Σάββατο, 27 Απρ.
17oC Αθήνα

Κυρώσεις σε όσους στέλνουν όπλα στη Λιβύη ζητά η Γερμανία

Κυρώσεις σε όσους στέλνουν όπλα στη Λιβύη ζητά η Γερμανία
photo Reuters

Η Γερμανία ζητά να επιβληθούν κυρώσεις στις χώρες που παραδίδουν όπλα στη Λιβύη, τόνισε ο Γερμανός υπουργός Εξωτερικών Χάικο Μάας.

Οι δηλώσεις του Μάας για την Λιβύη έγιναν κατά την διάρκεια μιας συνάντησης που είχε στη Γερμανία και συγκεκριμένα στο Βερολίνο, με τον επικεφαλής της εξωτερικής πολιτικής της ΕΕ, Ζοζέπ Μπορέλ.

Σε κοινή συνέντευξη Τύπου, οι Μάας και Μπορέλ επανέλαβαν πως η διεθνής ειρηνευτική διάσκεψη που πραγματοποιήθηκε πρόσφατα στο Βερολίνο ήταν μόνο ένα βήμα στον μακρύ δρόμο για την επίλυση της σύγκρουσης στη Λιβύη.

Όπως τόνισαν συμφώνησαν να εργαστούν ώστε να υπάρξει κατάπαυση του πυρός στη χώρα που έχει βυθιστεί στο χάος μετά την ανατροπή του Μουάμαρ Καντάφι το 2011, ενώ ακόμη ζητήθηκε η τήρηση του εμπάργκο όπλων του ΟΗΕ, καθώς παραβιάζεται εδώ και καιρό.

Όπως τόνισε ο Μάας στόχος του είναι το ειρηνευτικό σχέδιο να περιληφθεί σε ένα ψήφισμα του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ, το οποίο θα επιτρέψει την εφαρμογή κυρώσεων σε βάρος των χωρών που παραβιάζουν το εμπάργκο όπλων.

«Κανείς δεν πίστευε ότι θα υπήρχε μια γρήγορη επίλυση», δήλωσε ο Μάας, σχολιάζοντας μια έκθεση του ΟΗΕ στη διάρκεια του Σαββατοκύριακου που αναφέρει ότι το εμπάργκο εξακολουθεί να παραβιάζεται.

«Τέτοια προβλήματα δεν μπορούν να επιλυθούν μέσα σε μία νύκτα αλλά χρειαζόμαστε ένα σημείο για να ξεκινήσουμε», πρόσθεσε ο Μπορέλ, πλέκοντας το εγκώμιο της Γερμανίας για την έναρξη της διαδικασίας.

Η πυρηνική συμφωνία με το Ιράν ήταν επίσης ένα θέμα στις πρώτες θέσεις στην ατζέντα της επίσκεψης του Μπορέλ στη Γερμανία, της πρώτης αφότου ανέλαβε τα καθήκοντά του.

Κόσμος Τελευταίες ειδήσεις