Τετάρτη, 22 Μαΐ
22oC Αθήνα

Κούβα: Ανεβαίνει ο αριθμός των νεκρών από την έκρηξη στο ξενοδοχείο Saratoga

Κούβα: Ανεβαίνει ο αριθμός των νεκρών από την έκρηξη στο ξενοδοχείο Saratoga

Ένα ακόμα πτώμα ανασύρθηκε από τα συντρίμμια του ξενοδοχείου Saratoga της Αβάνας στην Κούβα, που καταστράφηκε από ισχυρή έκρηξη την Παρασκευή. Έτσι, σύμφωνα με τις αρχές πλέον οι νεκροί από τη φονική έκρηξη φτάνουν τους 44.

«Το κοινό έργο με όλες τις δυνάμεις εντάθηκε» και «μπορέσαμε να ανασύρουμε άλλο ένα θύμα» από τα συντρίμμια του ξενοδοχείου, δήλωσε ο Πύραρχος Λουίς Κάρλος Γκουσμάν, επικεφαλής του πυροσβεστικού σώματος στην Κούβα, στη δημόσια τηλεόραση.

Στους 44 νεκρούς συγκαταλέγονται τέσσερις παιδιά και έφηβοι, μια έγκυος και 29χρονη ισπανίδα τουρίστρια.

«Δεν απομένει πλέον παρά μόνο ένας άνθρωπος» που συνεχίζει να αγνοείται, σύμφωνα με τον Πύραρχο Γκουσμάν, που διαβεβαίωσε ότι οι έρευνες θα συνεχιστούν ώσπου να βρεθεί.

Σύμφωνα με το υπουργείο Υγείας της Κούβας, το δυστύχημα είχε επίσης αποτέλεσμα να τραυματιστούν 54 άνθρωποι, οι 16 εκ των οποίων συνεχίζουν να βρίσκονται σε νοσοκομεία. Τέσσερις είναι ανήλικοι, η κατάσταση του ενός εξ αυτών χαρακτηρίζεται κρίσιμη.

Σύμφωνα με τον Ρομπέρτο Ενρίκε Καλσαδίγια, αντιπρόσωπο της τουριστικής εταιρείας Gaviota, η οποία ανήκει στον κουβανικό στρατό, όταν έγινε η έκρηξη στο ξενοδοχείο βρίσκονταν εκεί 51 εργαζόμενοι.

Κατά τις αρχικές εκτιμήσεις, η δομή του ξενοδοχείου επλήγη «κατά το 80%» από την έκρηξη, σύμφωνα με τον ίδιο.

Το Saratoga, νεοκλασικό κτίριο στην παλιά πόλη, παρέμενε κλειστό δύο χρόνια λόγω της πανδημίας και ανακαινιζόταν ενόψει της επαναλειτουργίας του, που θα γινόταν την Τρίτη, όταν έγινε η καταστροφή. Οι τέσσερις πρώτοι όροφοι διαλύθηκαν όταν έγινε η έκρηξη, κατά τις αρχές εξαιτίας διαρροής την ώρα που το ξενοδοχείο ανεφοδιαζόταν από βυτιοφόρο με υγροποιημένο φυσικό αέριο.

Ήταν γνωστό ιδίως επειδή φιλοξένησε τα προηγούμενα χρόνια διάφορες διασημότητες, από τον Μικ Τζάγκερ ως τη Μπιγιονσέ και τη Μαντόνα.

Το κτίριο ανεγέρθηκε το 1880 για να στεγάσει εμπορικά καταστήματα. Μετατράπηκε σε ξενοδοχείο το 1993. Ανακαινίστηκε, έγινε πέντε αστέρων, το 2005.

Ο τουρισμός, η κυριότερη οικονομική δραστηριότητα στην Κούβα μετά τις ιατρικές υπηρεσίες, δυσκολεύεται να ξεπεράσει το χτύπημα της πανδημίας του νέου κορονοϊού τα τελευταία δύο χρόνια.

Κόσμος Τελευταίες ειδήσεις