Τρίτη, 19 Μαρ.
18oC Αθήνα

Κορονοϊός: «Η μετάλλαξη Όμικρον ίσως είναι εκείνη που θα εκτοπίσει τη Δέλτα»

μετάλλαξη Όμικρον
Φωτογραφία αρχείου: Reuters

Η μετάλλαξη Όμικρον του κορονοϊού που εντοπίστηκε στη νότια Αφρική μπορεί να είναι η πιθανότερη υποψήφια για να εκτοπίσει την εξαιρετικά μεταδοτική Δέλτα, δήλωσε ο διευθυντής του Ινστιτούτου Μεταδοτικών Ασθενειών της Νότιας Αφρικής, σε συνέντευξη που παραχώρησε στο πρακτορείο Reuters.

Η ανακάλυψη της Όμικρον προκάλεσε παγκόσμιο συναγερμό, με πολλές χώρες να περιορίζουν τα ταξίδια από τη νότια Αφρική, φοβούμενες ότι η παραλλαγή αυτή θα μπορούσε να εξαπλωθεί γρήγορα, ακόμη και μεταξύ των εμβολιασμένων, ενώ ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας επισημαίνει ότι υπάρχει υψηλός κίνδυνος αύξησης των μολύνσεων.

«Αν σκεφτήκαμε ότι θα υπερισχύσει της Δέλτα; Αυτό ήταν ανέκαθεν το ερώτημα, τουλάχιστον όσον αφορά τη μεταδοτικότητα… Ίσως αυτή η συγκεκριμένη παραλλαγή, να είναι εκείνη» που θα εκτοπίσει τη Δέλτα, είπε ο Άντριεν Πούρεν, ο εκτελεστικός διευθυντής του NICD.

Αν η Όμικρον αποδειχθεί πιο μεταδοτική από τη Δέλτα, θα μπορούσε να οδηγήσει σε απότομη αύξηση των λοιμώξεων, κάτι που θα ενέτεινε την πίεση στα νοσοκομεία.

Ο Πούρεν είπε ότι οι επιστήμονες θα ξέρουν μέσα σε τέσσερις εβδομάδες κατά πόσο η Όμικρον παρακάμπτει την ανοσία που δημιουργείται από τα εμβόλια ή την νόσηση και αν προκαλεί χειρότερα κλινικά συμπτώματα σε σύγκριση με άλλες παραλλαγές.

Αδημοσίευτες αφηγήσεις γιατρών που έχουν αναλάβει ασθενείς με Covid-19 στη Νότια Αφρική, λένε ότι η Όμικρον φαίνεται να προκαλεί ήπια συμπτώματα όπως ξηρό βήχα, πυρετό και νυχτερινές εφιδρώσεις, όμως οι ειδικοί προειδοποιούν ότι δεν θα πρέπει ακόμη να εξάγονται συμπεράσματα.

Ο Πούρεν είπε ότι είναι πολύ νωρίς ακόμη για να πει κανείς αν η Όμικρον θα εκτοπίσει τη Δέλτα στη Νότια Αφρική, αφού οι επιστήμονες μέχρι στιγμής έχουν αναλύσει μόνο 87 γονιδιώματα. Όμως το γεγονός ότι τα κρούσματα άρχισαν να αυξάνονται ραγδαία, ιδίως στην πολυπληθέστερη επαρχία την Γκαουτένγκ, είναι ένδειξη ότι μπορεί αυτό να συμβαίνει ήδη.

Click4more: Μετάλλαξη Όμικρον: «Μην ταξιδεύετε» η σύσταση ΠΟΥ στους άνω των 60 ετών

Η Δέλτα προκάλεσε ένα τρίτο κύμα μολύνσεων στη Νότια Αφρική και στις αρχές Ιουλίου τα κρούσματα ξεπερνούσαν τα 26.000 καθημερινά. Η Όμικρον πιστεύεται ότι θα προκαλέσει ένα τέταρτο κύμα και τα κρούσματα αναμένεται να φτάσουν τα 10.000 μέχρι τα τέλη της εβδομάδας, από περίπου 2.270 χθες.

Η Αν φον Γκότμπεργκ, κλινική μικροβιολόγος στο NICD, είπε ότι φαίνεται πως οι μολύνσεις αυξάνονται σε όλη τη χώρα, αλλά δεν συνέδεσε αυτό το φαινόμενο με την Όμικρον ακόμα.

«Φαίνεται ότι κάποιες από αυτές τις εισαγωγές ίσως να ξεκίνησαν πριν από την ανάδυση της Όμικρον. Βλέπουμε επίσης ότι υπήρχε αύξηση στα κρούσματα γρίπης τον περασμένο μήνα, για αυτό πρέπει να είμαστε πραγματικά προσεκτικοί με τις άλλες λοιμώξεις του αναπνευστικού», τόνισε. «Παρακολουθούμε τα στοιχεία πολύ, προσεκτικά, αλλά αυτή τη στιγμή δεν είμαι βέβαιη ότι μπορούμε να τα συνδέσουμε με την Όμικρον», επανέλαβε.

Πηγή: ΑΠΕ – ΜΠΕ.

Κόσμος Τελευταίες ειδήσεις