Παρασκευή, 29 Μαρ.
17oC Αθήνα

Λονδίνο: Την ομάδα έκτακτης ανάγκης “Cobra” συγκάλεσε ο Μπόρις Τζόνσον

Λονδίνο: Την ομάδα έκτακτης ανάγκης “Cobra” συγκάλεσε ο Μπόρις Τζόνσον
Reuters

Η επίθεση της Παρασκευής (29.11.2019) στο Λονδίνο, με δύο πολίτες νεκρούς, καθώς και τον δράστη, στο επίκεντρο της έκτακτης συνεδρίασης της ομάδας “Cobra” υπό τον πρωθυπουργό της Βρετανίας Μπόρις Τζόνσον.

“Συνταρακτικό” χαρακτήρισε το θάνατο των δύο πολιτών μετά τα γεγονότα στο Λονδίνο ο Μπόρις Τζόνσον, ο οποίος τόνισε ότι θα αυξηθεί η αστυνομική παρουσία στους δρόμους της βρετανικής πρωτεύουσας μετά την επίθεση.

“Η Βρετανία ποτέ δεν θα φοβηθεί”, διεμήνυσε ο ίδιος για το περιστατικό στη Γέφυρα της βρετανικής πρωτεύουσας, το οποίο θεωρήθηκε ως “τρομοκρατική ενέργεια”.

Ως γνωστόν, έχασαν τη ζωή τους δύο ανύποπτοι περαστικοί, ενώ κι ο δράστης της επίθεσης με μαχαίρι, έπεσε νεκρός από αστυνομικά πυρά. 

Λονδίνο – “Cobra” στην Ντάουνινγκ Στριτ 10

Λίγο πριν ξεκινήσει η σύσκεψη της ομάδας εκτάκτων καταστάσεων, “Cobra”, ο Βρετανός πρωθυπουργός, αφού προανήγγειλε αυστηροποίηση της ποινικής νομοθεσίας για εγκλήματα τρομοκρατίας, ερωτηθείς αρνήθηκε να διευκρινίσει εάν ο ένοπλος δράστης ήταν γνωστός στις υπηρεσίες ασφάλειας ή στην αστυνομία πριν να συμβεί το επεισόδιο, όπως δημοσίευσαν οι “Times”.

Εξάλλου, ανέφερε ότι η προεκλογική εκστρατεία τόσο των Τόρις όσο και των κομμάτων της αντιπολίτευσης, στο Λονδίνο, εν όψει της αναμέτρησης της 12ης Δεκεμβρίου, αναβάλλεται.

Λονδίνο – Τζέρεμι Κόρμπιν

Ο ηγέτης του Εργατικού κόμματος, Τζέρεμι Κόρμπιν, σε ανακοίνωσή του για την επίθεση εκφράζει την συμπαράσταση στα θύματα και ευγνωμοσύνη σε όσους συνέβαλαν στην αντιμετώπισή της, ενώ επισημαίνει ότι θα πρέπει όλοι να μείνουν ενωμένοι, μη επιτρέποντας τον εκτροχιασμό της δημοκρατίας από τρομοκρατικές πράξεις. Σε ένδειξη σεβασμού για όσους υπέφεραν από την επίθεση ανακοίνωσε ότι αναβάλλει την προεκλογική εκστρατεία στο Λονδίνο. “Δεν θα τρομοκρατηθούμε από εκείνους που μας απειλούν. Πρέπει, και θα σταθούμε μαζί για να απορρίψουμε το μίσος και τις διαιρέσεις” τόνισε.

Και η επικεφαλής των Φιλελεύθερων, Τζο Σουίνσον, εξήρε τις προσπάθειες όλων όσων συνέβαλαν στην αντιμετώπιση του περιστατικού:

“…μας θυμίζει ότι δεν μπορούμε να θεωρούμε την ασφάλειά μας δεδομένη” είπε και πρόσθεσε: “Όσοι θέλουν να μας τρομοκρατήσουν, να μας χωρίσουν ή να υπονομεύσουν την ελευθερία μας, δεν θα τα καταφέρουν ποτέ”.

Λονδίνο: Τα λεπτά του τρόμου και του πανικού

Στο Λονδίνο η αστυνομία κλήθηκε λίγο πριν τις 14:00 το μεσημέρι (τοπική ώρα) της Παρασκευής (29.11.2019) στη Γέφυρα, όπου ένας άνδρας είχε επιτεθεί με μαχαίρι σε ανυποψίαστους ανθρώπους.

Έξι περαστικοί πάλεψαν μαζί του, τον ακινητοποίησαν και του άρπαξαν το μαχαίρι. Σε βίντεο που αναρτήθηκε στο Twitter, αστυνομικοί απομακρύνουν έναν άνδρα από τον ύποπτο και ένας αξιωματικός τον βάζει στο στόχαστρο. Ακούγονται δύο πυροβολισμοί και ο ύποπτος σταματάει να κινείται.

Δείτε βίντεο και φωτογραφίες από το Λονδίνο

ΠΡΟΣΟΧΗ! ΟΙ ΕΙΚΟΝΕΣ ΕΙΝΑΙ ΣΚΛΗΡΕΣ!

Σύμφωνα με πληροφορίες που μετέδωσαν αργότερα τα βρετανικά μέσα ενημέρωσης, επικαλούμενα αστυνομικές πηγές, δύο από τα θύματα που ενεπλάκησαν στην επίθεση και είχαν μεταφερθεί στο νοσοκομείο, τελικά κατέληξαν.

Ο Τζορτζ Ρόμπερτς, ένας μεταφραστής ο οποίος βρισκόταν στη γέφυρα τη στιγμή της επίθεσης, είπε ότι ένας άνδρας έτρεξε ανάμεσα από τα αυτοκίνητα και όρμησε στο κεντρικό διαχωριστικό για να εμποδίσει τον δράστη, μαζί με πολλούς άλλους ανθρώπους.

“Εμείς τρέξαμε μακριά αλλά φαίνεται ότι τον αφόπλισε. Απίστευτη γενναιότητα”, είπε.

Click4more: Τον “εξουδετερώνουν” on camera! Σοκάρουν τα βίντεο από το περιστατικό πυροβολισμών στην καρδιά του Λονδίνου – Σκληρές εικόνες

Ο άνδρας που πυροβολήθηκε και σκοτώθηκε από αστυνομικούς στη Γέφυρα του Λονδίνου έφερε επάνω του έναν ψεύτικο εκρηκτικό μηχανισμό, όπως ανακοίνωσε ο επικεφαλής της αντιτρομοκρατικής αστυνομίας του Ηνωμένου Βασιλείου, Νιλ Μπάσου.

Click4more: Λονδίνο: “Υπάρχουν σοβαρά τραυματισμένοι! Ήρωες οι πολίτες”! video

“Ο ύποπτος, ένας άνδρας, πυροβολήθηκε από τους ενόπλους αστυνομικούς και μπορώ να επιβεβαιώσω ότι σκοτώθηκε επί τόπου”, είπε ο Μπάσου. “Μπορώ επίσης να επιβεβαιώσω ότι (η επίθεση) θεωρείται τρομοκρατική ενέργεια”, πρόσθεσε, στη συνέντευξη Τύπου που παραχώρησε.

https://twitter.com/UKnewsV/status/1200552533871058944

Τζόνσον – Λονδίνο: “Δεν τρομοκρατούμαστε – Οι βρετανικές αξίες θα επικρατήσουν”

“Η Βρετανία ποτέ δεν θα φοβηθεί, δεν θα διαιρεθεί, δεν θα τρομοκρατηθεί από τέτοιου είδους επιθέσεις και οι βρετανικές αξίες θα επικρατήσουν”, δήλωσε από τη Ντάουνινγκ Στριτ ο πρωθυπουργός, Μπόρις Τζόνσον, πληροφορηθείς την τρομοκρατική επίθεση στη Γέφυρα του Λονδίνου.

Παράλληλα, διαβεβαίωσε ότι όσοι εμπλέκονται στο έγκλημα και στην επίθεση θα κυνηγηθούν και θα δικαστούν, ενώ εξήρε την “γενναιότητα” των υπηρεσιών άμεσης επέμβασης και πολιτών που παρενέβησαν άμεσα.

Ταυτόχρονα, ο πρωθυπουργός προέτρεψε όλους να είναι σε εγρήγορση, καθώς “δεν μπορούμε παρά να θυμηθούμε τι συνέβη το 2017 στο ίδιο σημείο της πόλης” και εξέφρασε την ελπίδα όλοι να επιστρέψουν στην καθημερινότητά τους όσο το δυνατό γρηγορότερα.

Εξέφρασε, δε, τη συμπαράστασή του στα θύματα του περιστατικού αλλά και στις οικογένειές τους.

Κόσμος Τελευταίες ειδήσεις