Παρασκευή, 19 Απρ.
15oC Αθήνα

Le Monde: Ο Ζάεφ αποδοκιμάστηκε, η συμφωνία δεν… θάφτηκε

Le Monde: Ο Ζάεφ αποδοκιμάστηκε, η συμφωνία δεν… θάφτηκε

Για ένα δημοψήφισμα που επέτρεψε σε όλους να… πανηγυρίζουν κάνει λόγο η Le Monde.

Tο σημερινό δημοσίευμα της εφημερίδας Le Monde κάνει λόγο για μία έκβαση που επέτρεψε και στις δύο πλευρές να διεκδικήσουν την νίκη: στον Ζόραν Ζάεφ να πανηγυρίσει για «την επιτυχία της δημοκρατίας και της ευρωπαϊκής Μακεδονίας», αφού «η τεράστια πλειοψηφία των πολιτών επέλεξε μία ευρωπαϊκή Μακεδονία», στον ευρωπαίο επίτροπο Γιοχάνες Χαν να μιλήσει για «ευρεία υποστήριξη» της συμφωνίας, την ώρα που μερικές εκατοντάδες αντίπαλοι της συμφωνίας γιόρταζαν επίσης την «νίκη» τους μπροστά από το κτίριο του κοινοβουλίου στα Σκόπια, ενώ ο ηγέτης του VMRO-DPMNE δήλωνε ότι η αρνητική ψήφος σε συνδυασμό με την αποχή στέλνει ένα ξεκάθαρο μήνυμα στην κυβέρνηση.

Η αποδοκιμασία προς την κυβέρνηση είναι σαφής, όμως επίσης η διαδικασία δεν έχει ενταφιασθεί, αναφέρεται στο δημοσίευμα της Le Monde. Στόχος του Ζόραν Ζάεφ είναι πλέον να εξασφαλίσει πλειοψηφία δύo τρίτων στο κοινοβούλιο για την συνταγματική μεταρρύθμιση που επιτάσσει η συμφωνία των Πρεσπών «Δεν υπάρχει εναλλακτική», επέμεινε χθες το βράδυ προειδοποιώντας ότι δεν θα διστάσει να προκηρύξει πρόωρες εκλογές , εάν οι διαπραγματεύσεις με την αντιπολίτευση δεν δώσουν αποτέλεσμα.

Η προσέγγιση με το ΝΑΤΟ και την Ευρωπαϊκή Ενωση χαίρει ευρείας συναίνεσης στην χώρα, Ομως η κυβέρνηση αναμφίβολα υποτίμησε ως επιδερμικό τον χαρακτήρα του ονοματολογικού, που αφορά την ίδια την ταυτότητα του νεαρού κράτους. Ενα μεγάλο τμήμα του πληθυσμού θεώρησε ταπείνωση να πρέπει να αναγκασθεί να αποδεχθεί μία τόσο θεμελιώδη αλλαγή, παρά το γεγονός ότι η συμφωνία επιτρέπει στα Σκόπια να συνεχίζουν να χρησιμοποιούν το επίθετο «μακεδονικός» και να αναφέρονται σε «μακεδονική γλώσσα», γράφει η εφημερίδα.

«Ολα εξελίσσονται ως εάν όλοι καταλαβαίνουν την ανάγκη για έναν συμβιβασμό, αλλά κανείς δεν θέλει να συμμετάσχει σε αυτόν», έλεγε ευρωπαίος διπλωμάτης πριν από την ψηφοφορία. Οι προειδοποιήσεις της κυβέρνησης ότι μία τέτοια ευκαιρία «δεν παρουσιάζεται παρά μία φορά ανά γενιά» δεν ήταν αρκετές για να νικήσουν τους δισταγμούς, ούτε οι πιεστικές εκκλήσεις των Δυτικών, που έσπευσαν στα Σκόπια τις ημέρες πριν από την ψηφοφορία.

Το ζήτημα της ταυτότητας δεν είναι το μόνο που ευθύνεται για το αποτέλεσμα. Η κυβέρνηση εκκινούσε με ένα βαρύ μειονέκτημα, το ζήτημα των εκλογικών καταλόγων, που έχουν καταρτισθεί βάσει απογραφής που έγινε πριν από 16 χρόνια και έκτοτε η χώρα έχει χάσει 300.000 έως 400.000 κατοίκους της που έχουν μεταναστεύσει, επισημαίνει το δημοσίευμα της Le Monde που αναφέρεται επίσης στην στρατηγική της αντιπολίτευσης, η οποία υπό την πίεση των δυτικών πρωτευουσών δεν έκανε επισήμως, αλλά ατύπως, εκστρατεία υπέρ του μποϊκοτάζ της ψηφοφορίας.

Οι επόμενοι μήνες θα είναι καθοριστικοί για την χώρα, που είναι συνηθισμένη στις πολιτικές κρίσεις. Ο πανεπιστημιακός Γκόραν Γκεοργκίεφ, πρώην αντιπρόεδρος των σοσιαλδημοκρατών, μιλώντας πριν από την ψηφοφορία για το ενδεχόμενο νέου μπλοκαρίσματος της διαδικασίας, δήλωσε στην εφημερίδα: «Θα βρεθούμε και πάλι σε αδιέξοδο. Θα πληγούν όλες οι προοπτικές μεταρρυθμίσεων για τον τερματισμό της διαφθοράς και των πελατειακού κράτους. Οι νέοι θα συνεχίσουν να εγκαταλείπουν την χώρα. Και, ακόμη χειρότερα, οι Αλβανοί θα αναρωτηθούν τι μπορεί να περιμένουν από αυτήν την χώρα».

Για τους Ευρωπαίους επίσης τα σημάδια δεν είναι ενθαρρυντικά. Η στράτευσή τους στην προεκλογική εκστρατεία δεν φαίνεται ότι βάρυνε στο αποτέλεσμα. Κυρίως, μετά την αποτυχία των πρόσφατων συνομιλιών ανάμεσα στο Κόσοβο και την Σερβία, η συμφωνία των Πρεσπών αποτελεί σπάνια πηγή ελπίδας σε μία περιοχή, τα Βαλκάνια, που πλήττονται και πάλι από πάθη ταυτότητας, καταλήγει το δημοσίευμα της Le Monde.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Κόσμος Τελευταίες ειδήσεις