Κυριακή, 5 Μαΐ
20oC Αθήνα

Κρυπτογραφημένες συνομιλίες δείχνουν πώς το καρτέλ Κίναχαν εμπλέκεται σε διακίνηση κοκαΐνης αξίας 350 εκατομμυρίων ευρώ

Κρυπτογραφημένες συνομιλίες δείχνουν πώς το καρτέλ Κίναχαν εμπλέκεται σε διακίνηση κοκαΐνης αξίας 350 εκατομμυρίων ευρώ
Στη φωτογραφία ο Παναμέζος ναρκέμπορας Anthony Alfredo Martínez Meza.

Τα μηνύματα δείχνουν πώς οι έμποροι ναρκωτικών αναφέρονταν ανοιχτά σε συμφωνίες για ναρκωτικά, προϋπολογισμούς και συμφωνίες για το πώς θα χωρίσουν το φορτίο.

Τηλεφωνικά μηνύματα που διέρρευσαν αποκάλυψαν ότι το καρτέλ Κίναχαν συμμετείχε σε ένα σχέδιο με σκοπό την αποστολή κοκαΐνης αξίας 350 εκατομμυρίων ευρώ στην Ευρώπη στις αρχές του 2020 μέσω ισπανικών λιμανιών όπου οι εργαζόμενοι είχαν δωροδοκηθεί για να συλλέξουν τα ναρκωτικά.

Πέντε ξεχωριστές αποστολές δρομολογήθηκαν για τη μεταφορά των ναρκωτικών από τη Νότια Αμερική μέσω του Παναμά προς στο λιμάνι της Βαρκελώνης.

Σύμφωνα με το ισπανικό ειδησεογραφικό πρακτορείο NIUS, λεπτομέρειες για το πώς λειτουργούσε η περίπλοκη εγκληματική επιχείρηση  του «σούπερ καρτέλ» αποκαλύφθηκαν σε αντίγραφα κρυπτογραφημένων τηλεφωνικών συνομιλιών μεταξύ των κακοποιών.

Οι έμποροι ναρκωτικών αναφέρονταν ανοιχτά σε συμφωνίες για ναρκωτικά, προϋπολογισμούς και συμφωνίες για το πώς θα χωρίσουν το φορτίο πιστεύοντας ότι τα μηνύματά τους ήταν απολύτως ασφαλή.

Τα μηνύματα δείχνουν επίσης πώς στρατολόγησαν υπαλλήλους πληροφορικής, λιμενεργάτες, οδηγούς γερανών, ακόμη και τους φρουρούς ασφαλείας στα λιμάνια της Αλχεθίρας και της Βαρκελώνης για να μεταφέρουν τις αποστολές στην Ευρώπη.

Ένα φορτίο 698 κιλών που κατασχέθηκε σε έρευνα ρουτίνας που έγινε στη Βαλένθια το 2020 οδήγησε στη διάλυση της επιχείρησης και σε δεκάδες συλλήψεις στην Ισπανία και το Ντουμπάι.

Ένας από αυτούς που συνελήφθησαν στο Ντουμπάι στο πλαίσιο της επιχείρησης «Φως της Ερήμου»  ήταν ο Ράιαν Τζέημς Χέιλ, ο οποίος αναγνωρίστηκε ως «Robo» από την αστυνομία στα υποκλαπέντα μηνύματα.

Ο 32χρονος θεωρείται μέλος του καρτέλ Κίναχαν, ο οποίος δημιούργησε μια ομαδική συνομιλία με άλλους έξι διακινητές ναρκωτικών για να οργανώσουν αποστολές κοκαΐνης.

Σύμφωνα με τα υποκλαπέντα μηνύματα, η γρήγορη άνοδος του Χέιλ στις ανώτερες τάξεις του καρτέλ Κίναχαν τον έκανε να ανησυχεί μήπως τραβήξει την προσοχή της αστυνομίας αλλά και για την πιθανότητα απαγωγής του από μία αντίπαλη ομάδα κακοποιών.

Ο Ιρλανδός ναρκέμπορας Ντάνιελ Κίναχαν πιστεύεται ότι είναι μέλος του «σούπερ καρτέλ».

«Θα φορτώσουμε 700 κιλά σήμερα για την Μπάρτσα. Το μερίδιο σας είναι το 30% του φορτίου», έγραψε στις 28 Φεβρουαρίου 2020.

Ένας ύποπτος Βουλγαρικής καταγωγής συμφώνησε και είπε ότι οι άντρες του θα ήταν υπεύθυνοι για να βγάλουν τα ναρκωτικά από το κοντέινερ χωρίς να κινήσουν υποψίες.

Σύμφωνα με τα υποκλαπέντα μηνύματα, τα μέλη της συμμορίας ξόδεψαν 440.000 ευρώ σε δωροδοκίες για να εξασφαλίσουν την ομαλή διέλευση των αποστολών.

Τα μηνύματα αποκάλυψαν επίσης ότι τα πράγματα δεν πήγαιναν πάντα όπως ήθελαν οι έμποροι ναρκωτικών.

Κάποια στιγμή ήθελαν να καθυστερήσει μία αποστολή από τη Νότια Αμερική επειδή δεν θα είχαν κάποιον να εργάζεται στο λιμάνι την ημέρα που επρόκειτο να φτάσει.

Ένας εργαζόμενος ήταν σε αναρρωτική άδεια και θα θεωρούνταν ύποπτο αν εμφανιζόταν.

Η αστυνομία πιστεύει ότι η εγκληματική συμμορία είχε ταυτόχρονα πέντε ξεχωριστές αποστολές εν κινήσει, συμπεριλαμβανομένων 630 κιλών από την Κόστα Ρίκα, 1.200 κιλών έτοιμα για το Ρότερνταμ, άλλα 2.000 κιλά με προορισμό την Αλχεθίρα ενώ ένα μικρότερο φορτίο 90 κιλών είχε ήδη αποσταλεί.

Αξιωματικοί της ισπανικής αστυνομίας κατά τη διάρκεια επιδρομών με στόχο το σούπερ καρτέλ.

Επίσης στην ομάδα ανταλλαγής μηνυμάτων ήταν ο Παναμέζος ναρκέμπορας Anthony Alfredo Martínez Meza, ο οποίος χρησιμοποιούσε στο Encrochat τον κρυπτογραφημένο κωδικό “Letra” και το ψευδώνυμο Hassan.

Το μερίδιό του από την αποστολή που κατευθυνόταν προς τη Βαλένθια ήταν 130 κιλά.

Ο Meza έστειλε μια φωτογραφία ενός κοντέινερ που τραβήχτηκε στο λιμάνι Μανσανίγιο του Παναμά, μέσα στο οποίο βρισκόταν το φορτίο των 698 κιλών κοκαΐνης γράφοντας: «Το κουτί έχει σταλεί στο σαρωτή. Η δουλειά θα έχει τελειώσει σε μια ώρα».

Το κοντέινερ αποστολής με φορτίο καφέ είχε προέλευση τη Νικαράγουα και είχε ήδη φορτωθεί με κοκαΐνη όταν έφτασε στον Παναμά.

Ο Meza ήταν ένας από αυτούς που συνελήφθησαν στο Ντουμπάι στο πλαίσιο διεθνούς αστυνομικής επιχείρησης με στόχο την εξάρθρωση του σούπερ καρτέλ της Ευρώπης.

Όταν το καρτέλ ανακάλυψε ότι το φορτίο των 698 κιλών εντοπίστηκε από το Τελωνείο στη Βαλένθια, έγραψε «I shit on my fucking life».

Σύμφωνα με τα μηνύματα που αποκάλυψε το NIUS, ο Meza γνώριζε ότι υπήρχαν προβλήματα λέγοντας στον επικεφαλής της «ιρλανδικής ομάδας» ότι είχε ειδοποιηθεί από την «αστυνομία» πως το κοντέινερ θεωρήθηκε ύποπτο.

Ο Meza λειτουργούσε για πολλά χρόνια απαρατήρητος στον Παναμά και ήταν ο ιδιοκτήτης ορισμένων νόμιμων εταιρειών στο θαλάσσιο λιμάνι του Κολόν.

Η σύλληψη του Ρικάρντο «Ελ Ρίκο» Ρικέλμε στη Χιλή.

Πιστεύεται ότι ο Meza έκλεισε συμφωνία με τον Ντάνιελ Κίναχαν το 2017 μετά τη σύλληψη του Περουβιανού ναρκέμπορα Ρικάρντο «Ελ Ρίκο» Ρικέλμε.

Οι δυο τους πιστεύεται ότι επένδυσαν σε μεγάλες αποστολές ναρκωτικών, συμπεριλαμβανομένης αυτής που περιείχε σχεδόν 18 τόνους κοκαΐνης, η οποία κατασχέθηκε το 2019 στη Φιλαδέλφεια καθ’ οδόν προς την Αμβέρσα και το Ρότερνταμ.

Πηγή: Sunday World

Κόσμος Τελευταίες ειδήσεις