Παρασκευή, 29 Μαρ.
16oC Αθήνα

Κορονοϊός: Θα εμβολιάζονται όλοι άνω των 16 στο Ισραήλ

Ισραήλ
ΦΩΤΟ ΑΡΧΕΙΟΥ REUTERS

Το Ισραήλ θα επεκτείνει το πρόγραμμα εμβολιασμών κατά της COVID-19 ώστε να περιλάβει όλους τους πολίτες άνω των 16 ετών, ανακοίνωσαν σήμερα αξιωματούχοι, καθώς ο αριθμός των κρουσμάτων και των θανάτων αυξήθηκε εκ νέου, παρεμποδίζοντας την προβλεφθείσα ανάκαμψη.

Ο πρωθυπουργός Μπενιαμίν Νετανιάχου ευελπιστούσε ότι η γρήγορη διαδικασία του προγράμματος εμβολιασμού της χώρας, σε συνδυασμό με το τρίτο εθνικό λοκντάουν, το οποίο διανύει την έκτη εβδομάδα του, θα καθιστούσαν εφικτό το άνοιγμα εκ νέου της οικονομίας αυτό τον μήνα.

Αλλά ο αριθμός των σοβαρών κρουσμάτων και των θανάτων αυξήθηκε δραματικά και αποδίδεται κυρίως στην περισσότερο μεταδοτική παραλλαγή του στελέχους του κορονοϊού.

Η εξέλιξη αυτή αντισταθμίστηκε με τα οφέλη από τα εμβόλια.

Το λοκντάουν, από την άλλη, έχει παραβιαστεί ευρέως και επικριθεί στους κόλπους του υπουργικού συμβουλίου.

Click4More: Ισραήλ – Κορονοϊός: Το εμβόλιο προστατεύει από τη σοβαρή νόσηση – Τι συμβαίνει με τη μεταδοτικότητα
 

Τα στοιχεία του υπουργείου Υγείας δείχνουν ότι το Ισραήλ έχει καταγράψει 663.665 κρούσματα και 4.888 θανάτους μέχρι σήμερα.

Περίπου το 35% των εννέα εκατομμυρίων κατοίκων της χώρας εμβολιάστηκαν με το εμβόλιο της Pfizer, όπως ανακοίνωσε το υπουργείο Υγείας.

Αλλά η ανά ημέρα αύξηση των εμβολιασθέντων κυμάνθηκε στο 2,5% περίπου αυτή την εβδομάδα σε σχέση με 3,05% την περασμένη εβδομάδα και 3,3% πριν από δύο εβδομάδες.

Το υπουργείο ανακοίνωσε ότι από αύριο όλοι οι πολίτες άνω των 16 ετών θα εμβολιάζονται.

Δικαίωμα εμβολιασμού είχαν μέχρι σήμερα όσοι ήταν άνω των 30 ετών, μεταξύ 16-18, με υποκείμενα νοσήματα ή εργαζόμενοι σε δουλειές υψηλού κινδύνου.

Σύμφωνα με μια δημοσκόπηση της εταιρείας Kan, το 31% των Ισραηλινών δεν είναι σίγουρο αν θα εμβολιαστεί και το 36% ανησυχεί για την ασφάλεια του εμβολίου.

Ο υφυπουργός Υγείας Γιόαβ Κις δήλωσε στον ισραηλινό ραδιοφωνικό σταθμό 103 FM ότι τα παιδιά από 12 ως 16 ετών πιθανόν να αρχίσουν να εμβολιάζονται από τον Απρίλιο εν αναμονή της έγκρισης από την αρμόδια ρυθμιστική αρχή, αλλά τα κάτω των 12 “θα χρειαστεί τουλάχιστον ένας ακόμη χρόνος” μέχρι να εμβολιαστούν.

Κόσμος Τελευταίες ειδήσεις