηγέτης της Κίνας ως την έξοδο. Ο Χου Τζιντάο, ο οποίος είναι 79 ετών, είχε παραιτηθεί από επικεφαλής του Κομμουνιστικού Κόμματος της Κίνας πριν από 10 χρόνια.

Στο νέο βίντεο φαίνεται ο Λι Ζανσού, στέλεχος του Κομμουνιστικού Κόμματος Κίνας που κάθεται δίπλα στον πρώην πρόεδρο, να παίρνει ένα έγγραφο από το χέρι του Χου Τζιντάο και να το τοποθετεί κάτω από τον κόκκινο φάκελο – τέτοιοι φάκελοι είχαν τοποθετηθεί μπροστά σε όλα τα κορυφαία στελέχη. Αρχικά αφήνει τα έγγραφα μπροστά του, με τον πρώην ηγέτη της Κίνας να δείχνει μπερδεμένος. Στη συνέχεια, προφανώς ανησυχώντας ότι ο Χου Τζιντάο θα προσπαθήσει να βγάλει ξανά το έγγραφο, ο Λι Ζανσού τραβάει τα έγγραφα προς το μέρος του και κρατά το χέρι του από πάνω. Ο πρόεδρος Σι Τζινπίνγκ ρίχνει μια ματιά προς την πλευρά της σκηνής, προφανώς καλώντας κάποιον, καθώς ένας ανώτερος βοηθός περπατά και του μιλά για λίγο, προτού απομακρυνθεί. Και λίγο αργότερα, ένας νεαρός βοηθός τραβά τελικά τον Χου από τη θέση του και θα τον συνοδεύσει εκτός συνεδρίου.

Δείτε ο βίντεο:

Αξίζει να σημειωθεί ότι τα επίμαχα πλάνα δεν μεταδόθηκαν από τα κρατικά ΜΜΕ, ενώ λογοκρίθηκαν και στο διαδίκτυο εντός Κίνας. Το όνομα του Χου Τζιντάο, σύμφωνα με τον Guardian, έχει «εξαφανιστεί» από το διαδίκτυο στο εσωτερικό της Κίνας και το όνομα του γιου του, Hu Haifeng, μπλοκαρίστηκε επίσης από την κινεζική λογοκρισία, προκαλώντας ερωτήματα σχετικά με το αν υπήρξε κάποιου είδους διαμάχη υψηλού επιπέδου σχετικά με τη θέση του εντός του ΚΚΚ.

Με πληροφορίες από Guardian

Κόσμος Τελευταίες ειδήσεις