Δευτέρα, 6 Μαΐ
17oC Αθήνα

Κώστας Μπακογιάννης: «Η Αθήνα μπαίνει στην πρώτη γραμμή κατά του αντισημιτισμού»

Κώστας Μπακογιάννης: «Η Αθήνα μπαίνει στην πρώτη γραμμή κατά του αντισημιτισμού»
In Time

Έπειτα από εισήγηση του δημάρχου Αθηναίων, Κώστα Μπακογιάννη για τη σημασία που έχει για την Αθήνα να διοργανώνει εκδηλώσεις, που στόχο έχουν να καταπολεμήσει την μισαλλοδοξία και το θρησκευτικό μίσος, ξεκίνησαν σήμερα (1.11.2022) οι κυρίως εργασίες στη Σύνοδο των Δημάρχων Ενάντια στον Αντισημιτισμό (CMAA).

Η Σύνοδος ενάντια στον Αντισημιτισμό, συνδιοργανώνεται στις 30 Νοεμβρίου – 1η Δεκεμβρίου από τον Δήμο Αθηναίων, τον Οργανισμό Combat Antisemitism Movement (CAM) και το Centre for Jewish Impact, σε συνεργασία με τις εβραϊκές ομοσπονδίες της Βόρειας Αμερικής στην Αθήνα.

Στον σημερινό χαιρετισμό του πριν από την έναρξη των εργασιών της Συνόδου ο Κώστας Μπακογιάννης αναφέρθηκε στη σημαντική απειλή που αποτελούν η μισαλλοδοξία και το θρησκευτικό μίσος, που ελλοχεύουν στη δημόσια ζωή και δηλητηριάζουν τον δημοκρατικό τρόπο ζωής μας.

Υπενθυμίζοντας τους μακρείς και βαθείς δεσμούς της Αθήνας με την εβραϊκή κοινότητα, ο Κώστας Μπακογιάννης υπογράμμισε τον καταλυτικό ρόλο των τοπικών αρχών στη μάχη κατά της μισαλλοδοξίας, καθώς η τοπική αυτοδιοίκηση καλείται να ενσωματώσει το αίσθημα των πολιτών και τους αγώνες τους στη διαδικασία λήψης αποφάσεων.

Σε άλλες του δηλώσεις στο ΑΠΕ-ΜΠΕ, ο Κώστας Μπακογιάννης τόνισε: «Είναι μεγάλη η χαρά και η τιμή να καλωσορίζουμε στην Αθήνα ένα συνέδριο αυτού του βεληνεκούς, που συγκεντρώνει τόσους πολλούς και σημαντικούς δημάρχους από όλον τον κόσμο, βάζοντας την πόλη μας στην πρώτη γραμμή της μάχης κατά του αντισημιτισμού και στο κέντρο μίας παγκόσμιας συζήτησης».

Πρόσθεσε πως: «Ο ρόλος των τοπικών Αρχών είναι καταλυτικός στον αγώνα κατά της μισαλλοδοξίας, καθώς ως ο πλησιέστερος θεσμός στους πολίτες καλούμαστε να ενσωματώσουμε το αίσθημα των πολιτών και τους αγώνες τους στη διαδικασία λήψης των αποφάσεων. Η Αθήνα, στη μακρά ιστορία της, διατηρεί βαθιές και ουσιαστικές σχέσεις με την εβραϊκή κοινότητα. Η πόλη μας ήταν και παραμένει σύμμαχος της ανεκτικότητας, της προσωπικής ελευθερίας για όλες και όλους».

25 δήμαρχοι από όλον τον κόσμο στο συνέδριο 

Στο ίδιο συνέδριο, όπου συμμετέχουν περισσότεροι από 25 δήμαρχοι από όλον τον κόσμο, ιδιαίτερη εντύπωση προκάλεσε και η ομιλία του δημάρχου της Νέας Υόρκης, Έρικ Άνταμς.

Ο δήμαρχος της αμερικανικής μητρόπολης επεσήμανε πως η σημασία κι η βαρύτητα του κινήματος αυτού δεν περιορίζεται μόνο σε τοπικό επίπεδο, αλλά αποτελεί ένα διεθνές και συμπεριληπτικό κίνημα.

«Η κίνηση αφ’ εαυτής της δεν αποτελεί πρόοδο», τόνισε εμφατικά ο κ. Άνταμς, «το να παλλινδρομούμε, μπρος-πίσω, δεν αποτελεί πρόοδο. Εκείνο που έχει σημασία είναι να θεμελιωθεί μία παγκόσμια συμμαχία», με απώτερο στόχο, όπως τόνισε γλαφυρά κι εμφατικά, «να οικοδομήσουμε έναν καλύτερο πλανήτη για τα παιδιά μας και να αναθρέψουμε καλύτερα παιδιά για τον πλανήτη μας».

Από την πλευρά του, ο πρόεδρος της Εβραϊκής Κοινότητας της Αθήνας, Αλβέρτος Ταραμπούλος, επεσήμανε την μακραίωνη παρουσία, από τα ρωμαϊκά χρόνια ήδη, της εβραϊκής κοινότητας στην Αθήνα κι επέμεινε στην αδήριτη ανάγκη να υπερασπισθούμε τις ιδιαίτερες ταυτότητες, προκειμένου να θεμελιωθεί μία ειρηνική ζωή και κοινωνία.

Από την πλευρά του, ο δήμαρχος του Ρίτσμοντ (Βιρτζίνια, ΗΠΑ), Λιβάρ Στόνεϊ επικεντρώθηκε στους δύο κύριους παράγοντες που γεννούν τη μισαλλοδοξία, την άγνοια και το φόβο.

Στη συμβολική σημασία που έχει η διοργάνωση της Συνόδου στην Αθήνα, αναφέρθηκε κι ο Ισραηλινός πρέσβης στην Αθήνα, Νοάμ Κατς.

Ο Ισραηλινός πρέσβης εστίασε σε έναν σημαντικό παράγοντα για τη διάδοση αυτού του μίσους και της μισαλλοδοξίας: τον ψηφιακό κόσμο και τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης.

Οι σύγχρονες τούτες μορφές επικοινωνίας, τόνισε ο κ. Κατς, είναι ο πιο πρόσφορος τρόπος για να διασπαρεί ο αντισημιτισμός κι όλες οι υπόλοιπες μορφές μίσους.

Με αυτόν τον τρόπο προωθείται η βία, γίνεται κοινότυπο το μίσος. Ωστόσο, ο Ισραηλινός πρέσβης ήταν σαφής: δεν αφορά η προσπάθεια ελέγχου της ψηφιακής διάδοσης του μίσους μία επιχείρηση ενάντια στην ελεύθερη έκφραση του λόγου. Είναι μία μάχη ενάντια στον «κακόβουλο» αλγόριθμο που κινητοποιεί το μισαλλόδοξο περιεχόμενο και σε εκείνες τις εταιρείες που ευνοούν κι επιτρέπουν την διάδοση τέτοιων ιδεών.

Κόσμος Τελευταίες ειδήσεις