Παρασκευή, 29 Μαρ.
24oC Αθήνα

Κορονοϊός – Γερμανία: Σύσταση για τρίτη δόση εμβολίου για όλους τους πολίτες άνω των 18 ετών

Κορονοϊός - Γερμανία: Εισήγηση για περιορισμούς και για εμβολιασμένους στις βαρύτερα πληττόμενες περιοχές

Η Διαρκής Επιτροπή Εμβολιασμού (Stiko) στη Γερμανία ετοιμάζεται να εκδώσει γενική σύσταση για ενισχυτικό εμβολιασμό κατά της Covid-19 για όλους τους πολίτες άνω των 18 ετών.

Αυτό άφησε να εννοηθεί ο Πρόεδρός της Τόμας Μέρτενς, ενώ η κυβέρνηση στη Γερμανία ετοιμάζει «εκστρατεία» αναμνηστικού εμβολιασμού, με στόχο έως τα Χριστούγεννα η επιπλέον δόση να έχει χορηγηθεί τουλάχιστον στους μισούς από όσους τη δικαιούνται.

Σύμφωνα με τον κ. Μέρτενς, η Επιτροπή θα συζητήσει την επόμενη εβδομάδα το θέμα μιας «επικαιροποιημένης σύστασης» και «δεν θα καθυστερήσει». Μέχρι τώρα, η σύσταση για ενισχυτικό εμβολιασμό απευθύνεται στα άτομα άνω των 70 ετών και σε ειδικές κατηγορίες ευπαθών ομάδων και επαγγελματιών, ωστόσο το υπουργείο Υγείας έχει ανακοινώσει ότι η αναμνηστική δόση είναι διαθέσιμη για όλους όσοι συμπληρώνουν έξι μήνες από τον βασικό εμβολιασμό τους.

Τα υπουργεία Υγείας και Εσωτερικών, σχεδιάζουν παράλληλα να οργανώσουν εκστρατεία εμβολιασμού ειδικά για την αναμνηστική δόση. Σύμφωνα με πληροφορίες της BILD, στο σχετικό έγγραφο της Ομάδας Κρίσεων των δύο υπουργείων, επισημαίνεται ότι «αν καταφέρουμε να εμβολιάζουμε το 7% των δικαιούχων ανά εβδομάδα, μέχρι τα Χριστούγεννα το 50% των πολιτών θα είναι πολύ καλύτερα προστατευμένο» και η Γερμανία θα μπορούσε να περάσει τον χειμώνα με «βασικά μέτρα» και πιθανόν να «σπάσει» το τέταρτο κύμα.

Οι συντάκτες του εγγράφου βασίζουν τις εκτιμήσεις τους σε έρευνα του Ινστιτούτου «Μαξ Πλανκ», η οποία αναφέρει ότι «η ενισχυτική προστασία του 50% του πληθυσμού μπορεί να συμβάλει σημαντικά στο σπάσιμο του κύματος και το αποτέλεσμα θα φανεί σταδιακά στη συχνότητα εμφάνισης των κρουσμάτων και στις εισαγωγές στις Μονάδες Εντατικής Θεραπείας».

Το Ινστιτούτο πάντως εισηγείται ακόμη «να ερμηνεύεται λιγότερο αυστηρά» η οδηγία για ενισχυτικό εμβολιασμό αφότου έχουν περάσει έξι μήνες από τον πρωτογενή εμβολιασμό. Το ίδιο δήλωσε και ο υπουργός Υγείας Γενς Σπαν, ο οποίος ζήτησε «ευελιξία», σημειώνοντας ότι «οι έξι μήνες πρέπει να ερμηνεύονται ως σημείο αναφοράς και όχι να τηρούνται ακόμη και με ακρίβεια ημέρας».

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Κόσμος Τελευταίες ειδήσεις