Πέμπτη, 28 Μαρ.
24oC Αθήνα

Κορονοϊός: Η Χουμπέι ανασαίνει ξανά! Χαλαρώνουν οι περιορισμοί μετά από 2 μήνες

Κορονοϊός: Η Χουμπέι ανασαίνει ξανά! Χαλαρώνουν οι περιορισμοί μετά από 2 μήνες

Μια διαφορετική ημέρα είναι αυτή που ξημέρωσε σήμερα στην επαρχία Χουμπέι στην Κίνα, αφού μετά από 2 μήνες άρχισαν να χαλαρώνουν οι αυστηροί περιορισμοί που είχαν επιβληθεί, αφού από εκεί ξεκίνησε “σκοτώνοντας” χιλιάδες ο κορονοϊός.

Κανένα κρούσμα εγχώριας μετάδοσης δεν καταγράφηκε ως τα μεσάνυχτα της Τρίτης (24.03.2020) στην Κίνα, ωστόσο εντοπίστηκαν 47 νέα «εισαγόμενα» — κατά την ορολογία των κινεζικών αρχών — κρούσματα το προηγούμενο εικοσιτετράωρο, σύμφωνα με το υπουργείο Υγείας.

Τώρα οι Κινέζοι μολύνονται… στο εξωτερικό

Συνολικά έχουν εντοπιστεί 474 «εισαγόμενα» κρούσματα. Πρόκειται στην συντριπτική πλειονότητα των περιπτώσεων για Κινέζους που επέστρεψαν στην πατρίδα τους έχοντας μολυνθεί στο εξωτερικό, σύμφωνα με το υπουργείο Εξωτερικών.

Διαπιστώθηκαν τέσσερις νέοι θάνατοι τις προηγούμενες 24 ώρες, οι τρεις στη Χουμπέι, επαρχία της κεντρικής Κίνας πρωτεύουσα της οποίας είναι η πόλη Γουχάν, όπου εντοπίστηκε για πρώτη φορά ο SARS-CoV-2.

Συνολικά, ο αριθμός των ανθρώπων που μολύνθηκαν από τον κορονοϊό στην Κίνα ανέρχεται σε πάνω από 81.200, ενώ 3.281 άνθρωποι έχουν υποκύψει στην ασθένεια COVID-19. Ο αριθμός των νέων κρουσμάτων έχει μειωθεί θεαματικά τον τελευταίο μήνα.

Επαναλειτουργούν αεροδρόμια και σιδηροδρομικοί σταθμοί

Το Πεκίνο γνωστοποίησε χθες Τρίτη ότι ο αποκλεισμός των 50 και πλέον εκατομμυρίων κατοίκων της επαρχίας Χουμπέι, που τελούσε σε ισχύ από τον Ιανουάριο, αίρεται: τους δίνεται πλέον η δυνατότητα να μετακινούνται, με την προϋπόθεση ότι είναι υγιείς. Ορισμένα αεροδρόμια και ορισμένοι σιδηροδρομικοί σταθμοί επαναλειτουργούν. Ωστόσο τα σχολεία παραμένουν κλειστά σε αυτό το στάδιο.

Αντίθετα, στην Γουχάν, οι κάτοικοι είναι υποχρεωμένοι να περιμένουν ως την 8η Απριλίου για να τους δοθεί η δυνατότητα να βγουν από την πόλη.

click4more: ΗΠΑ: Νεκρός ανήλικος από τον κορονοϊό

Η εξέλιξη της κατάστασης βρίσκεται σε διαμετρική αντίθεση με την εικόνα στον υπόλοιπο κόσμο, όπου η πανδημία του κορονοϊού βρίσκεται σε φάση ραγδαίας εξάπλωσης, υποχρεώνοντας ολοένα περισσότερες κυβερνήσεις να λαμβάνουν μέτρα περιορισμού της κίνησης, να ανακοινώνουν απαγόρευση κυκλοφορίας, να κλείνουν δημόσιους χώρους κ.ο.κ.. Πάνω από 400.000 κρούσματα έχουν επιβεβαιωθεί σε 175 χώρες και περιοχές.

Στην Κίνα, βασική ανησυχία πλέον είναι το ενδεχόμενο δεύτερο κύμα μόλυνσης εξαιτίας των «εισαγόμενων» κρουσμάτων. Έτσι, πολλές κινεζικές πόλεις έθεσαν σε εφαρμογή αυστηρά μέτρα, ιδίως την επιβολή καραντίνας στους ταξιδιώτες που φθάνουν στη χώρα από το εξωτερικό.

Όλες οι πτήσεις εξωτερικού με προορισμό το Πεκίνο αποφασίστηκε να εκτρέπονται στα αεροδρόμια άλλων πόλεων, όπου όλοι οι επιβάτες τους υποβάλλονται σε εξετάσεις.

Κόσμος Τελευταίες ειδήσεις