Παρασκευή, 19 Απρ.
19oC Αθήνα

Κοροναϊός: Κίνα κατά ΗΠΑ! «Αντί να βοηθούν, διασπείρουν φόβο και πανικό»

Κοροναϊός: Κίνα κατά ΗΠΑ! «Αντί να βοηθούν, διασπείρουν φόβο και πανικό»

Η κόντρα ανάμεσα στην Κίνα και τις ΗΠΑ δεν σταματά ούτε όταν πρόκειται για τον κοροναϊό. Το Πεκίνο κατηγορεί την Ουάσινγκτον πως αντί να βοηθά, διασπείρει φόβο και πανικό!

Oι ΗΠΑ προκαλούν με τις ενέργειές τους πανικό και διασπείρουν τον φόβο έπειτα από το ξέσπασμα του νέου κοροναϊού στην Κίνα αντί να προσφέρουν σημαντική βοήθεια, ανακοίνωσε το κινεζικό υπουργείο Εξωτερικών, λίγες ώρες μετά τη δραματική αύξηση των νεκρών από τον κορονοϊό και των κρουσμάτων της επιδημίας.

Οι ΗΠΑ ήταν η πρώτη χώρα που πρότεινε την μερική απομάκρυνση του προσωπικού της πρεσβείας της και η πρώτη που επέβαλε ταξιδιωτική απαγόρευση στους ταξιδιώτες από την Κίνα, δήλωσε η εκπρόσωπος του υπουργείου Χουά Τσουνίνγκ.

Click4more Ο Θεός έφτιαξε τον κόσμο σε 6 ημέρες και οι κινέζοι ένα τεράστιο νοσοκομείο για τον κορονοϊό σε 8!

“Το μόνο που έκαναν (οι ΗΠΑ) είναι να προκαλέσουν και να διασπείρουν τον φόβο, το οποίο είναι ένα κακό παράδειγμα”, είπε η Χουά στη διάρκεια διαδικτυακής ενημέρωσης του Τύπου και πρόσθεσε ότι η Κίνα ήλπιζε ότι οι χώρες θα έπαιρναν αποφάσεις και θα είχαν αντιδράσεις που θα ήταν λογικές, ψύχραιμες και βασισμένες σε επιστημονικά στοιχεία.

Το κινεζικό ΥΠΕΞ ανακοίνωσε ότι οι χώρες θα πρέπει να ενεργήσουν από κοινού και όχι να εκμεταλλεύονται τις επικίνδυνες θέσεις άλλων χωρών.

Το… βιολί τους οι ΗΠΑ

Ο υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ Μάικ Πομπέο δήλωσε νωρίτερα ότι η αμερικανική κυβέρνηση θα στείλει επιπλέον αεροσκάφη στην Κίνα για να επαναπατρίσουν Αμερικανούς από την επαρχία Χουμπέι, επίκεντρο της επιδημίας ιογενούς πνευμονίας την οποία προκαλεί ο νέος κοροναϊός.

«Μπορεί να μεταφέρουμε επίσης πολίτες και άλλων χωρών» καθώς και να «πάμε εκεί ιατρικές προμήθειες», ανέφερε ο Πομπέο μιλώντας σε δημοσιογράφους κατά τη διάρκεια επίσκεψής του στο Ουζμπεκιστάν.

Click4More Επιστήμονες σε απόγνωση! Δεν ξέρουν πόσο φονικός θα γίνει ο κοροναϊός! Μεταδίδεται εύκολα από άνθρωπο σε άνθρωπο όπως η γρίπη

Τα κρούσματα στις ΗΠΑ του 2019-nCoV είναι πλέον 11 μετά τον εντοπισμό τριών νέων, ενός στην κομητεία Σάντα Κλάρα και δύο στην κομητεία Σαν Μπενίτο. Στην κομητεία Σάντα Κλάρα, μια γυναίκα και η οικογένεια μαζί με την οποία διαμένει τέθηκαν σε απομόνωση στο σπίτι τους. Η γυναίκα δεν ήταν σε κατάσταση που να καθιστά απαραίτητη την εισαγωγή της σε νοσοκομείο, εξήγησαν οι υγειονομικές αρχές.

Τα άλλα δύο κρούσματα είναι ένα παντρεμένο ζευγάρι που ζει στην κομητεία Σαν Μπενίτο, ανέφεραν οι υπηρεσίες δημόσιας υγείας. Ο άνδρας ταξίδεψε πρόσφατα στην Γουχάν και φαίνεται πως μόλυνε τη σύζυγο του. Κανείς από τους δυο, πάντως, δεν μπήκε στο νοσοκομείο.

Στο μεταξύ, το υπουργείο Εσωτερικής Ασφαλείας των ΗΠΑ ανακοίνωσε πλαίσιο νέων περιορισμών για τους Αμερικανούς πολίτες που επισκέφτηκαν πρόσφατα την Κίνα, στο πλαίσιο αντιμετώπισης της απειλής του νέου κοροναϊού. Στο πλαίσιο αυτό, όλοι οι επιβάτες που έχουν ως προορισμό τις ΗΠΑ, θα πρέπει να ερωτώνται αν έχουν επισκεφτεί την Κίνα.

Click4more Κοροναϊός: Ποιοι αγόραζαν τρία – τρία τα κουτιά με μάσκες από φαρμακεία στον Πειραιά

Οι αεροπορικές εταιρίες θα ελέγχουν τα διαβατήρια των επιβατών, ενώ προειδοποίησαν ότι η εφαρμογή των νέων κανόνων θα απαιτήσει την άφιξη των επιβατών στα αεροδρόμια ακόμη νωρίτερα για τις πτήσεις που έχουν ως προορισμό τις ΗΠΑ.

Από την πλευρά της, η αεροπορική εταιρία American Airlines Inc ανακοίνωσε χθες ότι ενθάρρυνε τους επιβάτες που ταξιδεύουν προς τις ΗΠΑ «να φτάνουν στο αεροδρόμιο τρεις ώρες νωρίτερα, καθώς θα πρέπει να περάσουν περισσότερους ελέγχους και έτσι επιμηκύνεται η χρονική διάρκεια των ελέγχων».

Ξεκινά απελάσεις η Ρωσία

Και ενώ οι ΗΠΑ εντείνουν τα μέτρα και ετοιμάζονται να επαναπατρίσουν κι άλλους Αμερικανούς, η Ρωσία προχωρά ένα βήμα πιο πέρα: θα μπορεί να απελαύνει τους ξένους πολίτες που διαγιγνώσκεται ότι έχουν προσβληθεί από τον νέο κοροναϊό, όπως δήλωσε ο πρωθυπουργός Μιχαήλ Μισούστιν, σύμφωνα με το Interfax.

Ο Μισούστιν πρότεινε επίσης να αναβληθεί το Ρωσικό Επενδυτικό Φόρουμ 2020 που προγραμματίζεται να πραγματοποιηθεί στο Σότσι στην Μαύρη Θάλασσα στις 12-14 Φεβρουαρίου.

Click4more Μακραίνει η λίστα του θανάτου από τον κοροναϊο! 362 οι νεκροί, πλησιάζουν τις 3.000 τα κρούσματα

Οι ρωσικές αρχές σχεδιάζουν, επίσης, να αρχίσουν να επαναπατρίζουν πολίτες από τη Γουχάν, ενώ ανεστάλησαν τα δρομολόγια των επιβατικών τρένων από και προς την Κίνα. Το τελευταίο τρένο που εκτελούσε το δρομολόγιο Πεκίνο-Μόσχα μπήκε άδειο στη Ρωσία, καθώς ζητήθηκε από τους 136 επιβαίνοντες σε αυτό — όλοι τους ήταν Κινέζοι — να αποβιβαστούν στα σύνορα, μετέδωσε το ρωσικό πρακτορείο ειδήσεων Sputnik.

Η κυβέρνηση της Ρωσίας, που μοιράζεται σύνορα μήκους 4.300 χιλιομέτρων με την Κίνα, κατέγραψε την περασμένη εβδομάδα δύο κρούσματα του 2019-nCoV στην Τιουμέν, στη Σιβηρία, και στην Ζαμπαϊκάλσκι, στη ρωσική Άπω Ανατολή. Και στις δύο περιπτώσεις, οι ασθενείς είναι Κινέζοι.

Η Πολεμική Αεροπορία της Ρωσίας θα αρχίσει σήμερα Δευτέρα (03.02.2020) να απομακρύνει Ρώσους από τη Γουχάν και την επαρχία της οποίας είναι πρωτεύουσα, τη Χουμπέι. Στην περιοχή βρίσκονται πάνω από 600 Ρώσοι υπήκοοι, ανακοίνωσε η αντιπρόεδρος της κυβέρνησης Τατιάνα Γκαλίκοβα.

Στη Μόσχα, η ζήτηση για ιατρικές μάσκες αυξάνεται στα φαρμακεία και στα πολυκαταστήματα, σύμφωνα με την εφημερίδα Βιένταμαστι. Κατά τόπους, υπάρχει ήδη έλλειψη. Στο αεροδρόμιο Ντιαμαντένταβα, ένα από τα τρία διεθνή της ρωσικής πρωτεύουσας, οι υπάλληλοι στο γκισέ ελέγχου διαβατηρίων φόραγαν μάσκες και γάντια χθες το απόγευμα, διαπίστωσε αυτόπτης μάρτυρας που επικαλείται το πρακτορείο Reuters.

Παράλληλα η τσεχική κυβέρνηση αποφάσισε να απαγορεύσει από τις 9 Φεβρουαρίου τις απευθείας πτήσεις ανάμεσα στην Τσεχία και την Κίνα.

Κόσμος Τελευταίες ειδήσεις