Κόσμος

Κορονοϊός – Έρευνα: Εξίσου μεταδοτικά με τους ενήλικες τα παιδιά

Προσθήκη του newsit.gr ως προτεινόμενη πηγή στην Google

Ο οργανισμός των παιδιών με Covid-19 περιέχει παρόμοια ποσότητα (ιικό φορτίο) του κορονοϊού με τους ενήλικες, σύμφωνα με μια νέα αμερικανική επιστημονική μελέτη. Αυτό πιθανώς σημαίνει, σύμφωνα με τους επιστήμονες, ότι τα παιδιά είναι εξίσου μεταδοτικά όσο οι μεγάλοι, όταν μολυνθούν από τον ιό SARS-CoV-2. Από την άλλη όμως, τα παιδιά είναι πολύ πιθανότερο να είναι ασυμπτωματικά και επιπλέον η φάση μεταδοτικότητας τους φαίνεται να διαρκεί λιγότερο.

Οι ερευνητές, με επικεφαλής την καθηγήτρια λοιμωξιολογίας Έλεν Τσου του Πανεπιστημίου Ουάσιγκτον στο Σιάτλ, που έκαναν τη σχετική δημοσίευση στο αμερικανικό παιδιατρικό περιοδικό “JAMA Pediatrics”, ανέλυσαν στοιχεία για 555 άτομα διαγνωσμένα με κορονοϊό, εκ των οποίων 123 ήταν κάτω των 18 ετών και οι υπόλοιποι ενήλικες.

Χωρίς συμπτώματα ήταν το 38% των παιδιών και το 7% των ενηλίκων. Επιπλέον, τα συμπτωματικά παιδιά είχαν κατά μέσο όρο δύο το πολύ συμπτώματα (συνήθως καταρροή, πυρετό ή βήχα), ενώ οι μεγάλοι τέσσερα ή περισσότερα (πιο συχνά πονοκέφαλο, βήχα, κόπωση και μυϊκούς πόνους).

Όμως, είτε είχαν συμπτώματα ή όχι, τόσο τα παιδιά όσο και οι ενήλικες βρέθηκαν να έχουν στη μύτη και στο λαιμό τους παρόμοια επίπεδα του κορονοϊού, όπως έδειξαν τα μοριακά τεστ PCR. Αυτό, κατά τους ερευνητές, υποδηλώνει ότι τα παιδιά είναι πιθανότατα εξίσου πιθανό να μεταδώσουν τον ιό σε άλλους.

Click4more Κορονοϊός και παιδιά: Γιατί πολλαπλασιάζονται τα κρούσματα; Οι ειδικοί απαντούν

«Τα παιδιά με συμπτώματα έχουν τόσο πολύ κορονοϊό όσο οι ενήλικες με συμπτώματα, ενώ τα παιδιά χωρίς συμπτώματα έχουν τόσο ιό όσο οι ενήλικες χωρίς συμπτώματα», σύμφωνα με τη δρα Τσου. «Γενικότερα βρήκαμε ότι οι άνθρωποι με συμπτώματα έχουν υψηλότερα επίπεδα του κορονοϊού από ό,τι οι άνθρωποι χωρίς συμπτώματα. Όμως, είτε κάποιος έχει συμπτώματα είτε όχι, το ιικό φορτίο είναι ίδιο για ένα παιδί και για ένα ενήλικα», πρόσθεσε.

Στη διάρκεια μεγάλου μέρους της πανδημίας οι ενήλικες θεωρούνταν ότι βρίσκονται σε μεγαλύτερο κίνδυνο να αρρωστήσουν πιο σοβαρά από την Covid-19 (αυτό συνεχίζει να ισχύει μέχρι σήμερα) και επίσης ότι είναι πιο μεταδοτικοί σε σχέση με τα παιδιά. Αυτό το τελευταίο έχει αρχίζει να αλλάζει, όπως δείχνει και η νέα έρευνα, πιθανώς μετά την εμφάνιση νέων πιο μεταδοτικών παραλλαγών του κορονοϊού. Ενδεικτικά, από τις αρχές Μαΐου φέτος, σύμφωνα με την Αμερικανική Ακαδημία Παιδιατρικής, τα παιδιά αποτελούν περίπου το ένα πέμπτο των νέων κρουσμάτων, ποσοστό υψηλότερο από ό,τι πέρυσι.

Όμως, σύμφωνα με την Τσου, «τα παιδιά πιθανώς είναι μεταδοτικά για μικρότερο χρονικό διάστημα σε σύγκριση με τους ενήλικες και έτσι, σε επίπεδο πληθυσμού, είναι λιγότερο πιθανό να περάσουν τον κορονοϊό σε άλλους, σε σύγκριση με τους ενήλικες».

Σχόλια
Σχολίασε εδώ
50 /50
2000 /2000
Όροι Χρήσης. Το site προστατεύεται από reCAPTCHA, ισχύουν Πολιτική Απορρήτου & Όροι Χρήσης της Google.
Κόσμος
Ακολουθήστε το Νewsit.gr στο Google News και ενημερωθείτε πρώτοι για όλη την ειδησεογραφία και τα τελευταία νέα της ημέρας
Κόσμος: Περισσότερα άρθρα
«Όχι» στον Νετανιάχου - Ο πρόεδρος Χέρτζογκ θα δώσει εντολή στον Άιζενκοτ για τον σχηματισμό κυβέρνησης στο Ισραήλ
Ο μεγαλύτερος αντίπαλος του Νετανιάχου θα λάβει επίσημα την εντολή στις 8 Νοεμβρίου και θα έχει 28 ημέρες για να σχηματίσει κυβέρνηση, με δυνατότητα παράτασης 14 ημερών
Άιζενκοτ και Νετανιάχου
Σφοδρή επίθεση Νετανιάχου κατά των αραβικών κομμάτων - «Το ενδεχόμενο συμμαχίας με ισλαμιστές θα διαλύσει το Ισραήλ»
Μετά τις βουλευτικές εκλογές της 27ης Οκτωβρίου, ο Ισραηλινός πρόεδρος, Ισαάκ Χέρτζογκ αναμένεται να ανακοινώσει σε ποιον θα δώσει διερευνητική εντολή σχηματισμού κυβέρνησης
Μπέντζαμιν Νετανιάχου
Ίλζε Άιγκνερ: Η πρόεδρος της Βουλής της Βαυαρίας που θέλει να γίνει πρόεδρος της Γερμανίας – Ήταν εργάτρια και δεν έχει απολυτήριο Λυκείου
Είναι καθολική στο θρήσκευμα, δεν έχει παντρευτεί και δεν έχει παιδιά. Παρότι δεν έχει πτυχίο πανεπιστημίου, ούτε απολυτήριο λυκείου, κατάφερε να διαγράψει μια σημαντική πολιτική διαδρομή
Η Ίλσε Άιγκνερ 9
Ο Αντόνιο Ταγιάνι στο στόχαστρο φιλορώσων χάκερ – Στο dark web προσωπικά δεδομένα του ίδιου και της οικογένειάς του
Υπογράμμισε ότι δεν θα επιτρέψει σε κανέναν να τον εκφοβίσει, ότι θα ενισχύσει ακόμη περισσότερο τις σχέσεις με τις σύμμαχες χώρες  και ότι η επίθεση σε βάρος του οφείλεται στην θέση της Ιταλίας στο ουκρανικό
Αντόνιο Ταγιάνι
Μήνυμα του ιρανικού στρατού στις ΗΠΑ: Είμαστε πιο ισχυροί  απ’ ό,τι όταν άρχιζε ο πόλεμος
«Οι ένοπλες δυνάμεις της Ισλαμικής Δημοκρατίας είναι σήμερα σε επίπεδο συναγερμού υψηλότερο και πιο ισχυρές από ό,τι ήταν στην αρχή του πολέμου», τόνισε ο εκπρόσωπός τους Μοχαμάντ Ακραμινιά
Ιράν