Δραματικές είναι οι σκηνές που εκτυλίσσονται στον Λίβανο με τον αριθμό των νεκρών από τους βομβαρδισμούς που εξαπέλυσε χθες, Δευτέρα (23.09.24) το Ισραήλ, να αυξάνεται στους 558, δήλωσε σήμερα ο υπουργός Υγείας Φιράς Αμπιάντ.
Μεταξύ των νεκρών από το κύμα αεροπορικών επιθέσεων που πραγματοποίησε το Ισραήλ, πλήττοντας περίπου 1.600 στόχους της Χεζμπολάχ, συμπεριλαμβάνονται 50 παιδιά και 94 γυναίκες. ενώ οι τραυματίες ανέρχονται σε 1.835.
ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ
Την ίδια στιγμή, οι ισραηλινές ένοπλες δυνάμεις ανακοίνωσαν σήμερα νέα πλήγματα σε υποδομές και εξοπλισμούς του ισλαμιστικού κινήματος Χεζμπολάχ στον Λίβανο.
«Στη διάρκεια των τελευταίων ωρών, ο στρατός έπληξε τρομοκρατικούς στόχους της Χεζμπολάχ στον νότιο Λίβανο, κυρίως εκτοξευτήρες ρουκετών, εγκαταστάσεις τρομοκρατικών υποδομών και κτίρια μέσα στα οποία ήταν αποθηκευμένα όπλα», ανέφεραν σε ανακοίνωση.
Η αεροπορική εταιρεία Air France γνωστοποίησε σήμερα πως παρατείνει την αναστολή των πτήσεών της προς και από τη Βηρυτό για άλλη μια εβδομάδα «μέχρι και την 1η Οκτωβρίου», «εξαιτίας της κατάστασης της ασφάλειας στον προορισμό».
ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ
Αντιθέτως η εταιρεία «πραγματοποιεί κανονικά» τις πτήσεις προς και από το Τελ-Αβίβ, τις οποίες επανέλαβε το Σάββατο, ανέφερε στο Γαλλικό Πρακτορείο εκπρόσωπος της αεροπορικής εταιρείας.
Χιλιάδες πολίτες μετακινούνται βόρεια για να γλιτώσουν το σφυροκόπημα
Χιλιάδες Λιβανέζοι μετακινούνται όπως- όπως στον Βόρειο Λίβανο για να γλιτώσουν από τους άγριους βομβαρδισμούς, με την εκπρόσωπο της χώρας στα Ηνωμένα Έθνη, Μπαχία Ελ Χαρίρι, να λέει ότι ότι η κυβέρνηση του Νατζίμπ Μικάτι εργάζεται για «να αντιμετωπίσει την επιθετικότητα στην οποία είμαστε θύματα σε όλα τα επίπεδα, διπλωματικά, ανθρωπιστικά, στην υγεία, την ασφάλεια και σε όρους που έχουν να κάνουν με την επιβίωση των ανθρώπων».
Φόβοι για πλήρη αποσταθεροποίηση στη Μέση Ανατολή
Στη Μόσχα, το Κρεμλίνο εξέφρασε σήμερα φόβους για μία «πλήρη αποσταθεροποίηση» της Μέσης Ανατολής λόγω της στρατιωτικής κλιμάκωσης που βρίσκεται σε εξέλιξη ανάμεσα στο Ισραήλ και τη Χεζμπολάχ στον Λίβανο.
«Πρόκειται ασφαλώς για ένα εν δυνάμει εξαιρετικά επικίνδυνο γεγονός εφόσον πρόκειται για επέκταση της ζώνης σύγκρουσης, για την πλήρη αποσταθεροποίηση της περιοχής», δήλωσε στους δημοσιογράφους ο εκπρόσωπος της ρωσικής προεδρίας Ντμίτρι Πεσκόφ. «Ασφαλώς αυτό μας ανησυχεί και μας ανησυχεί στον ανώτατο βαθμό», πρόσθεσε.
Ο επικεφαλής των Ηνωμένων Εθνών για τα ανθρώπινα δικαιώματα κάλεσε σήμερα όποιον έχει επιρροή στη Μέση Ανατολή ή αλλού να επιδιώξει την αποτροπή της περαιτέρω κλιμάκωσης των εχθροπραξιών μεταξύ του Ισραήλ και της Χεζμπολάχ, κρούοντας τον κώδωνα του κινδύνου για την απότομη όξυνση της κατάστασης.
«Ο ύπατος αρμοστής του ΟΗΕ Φόλκερ Τουρκ καλεί σήμερα όλα τα κράτη και τις πλευρές με επιρροή στην περιοχή και πέραν αυτής να αποτρέψουν περαιτέρω κλιμάκωση και να κάνουν ό,τι μπορούν για να διασφαλίσουν τον πλήρη σεβασμό του διεθνούς δικαίου», δήλωσε η Ραβίνα Σαμντασανί, εκπρόσωπος του Τουρκ σε ενημέρωση των δημοσιογράφων στη Γενεύη. «Οι μέθοδοι και τα μέσα του πολέμου που χρησιμοποιούνται εγείρουν πολύ σοβαρές ανησυχίες για το εάν αυτό συνάδει με το διεθνές ανθρωπιστικό δίκαιο», πρόσθεσε.
Ερωτηθείσα για τις αναφορές σύμφωνα με τις οποίες το Ισραήλ είχε προειδοποιήσει τους κατοίκους μέσω μηνυμάτων σε κινητά τηλέφωνα πριν από τα χτυπήματα, δήλωσε: «Αν στέλνεις προειδοποίηση λέγοντας σε αμάχους να απομακρυνθούν, αυτό δεν σημαίνει ότι είναι σωστό να πλήττεις στη συνέχεια αυτές τις περιοχές, γνωρίζοντας καλά ότι ο αντίκτυπος στους αμάχους θα είναι τεράστιος».
«Επιθέσεις ακόμα και σε υγειονομικές εγκαταστάσεις»
Στην ίδια ενημέρωση, ο Αμπντισανίρ Αμπουμπακάρ, αξιωματούχος του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας (ΠΟΥ) στον Λίβανο, δήλωσε ότι κάποια νοσοκομεία στον Λίβανο έχουν γεμίσει από τους χιλιάδες τραυματίες που φθάνουν εκεί. Τέσσερις υγειονομικοί σκοτώθηκαν χθες, πρόσθεσε ο ίδιος. «Έχουμε κάποια στοιχεία και έχουμε κάποιες καταγραφές που δείχνουν ότι έγιναν τουλάχιστον κάποιες επιθέσεις σε υγειονομικές εγκαταστάσεις, ακόμα και σε ασθενοφόρα», δήλωσε στην ενημέρωση, καταγγέλλοντας τις συνέπειες στον εύθραυστο τομέα υγείας της χώρας.
Ο εκπρόσωπος της ύπατης αρμοστείας του ΟΗΕ για τους πρόσφυγες (UNHCR) Μάθιου Σόλτμαρς δήλωσε ότι και άλλοι κάτοικοι αναμένεται να εγκαταλείψουν τα σπίτια τους και πως η υπηρεσία προσπαθεί να βρει νέα καταφύγια για τους εκτοπισμένους γύρω από τη Βηρυτό και την κοιλάδα Μπεκάα.
«Είμαστε βαθιά ανήσυχοι από τη σοβαρή κλιμάκωση των επιθέσεων που είδαμε χθες. Δεκάδες χιλιάδες άνθρωποι αναγκάστηκαν να εγκαταλείψουν τα σπίτια τους χθες και σήμερα το βράδυ και ο αριθμός τους δεν σταματά να αυξάνεται», δήλωσε ο Σόλτμαρς σε ενημέρωση των δημοσιογράφων στη Γενεύη.
Η Unicef, από την πλευρά της, ζήτησε «επειγόντως άμεση αποκλιμάκωση» καθώς και όλες οι πλευρές να σεβαστούν τις υποχρεώσεις τους αναφορικά με το διεθνές ανθρωπιστικό δίκαιο για να εγγυηθούν την προστασία των μη στρατιωτικών υποδομών και των αμάχων, συμπεριλαμβανομένων των παιδιών, των εργαζομένων ανθρωπιστικών οργανώσεων και του ιατρικού προσωπικού.
«Η χθεσινή ημέρα ήταν η χειρότερη που έζησε ο Λίβανος εδώ και 18 χρόνια. Αυτή η βία πρέπει να σταματήσει άμεσα, διαφορετικά οι συνέπειες θα είναι μη αποδεκτές», δήλωσε η αναπληρώτρια εκπρόσωπος της Unicef στον Λίβανο, η Έτι Χίγκινς, μέσω βιντεοσύνδεσης από τη Βηρυτό.
Πηγή φωτογραφιών: Reuters