Δευτέρα, 3 Ιουν.
32oC Αθήνα

Ξύπνησε μνήμες η τραγωδία στη Singapore Airlines: Παραδείγματα με σφοδρές αναταράξεις σε πτήσεις θρίλερ

Ξύπνησε μνήμες η τραγωδία στη Singapore Airlines: Παραδείγματα με σφοδρές αναταράξεις σε πτήσεις θρίλερ
Reuters

Ξύπνησε εφιάλτες σε αμέτρητους ταξιδιώτες η είδηση ότι ένας επιβάτης σκοτώθηκε και άλλοι δεκάδες τραυματίστηκαν κατά την πτήση από το Λονδίνο στη Σιγκαπούρη, η οποία επλήγη από έντονες αναταράξεις.

Το αεροπλάνο Boeing 777-300ER εξετράπη της πορείας του προς την Μπανγκόκ με 211 επιβάτες και 18 μέλη του πληρώματος μετά την πτήση με «ξαφνικές ακραίες αναταράξεις» πάνω από τη Μιανμάρ.

Ένας 73χρονος Βρετανός επιβάτης πέθανε και δεκάδες επιβάτες, πάνω από 30, νοσηλεύτηκαν για τραυματισμούς μετά από αναγκαστική προσγείωση πτήσης από το Λονδίνο στη Σιγκαπούρη στην Μπανγκόκ χθες Τρίτη (21.05.2024).

Οι εικόνες που κυκλοφόρησαν στα social media μετά την αναγκαστική προσγείωση του αεροσκάφους στη Μπανγκόκ, είναι ενδεικτικές των ισχυρότατων αναταράξεων αλλά και των στιγμών απόλυτου τρόμου που έζησαν οι άτυχοι επιβάτες.

Το περιστατικό έχει προκαλέσει διεθνή ανησυχία και προβληματισμό, ειδικά σε ανθρώπους που ταξιδεύουν συχνά με αεροπλάνο.

 

Οι αναταράξεις είναι το τελευταίο πράγμα που θα ήθελε κάποιος να του συμβεί κατά τη διάρκεια της πτήσης. Και τι κάνεις όταν πετάς στα 37.000 πόδια και ξαφνικά αρχίζουν έντονες αναταράξεις; 

Η αλήθεια είναι ότι δεν μπορείς να κάνεις και πολλά. Κάθεσαι δεμένος στη θέση σου και περιμένεις απλά να τελειώσουν και να συνεχίσεις το ταξίδι σου με ηρεμία και ασφάλεια. 

Οι λίγες αναταράξεις σε μία πτήση είναι φυσιολογικές, αλλά ορισμένοι επιβάτες έχουν μοιραστεί φρικιαστικές ιστορίες.  

Εμετοί, εκτόξευση από το κάθισμα, ποτά και φαγητά στο πάτωμα μέχρι και σοβαροί τραυματισμοί όπως σπάσιμο μύτης, οι παρακάτω περιπτώσεις είναι μερικά από τα πιο τρανταχτά παραδείγματα πτήσεων τρόμου και σίγουρα δεν θα ήθελες να είσαι ανάμεσα στους επιβάτες. 

Ειναι να μην σου τύχει…

Αν και οι αναταράξεις είναι απλώς το αποτέλεσμα των αλλαγών στην κατανομή των ρευμάτων αέρα και της πίεσης γύρω από το αεροπλάνο – και δεν ενέχουν μεγάλο κίνδυνο για την ασφάλεια – η διατήρηση της ηρεμίας στα 40.000 πόδια στον αέρα είναι πιο εύκολο να ειπωθεί παρά να γίνει.

Μια πτήση από τη Μαδρίτη προς το Μπουένος Άιρες τον Οκτώβριο του 2022 βυθίστηκε στο χάος όταν έπεσε σε έντονες αναταράξεις και οι επιβάτες ούρλιαζαν και πετάχτηκαν από τις θέσεις τους μέσα καμπίνα, με αποτέλεσμα ένα κορίτσι να σπάσει τη μύτη του χτυπώντας στο ταβάνι του αεροσκάφους.

Η Aerolíneas Argentinas δήλωσε ότι τη στιγμή των αναταράξεων, οι ενδείξεις με τις ζώνες ασφαλείας ήταν αναμμένες και είχε γίνει σχετική ανακοίνωση.

Όμως κάποιοι επιβάτες που έψαχναν τις ζώνες ασφαλείας ή όσοι δεν ήταν δεμένοι εκείνη τη στιγμή κατέληξαν να χτυπήσουν στο ταβάνι.

Τρόλεϊ φαγητού και τσάντες εκσφενδονίστηκαν μέσα στην καμπίνα, καθώς άνοιξαν οι χώροι χειραποσκευών, με αποτέλεσμα οι τσάντες και οι βαλίτσες να πέφτουν στα κεφάλια των επιβατών με ταχύτητα.

Τουλάχιστον 12 άνθρωποι τραυματίστηκαν και τρεις από αυτούς μεταφέρθηκαν αργότερα στο νοσοκομείο με σοβαρά τραύματα, μεταξύ των οποίων και ένα κορίτσι με επιδέσμους τυλιγμένους γύρω από τη ματωμένη μύτη της αφού έσπασε.

Η πτήση προσγειώθηκε στο Μπουένος Άιρες 4,5 ώρες μετά τις αναταράξεις και οι επιβάτες που είχαν υποστεί τραυματισμούς μεταφέρθηκαν εσπευσμένα στο νοσοκομείο.

Ο επιβάτης Adrian Torres δήλωσε στην εφημερίδα El Pais: «Είχαμε πετάξει περίπου επτά ώρες και σχεδόν όλοι μας κοιμηθήκαμε, επειδή εκείνη την ώρα ήταν σχεδόν 3:00 στην Ισπανία. Καθώς έψαχνα τη ζώνη ασφαλείας μου, το αεροπλάνο αντιμετώπισε έντονες αναταράξεις. Το αεροπλάνο έχασε ξαφνικά ύψος και οι επιβάτες έσκαγαν στο ταβάνι. Τρομακτικές στιγμές».

Το 2017 οι επιβάτες μία πτήσης από τη Μόσχα στην Μπανγκόκ έζησαν τον απόλυτο τρόμο στον αέρα.

Αρκετοί επιβάτες που επέβαιναν στην πτήση της Aeroflot από τη Ρωσία προς την Ταϊλάνδη τραυματίστηκαν και τρεις χρειάστηκαν χειρουργική επέμβαση, δήλωσαν τότε Ρώσοι αξιωματούχοι.

Δύο επιβάτες χρειάστηκαν χειρουργική επέμβαση για κατάγματα στα πόδια και ένας άλλος χρειάστηκε χειρουργική επέμβαση για σπασμένα πλευρά.

Συνολικά 24 επιβάτες τραυματίστηκαν, συμπεριλαμβανομένων 14 ενηλίκων και ενός παιδιού που μεταφέρθηκαν στο νοσοκομείο.

Τα πλάνα αποκάλυψαν μόνο τα επακόλουθα της πτήσης τρόμου, αλλά οι επιβάτες περιέγραψαν ότι έπρεπε να κρατηθούν και να προσευχηθούν για να σταματήσουν οι φρικτές αναταράξεις.

Η αεροπορική εταιρεία δήλωσε ότι οι αναταράξεις σημειώθηκαν σε «καθαρό ουρανό», πράγμα που σημαίνει ότι οι πιλότοι δεν ήταν σε θέση να προειδοποιήσουν τους επιβάτες. Όσοι τραυματίστηκαν δεν είχαν τις ζώνες ασφαλείας τους, πρόσθεσε η αεροπορική εταιρεία.

Ένας άνδρας χτυπημένος στο έδαφος δέχεται ιατρική φροντίδα, περιτριγυρισμένος από αντικείμενα όπως ποτήρια, δίσκους και τσάντες που είχαν όλα ξεκολλήσει.

Πλάνα από την πτήση CA1524 της AirChina από τη Σαγκάη στο Πεκίνο τον Ιούλιο του 2023 έδειχναν επιβάτες να πετιούνται από τις θέσεις τους όταν ξεκίνησαν οι αναταράξεις, ενώ τουλάχιστον ένα άτομο και ένα μέλος του πληρώματος τραυματίστηκαν καθώς το αεροπλάνο έκανε «βουτιά» εκατοντάδων μέτρων.

«Το πρώτο μισό της πτήσης ήταν αρκετά ομαλό. Ωστόσο, στα τελευταία 30 με 40 λεπτά, καθώς οι άνθρωποι πηγαινοέρχονταν στην τουαλέτα, υπήρξε μια ξαφνική πτώση που ξάφνιασε τους πάντες», δήλωσε ένας επιβάτης.

«Είδα μια γυναίκα γύρω στα 40 και μια αεροσυνοδό να καλύπτει τη γυναίκα με το σώμα της και οι δύο πετάχτηκαν στο ταβάνι», περιέγραψε στη συνέχεια. «Το ταβάνι ράγισε και η πινακίδα εξόδου έπεσε στο πάτωμα δίπλα στα πόδια μου».

Πλάνα από την πτήση του τρόμου αποκάλυψαν διαπεραστικές κραυγές που ακούγονταν στην καμπίνα και ταξιδιώτες να κρατιούνται από τα καθίσματά τους καθώς αυτά τραντάζονταν. 

Οι βίαιες αναταράξεις κατά τη διάρκεια μιας πτήσης από το Κόσοβο στην Ελβετία το 2019 είχαν ως αποτέλεσμα μια αεροσυνοδός και το καροτσάκι με τα ποτά να βρεθούν στο ταβάνι.

Βίντεο από την πτήση της ALK Airlines δείχνει ζεματιστά ποτά να χύνονται πάνω στους επιβάτες.

Μια γυναίκα φαίνεται να κρατάει τα χέρια της ενωμένα σε ένδειξη προσευχής καθώς καυτό νερό από το καροτσάκι με τα ποτά χύνεται στα χέρια της.

Οι επιβάτες ούρλιαζαν καθώς το αεροπλάνο ταλαντευόταν, ενώ ο πιλότος προσπαθούσε να καθησυχάσει τους επιβάτες μέσω της ενδοεπικοινωνίας.

Βίντεο με 8 περιστατικά ακραίων αναταράξεων:

@lucky6_lucky6

The 8 most dangerous turbulences caught on camera #turbulence #airplane #scary

♬ original sound – | Daily Updates |

Σύμφωνα με το Διεθνές Αεροδρόμιο Valley στο Harlingen του Τέξας ένας από τους σημαντικότερους παράγοντες για το μέγεθος των αναταράξεων, που είναι πιθανό να αντιμετωπίσετε κατά τη διάρκεια μίας πτήσης, είναι το κάθισμα στο αεροπλάνο.

«Για να αποφύγετε το αίσθημα αναταράξεων, επιλέξτε θέσεις στο κέντρο του αεροπλάνου, πάνω από τα φτερά ή προς τα εμπρός. Αυτές οι περιοχές τείνουν να είναι πιο σταθερές»

Κόσμος Τελευταίες ειδήσεις