Παρασκευή, 19 Απρ.
18oC Αθήνα

Κορονοϊός: 1.440 θάνατοι στο Μεξικό και 1.100 στην Βραζιλία το τελευταίο 24ωρο

Κορονοϊός: 1.440 θάνατοι στο Μεξικό και 1.100 στην Βραζιλία το τελευταίο 24ωρο

Τραγική εξακολουθεί να είναι η κατάσταση με τον κορονοϊό σε Βραζιλία και Μεξικό, με πάνω από 1.000 θανάτους να κατγράφονται κάθε ημέρα σε κάθε χώρα, και δεκάδες χιλιάδες κρούσματα.

Στο Μεξικό το τελευταίο 24ωρο καταγράφηκαν επόσημα 1.440 θάνατοι και 21.007 κρούσματα.

Ο απολογισμός της πανδημίας του νέου κορονοϊού στη χώρα έχει φθάσει τους 147.614 νεκρούς επί συνόλου 1.732.290 μολύνσεων.

Το Μεξικό καταγράφει τον τέταρτο βαρύτερο απολογισμό θυμάτων στον κόσμο, με βάση τα επίσημα δεδομένα. 

Κορυφαία στελέχη του υπουργείου Υγείας αναγνωρίζουν ότι οι αριθμοί των θανάτων και των κρουσμάτων στην πραγματικότητα μάλλον είναι πολύ υψηλότεροι από αυτούς που ανακοινώνονται επίσημα, καθώς δεν γίνονται αρκετά τεστ.

Όπως και άλλα κράτη, το Μεξικό άρχισε τον εμβολιασμό του πληθυσμού, αλλά η ανοσοποίηση θα χρειαστεί μήνες για να είναι επαρκώς εκτενής, ενώ στο μεταξύ ο αριθμός των μολύνσεων αυξάνεται, συχνά κατά δεκάδες χιλιάδες την ημέρα.

Βραζιλία: Άλλοι 1.100 νεκροί

Στην Βραζιλία ανακοινώθηκαν 56.552 νέα κρούσματα και 1.096 κρούσματα. Ο απολογισμός της πανδημίας του νέου κορονοϊού στη μεγαλύτερη χώρα της Λατινικής Αμερικής ανέρχεται ως εδώ σε 215.243 νεκρούς επί συνόλου 8.753.920 μολύνσεων, κατά τα επίσημα δεδομένα.

click4more: Κορονοϊός: Ποιες μάσκες πρέπει να χρησιμοποιούμε κατά της νέας μετάλλαξης

Μέσα στην τελευταία εβδομάδα, καταγράφηκαν 379.061 κρούσματα του νέου κορονοϊού, ρεκόρ σε εβδομαδιαία βάση, αριθμός υψηλότερος από αυτόν της προηγούμενης εβδομάδας κατά σχεδόν 20.000 περιπτώσεις. Υπέκυψαν 6.665 ασθενείς, 300 λιγότεροι από ό,τι την προηγούμενη εβδομάδα, όταν η χώρα των 212 εκατομμυρίων κατοίκων κατέγραφε τον βαρύτερο απολογισμό σε εβδομαδιαία βάση από τα μέσα Ιουλίου.

Η Βραζιλία, όπου το πρώτο κρούσμα του νέου κορονοϊού ανακοινώθηκε την 26η Φεβρουαρίου 2020, κατατάσσεται δεύτερη παγκοσμίως ως προς τον αριθμό των θυμάτων της πανδημίας και τρίτη ως προς τον αριθμό των μολύνσεων.

Ένας θάνατος κάθε 6 λεπτά στο Σάο Πάολο

Στην πολιτεία Σάο Πάολο, ένας άνθρωπος πεθαίνει κάθε έξι λεπτά εξαιτίας της COVID-19, τονίζουν οι τοπικές αρχές. Ο κυβερνήτης Ζοάο Ντόρια ανακοίνωσε πως τα μπαρ, τα εστιατόρια και άλλες επιχειρήσεις η λειτουργία των οποίων δεν κρίνεται απαραίτητη θα κλείνουν τις καθημερινές στις 20:00, ενώ δεν θα λειτουργούν τα Σαββατοκύριακα.

Η πλουσιότερη και πολυπληθέστερη πολιτεία της Βραζιλίας, που πλήττεται με σφοδρότητα από το επιλεγόμενο δεύτερο κύμα της πανδημίας, έχει εισέλθει σε «κόκκινη» φάση, είπε ο κ. Ντόρια.

Υγειονομικοί προειδοποιούν ότι το σύστημα υγείας είναι και πάλι αντιμέτωπο με κίνδυνο κατάρρευσης.

Ο Ζοάο Ντόρια, κυβερνήτης της πολιτείας που θρηνεί σχεδόν 51.000 θύματα της πανδημίας, τόνισε πως δεν εννοεί να κάνει πίσω όσον αφορά την επιβολή μέτρων για να ανασχεθεί η εξάπλωση της πανδημίας, παρά τις πιέσεις που υφίσταται από οικονομικούς παράγοντες και από τον πρόεδρο Ζαΐρ Μπολσονάρο.

Ο ακροδεξιός αρχηγός του κράτους εναντιώνεται σε κάθε μέτρο που επιβραδύνει την οικονομική δραστηριότητα.

«Το Σαο Πάολο δεν έχει λαϊκιστική κυβέρνηση, που εγκαταλείπει τους πολίτες της», είπε ο Ντόρια, αναφερόμενος προφανώς στον πρόεδρο, με τον οποίο αναλυτές προεξοφλούν ότι θα αναμετρηθεί στις προεδρικές εκλογές του 2022.

Στη Βραζιλία άρχισε αυτή την εβδομάδα, με καθυστέρηση, εκστρατεία ανοσοποίησης του πληθυσμού, αλλά θα αντιμετωπίσει πολύ γρήγορα μεγάλη έλλειψη των απαιτούμενων δόσεων εμβολίων, προειδοποιούν ειδικοί.



   

Κόσμος Τελευταίες ειδήσεις