Δευτέρα, 29 Απρ.
20oC Αθήνα

Κοπεγχάγη: Μεγάλη φωτιά κατέστρεψε το ιστορικό παλιό χρηματιστήριο – Κατέρρευσε η οροφή

Κοπεγχάγη: Μεγάλη φωτιά κατέστρεψε το ιστορικό παλιό χρηματιστήριο – Κατέρρευσε η οροφή

Το ιστορικό παλιό κτίριο του χρηματιστηρίου της Δανίας στο κέντρο της Κοπεγχάγης καταστράφηκε ολοσχερώς από πυρκαγιά που ξέσπασε τα ξημερώματα.

Το ιστορικό Børsen του 17ου αιώνα είναι ένα από τα παλαιότερα κτίρια της Κοπεγχάγης τυλίχθηκε στις φλόγες από τη μεγάλη πυρκαγιά με αποτέλεσμα να καταρρεύσει το εμβληματικό του κωδωνοστάσιο.

Όλοι όσοι βρίσκονταν εντός του κτιρίου κατάφεραν να φύγουν και οι υπάλληλοι έσπευσαν να διασώσουν μερικούς από τους ιστορικούς πίνακες ζωγραφικής.

Ο υπουργός Πολιτισμού Jakob Engel-Schmidt δήλωσε ότι 400 χρόνια δανικής πολιτιστικής κληρονομιάς παραδόθηκαν στις φλόγες.

 

Το κτίριο, που χρονολογείται από το 1625, βρίσκεται σε απόσταση αναπνοής από το κοινοβούλιο της Δανίας, το Folketing, και το βασιλικό παλάτι, το Christiansborg. Τα δανικά μέσα ενημέρωσης ανέφεραν ότι η κοντινή πλατεία εκκενώθηκε.

Το παλιό χρηματιστήριο ανακαινιζόταν και είχε καλυφθεί με σκαλωσιές και προστατευτικό πλαστικό κάλυμμα.

Σήμερα στεγάζει το Εμπορικό Επιμελητήριο της Δανίας, το οποίο περιέγραψε τις σκηνές το πρωί της Τρίτης ως ένα τρομερό θέαμα.

Φωτογραφίες: Reuters

Ο τοπικός τεχνίτης Henrik Grage δήλωσε στη δανική τηλεόραση ότι ήταν μια τραγική μέρα. “Αυτή είναι η δική μας Παναγία των Παρισίων”, είπε, συγκρίνοντάς την με την πυρκαγιά που κατέκαψε την οροφή και το καμπαναριό του καθεδρικού ναού στο κέντρο του Παρισιού το 2019.

Δεκάδες κάτοικοι ενώθηκαν με τις υπηρεσίες έκτακτης ανάγκης, καθώς και με τον διευθυντή του εμπορικού επιμελητηρίου Μπράιαν Μίκελσεν, για να σώσουν τους θησαυρούς τέχνης από το Børsen.

Το κτίριο ολλανδικού αναγεννησιακού στιλ στο Slotsholmen της πόλης, ή νησί των ανακτόρων, παραγγέλθηκε από τον βασιλιά της Δανίας Κρίστιαν Δ΄ με στόχο να μετατραπεί η Κοπεγχάγη σε σημαντικό εμπορικό κέντρο.

Το καμπαναριό του απεικόνιζε τέσσερις δράκους των οποίων οι ουρές ήταν στριμμένες σε ένα δόρυ και τρεις κορώνες, συμβολίζοντας τους στενούς δεσμούς με τις γειτονικές Νορβηγία και Σουηδία.

Κόσμος Τελευταίες ειδήσεις