Κυριακή, 5 Μαΐ
21oC Αθήνα

Λέων Τολστόι: Η Google τιμάει τον μεγάλο συγγραφέα

Λέων Τολστόι: Η Google τιμάει τον μεγάλο συγγραφέα

Ο Λέων Τολστόι, ένας από τους πιο διάσημους παγκοσμίως συγγραφείς, γεννήθηκε στις 9 Σεπτεμβρίου 1828, και πέθανε στις 20 Νοεμβρίου 1910. H Google τιμάει σήμερα τον διάσημο συγγραφέα με το doodle της.

H Google τιμάει με το σημερινό doodle τον έναν μεγάλο της παγκόσμια ςλογοτεχνίας. Η Google απεικονίζει έναν γενειοφόρο Τολστόι, να συγγράφει υπό το φως ενός κεριού, ενώ στη συνέχεια παρουσιάζει σκηνές από τα έργα του που έμειναν στην ιστορία: «Πόλεμος και Ειρήνη», «Άννα Καρένινα» και «Ο θάνατος του Ιβάν Ιλίτς».

Ο Λέων Τολστόι γεννήθηκε στη Γιάσναγια Πολιάνα, ενώ από το 1844 ως το 1847 σπούδασε στο πανεπιστήμιο του Καζάν. Στον πόλεμο της Κριμαίας έλαβε μέρος ως αξιωματικός του πυροβολικού, ενώ του απονεμήθηκαν και πολλές ανώτερες διακρίσεις.

Ο αποτροπιασμός για τις φρικαλεότητες του πολέμου αυτού καθρεφτίστηκε και στα «Διηγήματα της Σεβαστούπολης (1855-1859)», στα οποία ο Λέων Τολστόι δείχνει την έχθρα του προς τον πόλεμο και παράλληλα εγκωμιάζει τον ηρωισμό των συμπατριωτών του στρατιωτών. Από το τέλος της δεκαετίας 1850-1860 ο Τολστόι εγκαταστάθηκε στη Γιάσναγια Πολλιάννα, όπου άνοιξε σχολείο για τα αγροτόπαιδα, ενώ ίδρυσε το περιοδικό «Γιάσναγια Πολλιάννα».
Ο μεγάλος Ρώσος συγγραφέας κατάφερε να απεικονίσει με έναν μοναδικό τρόπο τη ρωσική κοινωνία της εποχής του και με την αναπαραστατική δύναμη της τέχνης του να δώσει εκπληκτικούς πίνακες από τη ζωή της τσαρικής Ρωσίας του 19ου αιώνα.

Προηγουμένως είχε προλάβει να ταξιδέψει στη Γαλλία, την Ελβετία, την Ιταλία και τη Γερμανία.
Το 1863 ο Λέων Τολστόι τέλειωσε το διήγημά του «Οι Κοζάκοι», στο οποίο απεικόνισε τους ανθρώπους και τη φύση του Καυκάσου.

Το έργο του
Από το 1863 ως το 1869 ασχολήθηκε με τη συγγραφή του μυθιστορήματος «Πόλεμος και Ειρήνη», ένα έργο το οποίο αποτελεί έξοχη απεικόνιση της ζωής και των συνθηκών της Ρωσίας στην περίοδο των ναπολεόντειων πολέμων.
Στο άλλο του εκπληκτικό μυθιστόρημα, την «Άννα Καρένινα», αντικατοπτρίζεται ανάμεσα στα άλλα η τραγωδία μιας γυναίκας που έπεσε θύμα της ψεύτικης και απάνθρωπης ηθικής της κοινωνίας. Ο Λέων Τολστόι έγραψε και θεατρικά έργα όπως «Το κράτος του ζόφου», «Το ζωντανό πτώμα», «Οι καρποί της Παιδείας» (κωμωδία).
Ο Λέων Τολστόι πέθανε το 1910 από πνευμονία, σε ηλικία 82 ετών.

Τα σημαντικά έργα
Το Πόλεμος και Ειρήνη είναι ένα μυθιστόρημα από τον Ρώσο συγγραφέα Λέοντα Τολστόι, που δημοσιεύτηκε για πρώτη φορά το 1869. Θεωρείται ως ένα από τα πιο σημαντικά έργα της παγκόσμιας λογοτεχνίας, που σκιαγραφεί με πολλές λεπτομέρειες τα γεγονότα που διαδραματίστηκαν εξαιτίας της γαλλικής εισβολής στη Ρωσία περιγράφοντας συνάμα και το αντίκτυπο της εποχής του Ναπολέοντα στην τσαρική κοινωνία, όπως φαίνεται μέσα από τα μάτια των πέντε ρωσικών αριστοκρατικών οικογενειών. Το Πόλεμος και Ειρήνη αποτελεί το επιστέγασμα μιας ολόκληρης περιόδου ιδεολογικής και λογοτεχνικής εξέλιξης του Τολστόι.
Η Άννα Καρένινα, είναι μυθιστόρημα που δημοσιεύθηκε για πρώτη φορά σε συνέχειες στο περιοδικό «Ρούσκιι Βέστνικ» μεταξύ 1873 και 1877, ενώ εκδόθηκε για πρώτη φορά ως βιβλίο το 1878. Ο Τολστόι περιγράφει το πώς το πάθος ενός ανθρώπου μπορεί να τον οδηγήσει στο προσωπικό δράμα και την καταστροφή, ενώ αναλύει ψυχολογικά τους ανθρώπινους χαρακτήρες.
Στο επίκεντρο του έργου βρίσκεται ο κόσμος των αριστοκρατών, ανάμεσά τους και η ηρωίδα του μυθιστορήματος Άννα Καρένινα, μια νέα όμορφη γυναίκα της υψηλής κοινωνίας, η οποία ζει σε μια καταπιεστική γι’ αυτήν οικογένεια μαζί με τον σύζυγό της και τον μικρό γιο της.

Διαβάστε επίσης:
Νέλσον Μαντέλα: Η Google τιμάει την επέτειο των γενεθλίων του μεγάλου ηγέτη

Honinbo Shusaku: Ποιος ήταν ο «ανίκητος» Honinbo Shusaku

Ρέιτσελ Λουίζ Κάρσον: Η Google τιμάει τη θαλάσσια βιολόγο (βίντεο)

Mary Anning: Η Παλαιοντολόγος που ανάγκασε τους πάντες να της υποκλιθούν

Κόσμος Τελευταίες ειδήσεις

Σχολιάστε