Δευτέρα, 6 Μαΐ
22oC Αθήνα

Κομισιόν: Ποιοι “παίζουν” για την προεδρία της Επιτροπής

Κομισιόν: Ποιοι “παίζουν” για την προεδρία της Επιτροπής

Πίσω στην κούρσα για να είναι ο νέος πρόεδρος της Κομισιόν μένει ο Ζαν Κλοντ Γιούνκερ μετά το… “θάψιμο” από την Άνγκελα Μέρκελ και το βέτο το Ντέιβιντ Κάμερον. Αλλά για τη θέση υπάρχουν ήδη πολλοί υποψήφιοι!

Για μια ακόμη φορά το θέμα του νέου προέδρου της Ευρωπαϊκής Επιτροπής διχάζει τους ηγέτες της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Όλα δείχνουν πως θα ζήσουμε ένα νέο θρίλερ και το πιθανότερο είναι πως θα περάσουν εβδομάδες πριν οι Ευρωπαίοι ηγέτες καταλήξουν σε συμφωνία για το ποιος θα είναι ο διάδοχος του Ζοσέ Μανουέλ Μπαρόζο.

Ακόμη και η Κριστίν Λαγκάρντ είναι ανάμεσα στους υποψηφίους για την προεδρία της Κομισιόν. Αντίθετα, δεν είναι ο υποψήφιος των Σοσιαλδημοκρατών, Μάρτιν Σούλτς που προορίζεται για Επίτροπος Βιομηχανίας

Είναι σαφές πως η Μέρκελ (που ως μέλος του ΕΛΚ ψήφισε υπέρ της υποψηφιότητας Γιούνκερ) προτίμησε να υποστηρίξει τη Βρετανία, που πρώτη ξεκαθάρισε πως δε θέλει τον Γιούνκερ για πρόεδρο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, θεωρώντας τον φεντεραλιστή παλαιάς κοπής. Η στάση της αυτή και η αντίδραση Βρετανίας, Ολλανδίας, Φινλανδίας και Σουηδίας εκνεύρισε το Λουξεμβούργο.
Ο υπουργός Εξωτερικών της χώρας, Ζαν Άσελμπορν χαρακτήρισε το αποτέλεσμα της άτυπης Συνόδου Κορυφής «απογοητευτικό, στα όρια του αξιολύπητου».

Η συνθήκη της Ε.Ε. προβλέπει ότι οι ηγέτες οφείλουν να ορίσουν κάποιον πρόεδρο της Κομισιόν «λαμβάνοντας υπόψη» το αποτέλεσμα των ευρωεκλογών. Δεν αναφέρει ρητά όμως ότι πρέπει να επιλεγεί ο υποψήφιος που έχει αναδείξει το κόμμα που κερδίζει τις περισσότερες έδρες στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο.

Αν οι ηγέτες έχουν κάποια υποχρέωση όσον αφορά τον υποψήφιο που θα επιλέξουν, αυτή μάλλον είναι να προέρχεται από την κεντροδεξιά. Αλλά ο υποψήφιος πρέπει στη συνέχεια να εξασφαλίσει την έγκριση του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου.

Στην (πολύ πιθανή) περίπτωση που η υποψηφιότητα του 59χρονου Γιούνκερ θα απορριφθεί, τότε οι ηγέτες της Ε.Ε. μάλλον θα του ρίξουν ένα… τυράκι, προτείνοντάς του ενδεχομένως τη θέση του προέδρου του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου.

Οι “δελφίνοι”

Το σίγουρο είναι ένα: υποψήφιοι για να πάρουν τη θέση του και να αναλάβουν την προεδρία της Ευρωπαϊκής Επιτροπής υπάρχουν πολλοί. Ήδη άλλωστε έχουν αρχίσει να ακούγονται ονόματα και να γίνονται συζητήσεις τόσο στις Βρυξέλλες όσο και στις ευρωπαϊκές πρωτεύουσες.

Έχουν ήδη ξεχωρίσει: ο 42χρονος απερχόμενος πρωθυπουργός της Φινλανδίας Γιούρκι Κατάινεν, ο 63χρονος πρωθυπουργός της Ιρλανδίας Έντα Κένι, ο πρωθυπουργός της Πολωνίας Ντόναλντ Τουσκ. Υπάρχουν επίσης πολλοί τεχνοκράτες που έχουν θέτουν υποψηφιότητα.

Σύμφωνα με τη συνθήκη της Λισσαβώνας, για την εκλογή νέου προέδρου της Κομισιόν πρέπει να υπάρξει μια «ικανή πλειοψηφία» στις τάξεις των 28 ηγετών, δηλαδή να συμφωνήσουν σχεδόν όλοι οι ηγέτες

Ένα όνομα που έχει ακουστεί έντονα είναι αυτό της Κριστίν Λαγκάρντ, της γενικής διευθύντριας του ΔΝΤ, όμως εκφράστηκαν φόβοι πως εάν η Γαλλίδα εγκατέλειπε το τιμόνι του Ταμείου, η Ευρώπη υπάρχει ο κίνδυνος να μην το ξαναπάρει ποτέ. Πέραν αυτού, πρέπει να προταθεί από τον πρόεδρο της χώρας της, τον Φρανσουά Ολάντ, ο οποίος είναι Σοσιαλιστής, όχι συντηρητικός.

Το πρόσωπο το οποίο θα αναλάβει θα κληθεί να προωθήσει πολιτικές που θα δείξουν εάν και κατά πόσο είχαν αντίκρισμα στην πραγματικότητα οι δηλώσεις Ευρωπαίων ηγετών περί νέας κατεύθυνσης με έμφαση στην τόνωση της ανάπτυξης και στην δημιουργία θέσεων εργασίας – που, όπως έλεγαν, είναι απαραίτητη για να κερδίσουν ξανά τους Ευρωπαίους ψηφοφόρους.

Ασφαλώς θα υπάρξει άφθονη σεναριολογία τον επόμενο μήνα και πολλά ονόματα θα ακουστούν δοκιμαστικά ή σοβαρά στις διαπραγματεύσεις, στις οποίες θα προεδρεύει ο Χέρμαν Φαν Ρομπάι, πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου.

Το όνομα του Σοσιαλιστή Μάρτιν Σουλτς μάλλον δεν θα προταθεί για την προεδρία της Επιτροπής. Ο Γερμανός μάλλον προορίζεται για κάποιο από τα οικονομικά χαρτοφυλάκια της Κομισιόν, πιθανόν της Βιομηχανίας. Και αυτό κάθε άλλο παρά ευχαριστεί στους Σοσιαλδημοκράτες που κατηγορούν τους κεντροδεξιούς πως φέρονται σα να μην έγιναν εκλογές…

Όποιον κι αν επιλέξουν οι ηγέτες, αυτός θα πρέπει να πείσει το νέο ΕΚ ότι είναι κατάλληλος για τη θέση και η νέα ευρωβουλή δεν είναι καθόλου βέβαιο ότι θα δεχθεί πειθήνια την πρότασή τους.

ΔΕΙΤΕ ΕΔΩ ΟΛΑ ΤΑ ΑΠΟΤΕΛΕΣΜΑΤΑ ΤΩΝ ΕΥΡΩΕΚΛΟΓΩΝ

ΕΠΙΜΕΛΕΙΑ: ΜΑΙΡΗ ΚΑΛΟΥΤΣΑΚΗ

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Κομισιόν: Το παιχνίδι της Μέρκελ με τους Βρετανούς στην πλάτη του Γιούνκερ

Νευριασμένος ο Γιούνκερ: Δεν με νοιάζει τι λένε, δεν παρακαλάω κανέναν

Τρομοκρατημένοι οι ηγέτες από το αποτέλεσμα των ευρωεκλογών, με τη Μέρκελ να σφυρίζει αδιάφορα

Ευρωεκλογές 2014: Γερμανία: “Λυπηρή η άνοδος της ακροδεξιάς”, λέει η Μέρκελ

Ευρωεκλογές 2014: Πρώτη δύναμη δεξιοί και σοσιαλιστές αλλά “νικητές” οι εθνικιστές

Κόσμος Τελευταίες ειδήσεις

Σχολιάστε