Παρασκευή, 26 Απρ.
16oC Αθήνα

Κρεμλίνο σε Μέρκελ: Κανένα δηλητήριο στον οργανισμό του Ναβάλνι προτού πάει Γερμανία

Ναβάλνι
Reuters

Με αποποίηση ευθυνών μοιάζει η απάντηση που δίνει το Κρεμλίνο στο πολιτικό θρίλερ, στο οποίο πρωταγωνιστεί ο Αλεξέι Ναβάλνι.

Σύμφωνα με το Κρεμλίνο, πριν μεταφερθεί ο Ναβάλνι στη Γερμανία δεν είχε βρεθεί καμία δηλητηριώδης ουσία στον οργανισμό του. Το Κρεμλίνο, μετά την ανακοίνωση της γερμανικής κυβέρνησης, ότι στο αίμα του Αλεξέι Ναβάλνι βρέθηκαν αδιαμφισβήτητα αποδεικτικά στοιχεία ότι ο Ρώσος πολιτικός της αντιπολίτευσης είχε δηλητηριασθεί με νευροτοξικό παράγοντα από την ομάδα Novichok, δήλωσε ότι πριν μεταφερθεί ο Ναβάλνι στην Γερμανία μια σειρά εξετάσεων που έγιναν στην Ρωσία, σύμφωνα με όλες τις διεθνείς προδιαγραφές, έδειξαν ότι εκείνη την στιγμή δεν βρέθηκε καμία δηλητηριώδης ουσία στον οργανισμό του.

Ο εκπρόσωπος του Κρεμλίνου, Ντμίτρι Πεσκόφ ανέφερε ότι “η Γενική εισαγγελία της Ρωσίας απευθύνθηκε επίσημα στην γερμανική πλευρά, υπολογίζοντας ότι θα της δοθεί επίσημη απάντηση” και πρόσθεσε ότι και οι Ρώσοι γιατροί “πρότειναν να ανταλλάξουν πληροφορίες, αλλά δυστυχώς μέχρι στιγμής δεν έχουν λάβει απάντηση από τους Γερμανούς συναδέλφους τους”.

Click4more: Σκληρή δήλωση Μέρκελ για Ναβάλνι: Ήθελαν να του κλείσουν το στόμα!

Από την πλευρά της, η εκπρόσωπος του ρωσικού υπουργείου Εξωτερικών Μαρία Ζαχάροβα δήλωσε ότι “οι εταίροι μας προτίμησαν για μια ακόμη φορά να προβούν σε δημόσιες ανακοινώσεις. Χωρίς να παρουσιάσουν έστω και ένα στοιχείο”, προσθέτοντας ότι “όλα αυτά μετατρέπονται για μια ακόμη φορά σε εκστρατεία δυσφήμισης (κατά της Ρωσίας).

Βρετανία – υπόθεση Ναβάλνι

Ο Βρετανός πρωθυπουργός Μπόρις Τζόνσον δηλώνει ότι θα εργαστεί για την απόδοση δικαιοσύνης στην υπόθεση Ναβάλνι. Ο Μπόρις Τζόνσον ζήτησε από τη Ρωσία εξηγήσεις για το τι συνέβη στον Αλεξέι Ναβάλνι και δεσμεύτηκε να εργαστεί για να διασφαλιστεί η απόδοση δικαιοσύνης.

Ο Ρώσος πολιτικός της εξωκοινοβουλευτικής αντιπολίτευσης και επικριτής του Ρώσου προέδρου Βλαντίμιρ Πούτιν νοσηλεύεται σε κωματώδη κατάσταση στο νοσοκομείο Charite του Βερολίνου, με τις γερμανικές αρχές να υποστηρίζουν ότι δηλητηριάστηκε με νευροτοξικό παράγοντα από την ομάδα του Novichok, κάτι που διαψεύδει η Μόσχα.

Click4more: Ναβάλνι: Χωρίς αμφιβολία δηλητηριάστηκε με την ουσία Νόβιτσοκ, ανακοίνωσε το Βερολίνο

“Είναι εξωφρενικό ότι χρησιμοποιήθηκε χημικό όπλο”, δήλωσε ο Τζόνσον με tweet του. “Η ρωσική κυβέρνηση πρέπει τώρα να εξηγήσει τι συνέβη στον κ. Ναβάλνι – θα συνεργαστούμε με διεθνείς εταίρους για να διασφαλίσουμε ότι θα αποδοθεί δικαιοσύνη”.

Κομισιόν: “Ποταπή και δειλή πράξη η επίθεση με τοξική ουσία εναντίον του Ναβάλνι”

“Ποταπή” και “δειλή” χαρακτήρισε την επίθεση με τοξική ουσία εναντίον του ηγέτη της ρωσικής εξωκοινοβουλευτικής αντιπολίτευσης Αλεξέι Ναβάλνι, η πρόεδρος της Κομισιόν. 

Η Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν τόνισε σε μήνυμά της στο twitter: “Ενημερώθηκα από την καγκελάριο Μέρκελ ότι ο ηγέτης της ρωσικής αντιπολίτευσης Ναβάλνι δέχτηκε επίθεση με τοξική ουσία, στην ίδια του τη χώρα.

Αυτή είναι μία ποταπή και δειλή πράξη – ακόμη μία φορά. Oι δράστες πρέπει να παραπεμφθούν στη δικαιοσύνη”.

πηγή: ΑΠΕ – ΜΠΕ / φωτογραφίες: Reuters

Κόσμος Τελευταίες ειδήσεις