Σάββατο, 27 Απρ.
18oC Αθήνα

Κυβερνητικός ανασχηματισμός στην Αίγυπτο – Αντικαθίσταται ο υπ. Οικονομίας, ενισχύονται οι Αδελφοί Μουσουλμάνοι

Κυβερνητικός ανασχηματισμός στην Αίγυπτο – Αντικαθίσταται ο υπ. Οικονομίας, ενισχύονται οι Αδελφοί Μουσουλμάνοι

Εννέα νέοι υπουργοί τοποθετήθηκαν σήμερα στο πλαίσιο του κυβερνητικού ανασχηματισμού της Αιγύπτου, μεταξύ των οποίων τουλάχιστον οι δύο είναι μέλη της Μουσουλμανικής Αδελφότητας του προέδρου Μοχάμεντ Μόρσι, ενώ δύο υπουργοί που μετείχαν στις δύσκολες διαπραγματεύσεις με το ΔΝΤ απομακρύνθηκαν από τις θέσεις τους.

Οι αλλαγές αφορούν κυρίως τα υπουργεία Οικονομίας, Πετρελαίου, Γεωργίας και Προγραμματισμού, μετέδωσε το ΜΕΝΑ. Δεν υπήρξε αλλαγή στα υπουργεία Εσωτερικών, Άμυνας και Εξωτερικών. Ο πρωθυπουργός Χισάμ Καντίλ μετέβη στο προεδρικό μέγαρο μαζί με τους νέους υπουργούς για την ορκωμοσία.

Ο Καντίλ είχε δηλώσει τη Δευτέρα ότι ο ανασχηματισμός θα αφορούσε 11 υπουργεία, αλλά ο εκπρόσωπός του είπε σήμερα ότι ο πρωθυπουργός συμφώνησε με τον πρόεδρο Μόρσι οι αλλαγές να περιοριστούν σε εννέα. Η αντιπολίτευση που κατηγορεί τον πρωθυπουργό ότι δεν κατάφερε να αντιμετωπίσει την σοβαρή οικονομική κρίση ζητώντας την απομάκρυνσή του, απαιτούσε την τοποθέτηση ενός ουδέτερου πολιτικά κυβερνητικού σχήματος προκειμένου να επιβλέψει τη διεξαγωγή των βουλευτικών εκλογών αργότερα φέτος.

Ανάμεσα στους νέους υπουργούς είναι δύο μέλη του Κόμματος Ελευθερίας και Δικαιοσύνης (FJP) των Αδελφών Μουσουλμάνων. Ο Αμρ Νταράγκ, υψηλόβαθμο στέλεχος του κόμματος, θα ηγηθεί του υπουργείου Προγραμματισμού και Διεθνούς Συνεργασίας. Ο Γιαχία Χαμέντ, επίσης στέλεχος του FJP, σύμφωνα με την κυβερνητική εφημερίδα Αλ Αχράμ τοποθετήθηκε στο υπουργείο Επενδύσεων.

Ο υπουργός Οικονομίας Αλ Μόρσι αλ Σάγιεντ Χεγκάζι, ειδικός στα ισλαμικά οικονομικά, που είχε τοποθετηθεί τον Ιανουάριο στο υπουργείο Οικονομικών και διεξήγαγε τις δύσκολες διαπραγματεύσεις με το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο για τη χορήγηση δανείου με αντάλλαγμα ένα πρόγραμμα οικονομικών μεταρρυθμίσεων, αντικαταστάθηκε από τον Φαγιάντ Αμπντέλ Μονέιμ Χασανέιν, επίσης ειδικό στα ισλαμικά οικονομικά.

Ο Αχμέντ Σουλεϊμάν τοποθετήθηκε υπουργός Δικαιοσύνης αντικαθιστώντας τον Άχμαντ Μέκι, ο οποίος παραιτήθηκε τον Απρίλιο σε ένδειξη διαμαρτυρίας για τις προσπάθειες των ισλαμιστών εταίρων του Μόρσι να αναμιχθούν στο υπουργείο Δικαιοσύνης. Στη νέα κυβέρνηση μετέχουν τουλάχιστον 10 πολιτικοί μέλη της Μουσουλμανικής Αδελφότητας ή του FJP σε σχέση με οκτώ στην προηγούμενη κυβέρνηση.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Αίγυπτος: Ο πρωθυπουργός Καντίλ ανακοίνωσε ανασχηματισμό της κυβέρνησης

Απίστευτο ξύλο σε αγώνα χάντμπόλ! (VIDEO)

Απόφαση για απελευθέρωση υπό όρους του Μουμπάρακ

Φρίκη: χειρουργούσαν διαδηλωτές χωρίς αναισθητικό!

Κόσμος Τελευταίες ειδήσεις

Σχολιάστε