Παρασκευή, 29 Μαρ.
17oC Αθήνα

Κορονοϊός: Ρεκόρ κρουσμάτων στο Ιράκ μετά την επίσκεψη του Πάπα Φραγκίσκου

Κορονοϊός: Ρεκόρ κρουσμάτων στο Ιράκ μετά την επίσκεψη του Πάπα Φραγκίσκου
ΦΩΤΟ ΑΡΧΕΙΟΥ REUTERS

Το Ιράκ κατέγραψε σήμερα 5.663 νέα κρούσματα της Covid-19, ιστορικό ρεκόρ στη χώρα που υποδέχτηκε πριν από δύο εβδομάδες τον Πάπα Φραγκίσκο με τα πλήθη γύρω του να είναι μειωμένα σε μέγεθος αλλά παρόλα αυτά συμπαγή και με τη χρήση της μάσκας να είναι σπάνια.

Παρά την αύξηση αυτή στη χώρα των 40 εκατομμυρίων κατοίκων που έχει έλλειψη φαρμάκων, γιατρών και νοσοκομείων εδώ και δεκαετίες, οι αρχές ανακοίνωσαν πάλι χθες, Τρίτη, το βράδυ τη χαλάρωση της απαγόρευσης κυκλοφορίας που επιβλήθηκε πριν από μερικές εβδομάδες.

Με 5.663 νέους ασθενείς και 33 θανάτους τις τελευταίες 24 ώρες, σύμφωνα με το υπουργείο Υγείας, ο αριθμός των Ιρακινών που έχουν μολυνθεί από τότε που εμφανίστηκε ο κορονοϊός στη χώρα τον Φεβρουάριο του 2019, ανέρχεται σε 768.352, από τους οποίους 13.827 κατέληξαν.

Τα στατιστικά στοιχεία ανακοινώνονται καθημερινά από το υπουργείο Υγείας που αναφέρει ότι διενεργεί καθημερινά σχεδόν 40.000 τεστ, ποσοστό πολύ χαμηλό σε μια χώρα που έχει αρκετές πόλεις των δύο και πλέον εκατομμυρίων κατοίκων όπου η πυκνότητα είναι μεγάλη και ο συνωστισμός μόνιμος.

Εκτός από την έλλειψη ιατρικών εγκαταστάσεων για την υποδοχή ασθενών — οι οποίοι γενικά προτιμούν να εγκαθιστούν μια φιάλη οξυγόνου στα σπίτια τους παρά να πηγαίνουν στα ετοιμόρροπα νοσοκομεία — το Ιράκ έλαβε συνολικά 50.000 δόσεις του κινεζικού εμβολίου Sinopharm και αυτό έγινε την παραμονή της άφιξης του Πάπα.

Η Βαγδάτη περηφανεύεται για ένα σχέδιο αγοράς 16 εκατομμυρίων δόσεων αλλά το Κοινοβούλιο δεν έχει ψηφίσει ακόμη τον προϋπολογισμό του 2021.

Από τις 5 έως τις 8 Μαρτίου, στην πρώτη στην Ιστορία παπική επίσκεψη στο Ιράκ, ο Φραγκίσκος περιόδευσε στη χώρα, χοροστατώντας σε προσευχές και λειτουργίες εν μέσω εκατοντάδων πιστών που συνωστίζονταν γύρω του, ακόμη και μέσα σε ένα στάδιο γεμάτο χιλιάδες ανθρώπους στο Αρμπίλ.

Κατά τη διάρκεια των συναθροίσεων αυτών, όπως στην καθημερινή ζωή, ελάχιστοι Ιρακινοί φορούσαν μάσκα — και το πρόσφατο μέτρο της επιβολής προστίμου δεν άλλαξε τίποτε ως προς αυτό.

Κόσμος Τελευταίες ειδήσεις