Κόσμος

Κορονοϊός: Γιατροί και νοσηλευτές κινδυνεύουν 3,5 φορές περισσότερο από το απλό πολίτη

Το ιατρονοσηλευτικό προσωπικό κινδύνευε τον Απρίλιο σχεδόν 3,5 φορές περισσότερο από τον υπόλοιπο πληθυσμό να προσβληθεί από τον κορονοϊό.

Αυτό αναφέρει μια έρευνα που δημοσιεύθηκε σήμερα, η οποία αποκάλυψε ότι ακόμη μεγαλύτερο κίνδυνο διέτρεχαν όσοι γιατροί και νοσηλευτές προέρχονται από εθνοτικές μειονότητες.

Η έρευνα, που δημοσιεύθηκε στο επιστημονικό περιοδικό Lancet, ανέλυσε τα δεδομένα που εισήγαγαν οι χρήστες σε μια ειδική εφαρμογή για τον κορονοϊό για smartphones από τις 24 Μαρτίου ως τις 23 Απριλίου στη Βρετανία και τις ΗΠΑ. Στη συνέχεια συνέκριναν τον κίνδυνο μόλυνσης από τον κορονοϊό που διέτρεχε το ιατρονοσηλευτικό προσωπικό με αυτό για τους υπόλοιπους χρήστες.

Ο αριθμός των επιβεβαιωμένων κρουσμάτων covid-19 ήταν 2.747 ανά 100.000 χρήστες της εφαρμογής που ανήκαν στο ιατρονοσηλευτικό προσωπικό, έναντι 242 ανά 100.000 για τους υπόλοιπους που ανήκαν στον γενικό πληθυσμό.

Λαμβάνοντας υπόψη τις διαφορές στην πρόσβαση σε διαγνωστικά τεστ μεταξύ του ιατρονοσηλευτικού προσωπικού και του υπόλοιπου πληθυσμού, οι συντάκτες της έρευνας “εκτιμούν ότι το ιατρονοσηλευτικό προσωπικό είναι 3,4 φορές πιο πιθανό να βρεθεί θετικό στην covid-19”.

Ο κίνδυνος για τα μέλη του ιατρονοσηλευτικού προσωπικού που δηλώνουν ότι προέρχονται από “εθνοτικές μειονότητες, είναι μαύροι ή Ασιάτες” είναι πέντε φορές μεγαλύτερος, ακόμη και αν ληφθούν υπόψη τυχόν υποκείμενα νοσήματα, διευκρινίζουν οι συντάκτες.

“Τα αποτελέσματά μας επιβεβαιώνουν τις δομικές ανισότητες απέναντι στην covid-19. Το ιατρονοσηλευτικό προσωπικό που προέρχεται από κάποια εθνοτική μειονότητα ήταν πιο πιθανό να εργάζεται σε πιο επικίνδυνα κλινικά περιβάλλοντα, με ύποπτα ή επιβεβαιωμένα κρούσματα covid-19, και είχε μικρότερη πρόσβαση σε επαρκή εξοπλισμό ατομικής προστασίας”, επεσήμανε η δρ Έρικα Ουόρνερ της ιατρικής σχολής του Χάρβαρντ.

Όπως ήταν αναμενόμενο η πρόσβαση σε μάσκες, γάντια, στολές και άλλα προστατευτικά μέσα είναι επίσης σημαντικός παράγοντας αύξησης του κινδύνου μόλυνσης από τον κορονοϊό.

Το ιατρονοσηλευτικό προσωπικό που χρησιμοποιούσε “ανεπαρκή” εξοπλισμό κινδύνευε 1,3 φορά περισσότερο από όσους δήλωσαν ότι είχαν πρόσβαση σε ικανοποιητικό εξοπλισμό ατομικής προστασίας, εξήγησαν οι συντάκτες της έρευνας, διευκρινίζοντας ότι αυτή διεξήχθη σε μια περίοδο που υπήρχαν ελλείψεις σε τέτοιου είδους εξοπλισμό.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Σχόλια
Σχολίασε εδώ
50 /50
2000 /2000
Όροι Χρήσης. Το site προστατεύεται από reCAPTCHA, ισχύουν Πολιτική Απορρήτου & Όροι Χρήσης της Google.
Κόσμος
Ακολουθήστε το Νewsit.gr στο Google News και ενημερωθείτε πρώτοι για όλη την ειδησεογραφία και τα τελευταία νέα της ημέρας
Newsit Blogs
Κόσμος: Περισσότερα άρθρα
Οζέλ κατά Ερντογάν: «Είναι αρχηγός χούντας» – Συγκρούσεις με την αστυνομία στο συλλαλητήριο του CHP υπέρ του Ιμάμογλου
«Η σύλληψη του Ιμάμογλου στις 19 Μαρτίου ήταν ένα πραξικόπημα του Ερντογάν» τονίζει ο ηγέτης του Ρεπουμπλικανικού Λαϊκού Κόμματος (CHP) της αξιωματικής αντιπολίτευσης
Συλλαλητήριο διαμαρτυρίας που διοργάνωσε το Ρεπουμπλικανικό Λαϊκό Κόμμα (CHP), έξω από το Δημαρχείο της Κωνσταντινούπολης υπέρ του Εκρέμ Ιμάμογλου
Τέλος εποχής για τον USAID μετά από σχεδόν 60 χρόνια - Ό,τι απομείνει ενσωματώνεται στο υπουργείο Εξωτερικών των ΗΠΑ
Το «τέλος εποχής» για τον USAID μπορεί να οδηγήσει σε πάνω από 14 εκατομμύρια επιπλέον θανάτους ευάλωτων ανθρώπων μέχρι το 2030 – και το ένα τρίτο από αυτούς θα είναι παιδιά
USAID