Δευτέρα, 22 Απρ.
22oC Αθήνα

Κούβα: Ναι σε γάμους ομοφυλοφίλων και σε παρένθετη μητρότητα – Εγκρίθηκαν με δημοψήφισμα από το 66%

Κούβα: Ναι σε γάμους ομοφυλοφίλων και σε παρένθετη μητρότητα – Εγκρίθηκαν με δημοψήφισμα από το 66%
Reuters

Στην Κούβα το νέο οικογενειακό δίκαιο, που περιλαμβάνει τον γάμο μεταξύ ομοφυλοφίλων, εγκρίθηκε με δημοψήφισμα. Επίσης, άνοιξε ο δρόμος για παρένθετη μητρότητα, χωρίς κερδοσκοπικούς σκοπούς.

Ειδικότερα, ο νόμος που ενέκρινε με δημοψήφισμα η Κούβα ορίζει τον γάμο ως την ένωση «δύο ατόμων», νομιμοποιώντας έτσι τον γάμο μεταξύ ομοφυλοφίλων και επιτρέπει την υιοθεσία από ομοφυλόφιλους.

Ο νόμος, που αντικαθιστά στο εξής το προηγούμενο οικογενειακό δίκαιο που χρονολογείτο από το 1975 στην Κούβα, είναι ένας από τους πιο προοδευτικούς στη Λατινική Αμερική όσον αφορά τα κοινωνικά δικαιώματα.

Η κουβανική εκλογική Αρχή ανακοίνωσε τη Δευτέρα (26.09.2022) ότι το νέο οικογενειακό δίκαιο, που περιλαμβάνει τον γάμο μεταξύ ομοφυλοφίλων και την παρένθετη μητρότητα, «εγκρίθηκε» με δημοψήφισμα, διευκρινίζοντας ότι τα μερικά αποτελέσματα που δίνουν το 66% των ψήφων είναι «μη αναστρέψιμα».

Ενισχύει τα δικαιώματα των παιδιών, των ηλικιωμένων και των αναπήρων, και εισάγει τη δυνατότητα νομικής αναγνώρισης αρκετών πατέρων και μητέρων, εκτός των βιολογικών γονέων.

Σύμφωνα με τα σχεδόν οριστικά αποτελέσματα, η συμμετοχή ανήλθε στο 74,01%, με το 66,87% να ψηφίζει υπέρ του νομοσχεδίου, και το 33,13% κατά, αναφέρει η CEN. Τα αποτελέσματα των 36 εκλογικών περιφερειών δεν είναι ακόμη γνωστά λόγω της κακοκαιρίας που έπληξε το ανατολικό τμήμα του νησιού.

Ο νέος νόμος έπρεπε να λάβει ποσοστό πάνω από 50% για να εγκριθεί και να τεθεί σε ισχύ.

Σχεδόν 8,4 εκατομμύρια Κουβανοί κλήθηκαν την Κυριακή (25.09.2022), να απαντήσουν με ΝΑΙ ή ΟΧΙ στην ερώτηση: «Συμφωνείτε με το οικογενειακό δίκαιο»;

Η ψήφος υπέρ του ΝΑΙ, που υποστηρίχτηκε ευρύτατα από την κυβέρνηση, αποτέλεσε το αντικείμενο εντατικής επίσημης εκστρατείας στον δρόμο, την τηλεόραση και τα social media.

Είναι η πρώτη φορά που οι Κουβανοί καλούνταν να αποφασίσουν σε δημοψήφισμα για έναν νόμο, αυτό το είδος της ψηφοφορίας περιοριζόταν μέχρι τώρα για τα συνταγματικά κείμενα.

φωτογραφίες: Reuters

Κόσμος Τελευταίες ειδήσεις