Κόσμος

Κορονοϊός: Τα εμβόλια θα έχουν επιτυχία αν ηττηθούν η παραπληροφόρηση και τα fake news

Ο κορονοϊός μας έχει κάνει τη ζωή δύσκολη, τα εμβόλια υπόσχονται την σταδιακή επιστροφή στην πραγματικότητα, όμως για να συμβεί αυτό θα πρέπει να ηττηθούν τα fake news και η παραπληροφόρηση.

Αυτό τόνισε μεταξύ άλλων ο πρόεδρος της Διεθνούς Ομοσπονδίας του Ερυθρού Σταυρού και της Ερυθράς Ημισελήνου, κάνοντας λόγο ακόμα και για κοινότητες που έχουν άγνοια για την πανδημία.

«Προειδοποιούμε για κάθε υπόδειξη βάσει της οποίας ένα εμβόλιο είναι από μόνο του αρκετό για να μπει τέλος σε αυτήν την πανδημία. Για να τη νικήσουμε, πρέπει επίσης να νικήσουμε την παράλληλη πανδημία της δυσπιστίας», υπογράμμισε ο Φραντσέσκο Ρόκα, κατά τη διάρκεια μιας διαδικτυακής συνέντευξης τύπου.

Αναφερόμενος στην προοπτική της Συνόδου ηγετών του πλανήτη, που οργανώνεται την Πέμπτη και Παρασκευή από τη Γενική Συνέλευση του ΟΗΕ, ο Ρόκα εξέφρασε την ανησυχία του για τις αυξανόμενες αμφιβολίες παγκοσμίως προς τα μελλοντικά εμβόλια.

«Σύμφωνα με μια πρόσφατη έρευνα του πανεπιστημίου Τζονς Χόπκινς σε 67 χώρες, η αποδοχή ενός εμβολίου μειώθηκε σημαντικά στην πλειονότητα των χωρών το διάστημα μεταξύ Ιουλίου και Οκτωβρίου», σημείωσε. «Η Ιαπωνία πέρασε από το 70% στο 50% αποδοχής, η Γαλλία από το 51% στο 38%».

Όμως, η δυσπιστία δεν παρατηρείται μονάχα στις δυτικές χώρες, διευκρίνισε, αναφέροντας κυρίως οκτώ αφρικανικές χώρες (Λαϊκή Δημοκρατία του Κογκό, Καμερούν, Γκαμπόν, Ζιμπάμπουε, Σιέρα Λεόνε, Ρουάντα, Λεσότο και Κένυα).

Σε αυτές τις χώρες «διαπιστώσαμε πρόσφατα μια συνεχή μείωση της αντίληψης που έχουν οι άνθρωποι για τον κίνδυνο της μόλυνσης και της σοβαρότητας της ασθένειας», επισήμανε ο Φραντσέσκο Ρόκα. Όλο και περισσότεροι άνθρωποι εκτιμούν ότι οι ιός δεν μπορεί να μολύνει τους νέους ή τους Αφρικανούς, ότι η ασθένεια δεν υπάρχει ή εξαφανίστηκε.

«Δεν πρόκειται μονάχα για ένα ζήτημα δυσπιστίας, πρόκειται επίσης για ένα ζήτημα ενημέρωσης», τόνισε.

«Υπάρχουν κοινότητες παγκοσμίως που δεν γνωρίζουν για την πανδημία», είπε. «Για παράδειγμα, το 10% των απαντήσεων στο Πακιστάν σε μια μελέτη της Διεθνούς Ομοσπονδίας Ερυθρού Σταυρού και Ερυθράς Ημισελήνου δεν είχε γνώση της ύπαρξης της Covid-19», συμπλήρωσε ο Ρόκα, χωρίς να διευκρινίσει τον αριθμό των ανθρώπων που ερωτήθηκαν.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Σχόλια
Σχολίασε εδώ
50 /50
2000 /2000
Όροι Χρήσης. Το site προστατεύεται από reCAPTCHA, ισχύουν Πολιτική Απορρήτου & Όροι Χρήσης της Google.
Κόσμος
Ακολουθήστε το Νewsit.gr στο Google News και ενημερωθείτε πρώτοι για όλη την ειδησεογραφία και τα τελευταία νέα της ημέρας
Κόσμος: Περισσότερα άρθρα
Ένας νεκρός από έκρηξη φιάλης υγραερίου σε πολυσύχναστο κατάστημα παιχνιδιών στη Μόσχα - Εκκενώθηκε το κτίριο
Το συγκεκριμένο κατάστημα βρίσκεται στην πλατεία Λουμπιάνκα κοντά στα κεντρικά γραφεία της Ομοσπονδιακής Υπηρεσίας Ασφαλείας (FSB), της κυριότερης διαδόχου της σοβιετικής KGB
Πυροσβεστικά
Κατασκοπεία και παγκόσμιοι ανταγωνισμοί – Τα δύσκολα διλήμματα της νέας επικεφαλής της MI6 στη Βρετανία
Η νέα διευθύντρια του MI6 θα πρέπει να εκσυγχρονίσει την ανθρώπινη κατασκοπεία στην ψηφιακή εποχή, αντιμετωπίζοντας παράλληλα την αυξανόμενη αντιπαλότητα με την Κίνα, τη Ρωσία και το Ιράν, εξηγεί το Economist σε ανάλυσή του
Το κτίριο της ΜΙ6 στο Λονδίνο
Times of Israel: Ο Ντόναλντ Τραμπ πιέζει το Ισραήλ να δράσει γρήγορα στη Γάζα ενώ μεγαλώνει η ανησυχία για τους ομήρους
Ο Ντόναλντ Τραμπ εξέφρασε την ανυπομονησία του για τη διάρκεια του πολέμου με τη Χαμάς και ζητά μια γρήγορη και αποφασιστική επιχείρηση – Το Ισραήλ αναγνωρίζει ότι αρκετοί όμηροι βρίσκονται σε κρίσιμη κατάσταση για τη ζωή τους
Ντόναλντ Τραμπ και Μπέντζαμιν Νετανιάχου 2
ΗΠΑ: Το μυστηριώδες διαστημικό αεροσκάφος X-37B ξεκινά νέα αποστολή
Το μυστικό διαστημικό αεροσκάφος X-37B εκτοξεύτηκε για την όγδοη αποστολή του – Σχεδιασμένο να παραμένει σε τροχιά για μήνες, ακόμη και για χρόνια, ενσαρκώνει τις αμερικανικές στρατιωτικές φιλοδοξίες στο Διάστημα
Το αεροσκάφος X-37B
Βενεζουέλα: Τεταμένο κλίμα στη χώρα μετά την ανάπτυξη αμερικανικών στρατευμάτων στην Καραϊβική
Πολεμικά πλοία, υποβρύχια και χιλιάδες Αμερικανοί πεζοναύτες βρίσκονται ανοικτά των ακτών της Βενεζουέλας – Η Ουάσιγκτον κάνει λόγο για επιχείρηση κατά των ναρκωτικών αλλά το Καράκας φοβάται στρατιωτική επέμβαση
Ο πρόεδρος της Βενεζουέλα, Νικολάς Μαδούρο