Σάββατο, 4 Μαΐ
21oC Αθήνα

Κυπριακό: Νέα τηλεφωνική επικοινωνία Τσίπρα – Αναστασιάδη

ΦΩΤΟ ΑΡΧΕΙΟΥ EUROKINISSI
ΦΩΤΟ ΑΡΧΕΙΟΥ EUROKINISSI

Νέα τηλεφωνική επικοινωνία είχαν το μεσημέρι του Σαββάτου ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας και ο Πρόεδρος της Κυπριακής Δημοκρατίας Νίκος Αναστασιάδης, όπως αναφέρει ο Κύπριος κυβερνητικός εκπρόσωπος σε ανάρτησή του στο Twitter.

Οι κ.κ. Τσίπρας και Αναστασιάδης ανταλάσσουν απόψεις ενόψει της συνέχισης της διάσκεψης για το Κυπριακό, σημειώνει στην ίδια ανάρτηση ο κ. Χριστοδουλίδης.

Στη χθεσινή επικοινωνία που είχαν ο Έλληνας πρωθυπουργός και ο Κύπριος Πρόεδρος συμφώνησαν στην ανάγκη να αξιοποιηθεί η δυναμική των συνομιλιών για μια δίκαιη και βιώσιμη λύση του Κυπριακού στη βάση των αποφάσεων του ΟΗΕ και της ιδιότητας της Κυπριακής Δημοκρατίας ως κράτος-μέλος της ΕΕ.

“Ελλάδα και Κυπριακή Δημοκρατία προσέρχονται στις συνομιλίες για την ασφάλεια και τις εγγυήσεις με αποφασιστικότητα και ουσιαστικές και περιεκτικές προτάσεις, στη βάση των διακηρυγμένων τους αρχών, μακριά από αναχρονιστικές λογικές και προσεγγίσεις. Για μια επανενωμένη Κύπρο χωρίς κατοχικούς στρατούς, χωρίς εγγυήσεις και προς όφελος του συνόλου του Κυπριακού λαού”, σημείωνε σχετική ανακοίνωση του γραφείου Τύπου του πρωθυπουργού για την επικοινωνία.

Πού και τί θα συζητήσουν οι τεχνοκράτες

Στο Μον Πελερέν της Ελβετίας, μεταξύ 18 και 20 Ιανουαρίου, θα πραγματοποιηθεί η συνέχεια της διάσκεψης για την Κύπρο σε επίπεδο τεχνοκρατών, ανακοίνωσε επίσης ο Νίκος Χριστοδουλίδης.

Η ομάδα των τεχνοκρατών, στην οποία από κυπριακής πλευράς θα συμμετέχει ο διαπραγματευτής, Ανδρέας Μαυρογιάννης, θα ετοιμάσει πόρισμα το οποίο θα παρουσιάσει κατά πάσα πιθανότητα στις 23 Ιανουαρίου, στους υπουργούς Εξωτερικών Ελλάδας, Τουρκίας, Βρετανίας.

Στην ομάδα θα μετέχουν επίσης: Από τουρκοκυπριακής πλευράς ο διαπραγματευτής Οζντίλ Ναμί, ο γενικός γραμματέας του ελληνικού υπουργείου Εξωτερικών, Δημήτρης Παρσκευόπουλος, ο μόνιμος αντιπρόσωπος της Τουρκίας στα Ηνωμένα Έθνη και πρώην υφυπουργός Εξωτερικών, Φεριντούν Σινιρίογλου, ο γενικός διευθυντής της Διέυθυνσης Άμυνας και Πληροφοριών του Foreign Office, Τζόναθαν Άλεν και ο μόνιμος αντιπρόσωπος της Ε.Ε. στα Ηνωμένα `Εθνη στη Γενεύη, Πέτερ Σόρενσεν. Από πλευράς ΟΗΕ θα βρίσκεται ο ειδικός σύμβουλος του γενικού γραμματέα για το Κυπριακό, Έσπεν Άϊντε, ο οποίος και θα έχει το ρόλο συντονιστή της ομάδας.

Με βάση την εξέλιξη αυτή, διπλωματικοί κύκλοι εκτιμούν ότι ανοίγει μια διαδικασία μοντέλου διαπραγματεύσεων για τα πυρηνικά του Ιράν, όπου τα εμπλεκόμενα μέρη θα πηγαινοέρχονται στη Γενεύη μέχρι να καταλήξουν σε συμφωνία.

Πηγή: ΑΠΕ – ΜΠΕ

Κόσμος Τελευταίες ειδήσεις

Σχολιάστε