Σάββατο, 27 Απρ.
19oC Αθήνα

Κόλπος του Ομάν: Πληροφορίες για κατάληψη δεξαμενόπλοιου ελληνικών συμφερόντων

Κόλπος του Ομάν: Πληροφορίες για κατάληψη δεξαμενόπλοιου ελληνικών συμφερόντων
Φωτογραφία αρχείου Reuters

Για κατάληψη του δεξαμενόπλοιου St.Nikolas ελληνικών συμφερόντων στο Κόλπο του Ομάν αναφέρει δημοσίευμα του Associated Press. Επιβεβαιώνει το υπουργείο Ναυτιλίας.

Οι πρώτες πληροφορίες κάνουν λόγο ότι στο δεξαμενόπλοιο μπήκαν ένοπλοι και το κατέλαβαν στον Κόλπο του Ομάν. Πρόκειται για το St.Nikolas που ήταν κάποτε γνωστό ως Suez Rajan ανήκει στην ελληνική ναυτιλιακή εταιρεία Empire Navigation, του εφοπλιστή Σταμάτη Μόλαρη.

Τα γραφεία της Empire Navigation βρίσκονται στο Ελληνικό, στην Αθήνα, στην Ελλάδα. Η εταιρεία ΕΜPIRE NAVIGATION είναι μέλος της INTERTANKO.

Σύμφωνα με όσα αναφέρονται στην ιστοσελίδα της εταιρείας, η EMPIRE NAVIGATION INC ιδρύθηκε τον Φεβρουάριο του 2009 και πιστοποιήθηκε από το ABS τον Αύγουστο του 2009 για την παροχή εμπορικής και τεχνικής διαχείρισης σε σύγχρονα πετρελαιοφόρα και χημικά δεξαμενόπλοια.

Η πληροφορία επιβεβαιώνεται από το υπουργείο Ναυτιλίας, ωστόσο δεν υπάρχει κάποια επικοινωνία με το πλοίο. Στο St.Nikolas επιβαίνουν ένας Έλληνας και 18 Φιλιππινέζοι. Ο Ελληνας είναι ναυτολογημένος ως δόκιμος πλοίαρχος και θα γίνουν ενέργειες από το υπουργείο Ναυτιλίας και το υπουργείο Εξωτερικών.

Το πλοίο είχε φορτώσει τις προηγούμενες ημέρες στη Μπάσρα (Basrah) του Ιράκ φορτίο περίπου 145.000 τόνων αργού πετρελαίου με προορισμό την Aliaga (Τουρκία), μέσω της διώρυγας του Σουέζ. Ο ναυλωτής του πλοίου είναι η Tupras.

Όπως αναφέρθηκε από την διαχειρίστρια εταιρεία έχει ήδη ενεργοποιηθεί  σχέδιο έκτακτης ανάγκης ενώ καταβάλλεται κάθε δυνατή προσπάθεια για την αποκατάσταση της επικοινωνίας με το πλοίο St.Nikolas.

H ιδιωτική εταιρεία πληροφοριών Ambrey είπε ότι «έξι στρατιωτικοί» επιβιβάστηκαν στο πλοίο, το οποίο αναγνώρισε ως το πετρελαιοφόρο St. Nikolas. Είπε ότι οι άνδρες είχαν καλύψει τις κάμερες παρακολούθησης καθώς επιβιβάζονταν για να το καταλάβουν.  Εξάλλου σε ανακοίνωση της βρετανικής εταιρείας ναυτιλιακής ασφάλειας Ambrey αναφέρεται πως σε βάρος του εν λόγω δεξαμενοπλοίου είχε ασκηθεί δίωξη στο παρελθόν για μεταφορά ιρανικού πετρελαίου που αποτελούσε αντικείμενο κυρώσεων και κατασχέθηκε στη συνέχεια από τις Ηνωμένες Πολιτείες.

Το περιστατικό σημειώθηκε 50 ναυτικά μίλια ανατολικά του Σοχάρ του Ομάν. Οι ειδικοί ασφαλείας λένε ότι το σύστημα παρακολούθησης των πλοίων έχει απενεργοποιηθεί και το πλοίο πιστεύεται ότι κατευθύνεται προς το Ιράν.

Εκπρόσωπος της Empire Navigation επιβεβαίωσε ότι χάθηκε η επαφή με το πλοίο περίπου στις 06:30 π.μ. ώρα Αθήνας (04:30 GMT) «καθώς έπλεε στα ανοιχτά του Ομάν, κοντά στο Σόχαρ. Το πλοίο είναι επανδρωμένο με συνολικά 19 μέλη πληρώματος: 18 Φιλιππινέζους και έναν Ελληνα.»

Να σημειωθεί ότι το συγκεκριμένο δεξαμενόπλοιο βρέθηκε στο επίκεντρο διαμάχης Ηνωμένων Πολιτειών – Ιράν για 1 εκατομμύριο βαρέλια ιρανικού αργού πετρελαίου. Τον Φεβρουάριο του 2022, η ομάδα United Against Nuclear Iran ανέφερε ότι υποπτεύεται πώς το δεξαμενόπλοιο μετέφερε πετρέλαιο από το νησί Khargh του Ιράν , τον κύριο τερματικό σταθμό διανομής πετρελαίου στον Περσικό Κόλπο.

Αυτό είχε ως αποτέλεσμα για μήνες, το πλοίο να καθηλωθεί στη Θάλασσα της Νότιας Κίνας στα ανοιχτά της βορειοανατολικής ακτής της Σιγκαπούρης πριν αποπλεύσει ξαφνικά για την ακτή του Τέξας χωρίς εξήγηση. 



Κόσμος Τελευταίες ειδήσεις