Κυριακή, 28 Απρ.
17oC Αθήνα

Λωρίδα της Γάζας: Ανταλλαγή κατηγοριών ΟΗΕ – Χαμάς με «φόντο» χιλιάδες νεκρούς αμάχους

Λωρίδα της Γάζας: Ανταλλαγή κατηγοριών ΟΗΕ – Χαμάς με «φόντο» χιλιάδες νεκρούς αμάχους
ΦΩΤΟ REUTERS

Ανταλλαγή δηλώσεων για τα χιλιάδες θύματα του πολέμου στη Λωρίδα της Γάζας, κάνουν τις τελευταίες ώρες ΟΗΕ και Χαμάς, με «φόντο» τους θανάτους χιλιάδων αθώων ψυχών.

Η κυβέρνηση της Χαμάς κατηγόρησε την υπηρεσία του ΟΗΕ για τους Παλαιστίνιους πρόσφυγες για “συμπαιγνία” με το Ισραήλ στον “αναγκαστικό εκτοπισμό” του πληθυσμού της βόρειας Λωρίδας της Γάζας προς τη νότια.

“Η UNRWA και οι αξιωματούχοι της φέρουν την ευθύνη αυτής της ανθρωπιστικής καταστροφής” καθώς “υπάκουσαν από την πρώτη στιγμή στις διαταγές της κατοχής, εγκαταλείποντας τις θέσεις τους και αποποιούμενοι την ευθύνη τους απέναντι σε εκατοντάδες χιλιάδες κατοίκους” της βόρειας Γάζας, δήλωσε σε δελτίο Τύπου ο επικεφαλής της υπηρεσίας Τύπου της κυβέρνησης της Χαμάς, ο Σαλαμέχ Μααρούφ, καταγγέλλοντας “μια ξεκάθαρη συμπαιγνία” της υπηρεσίας του ΟΗΕ με “την κατοχή (Ισραήλ σ.σ.) και τα σχέδιά της, του αναγκαστικού εκτοπισμού“.

Χαμάς: «Κλείνετε τα αφτιά στις κραυγές πόνου και οδύνης»

Η Χαμάς κατηγόρησε την UNRWA ότι άφησε τον παλαιστινιακό λαό “χωρίς στέγη, χωρίς νερό, χωρίς τροφή, χωρίς θεραπευτική αγωγή” και ότι “έκλεισε τα αφτιά στις κραυγές πόνου και οδύνης”.

“Διαβεβαιώνουμε ότι η υπεκφυγή της UNRWA και των αξιωματούχων της από τον ρόλο που πρέπει να έχουν συνιστά ξεκάθαρη συμπαιγνία με την κατοχή και τα σχέδιά της του αναγκαστικού εκτοπισμού”.

Η σπάνια κατηγορία της κυβέρνησης της Χαμάς κατά της υπηρεσίας του ΟΗΕ διατυπώνεται καθώς ο αριθμός των Παλαιστινίων που εγκαταλείπουν καθημερινά τη βόρεια Λωρίδα της Γάζας προς τον νότο δείχνει ότι αυξήθηκε σημαντικά σήμερα, σύμφωνα με εικόνες δημοσιογράφων του Γαλλικού Πρακτορείου.

Σύμφωνα με τον ΟΗΕ, σχεδόν 1,5 εκατομμύριο κάτοικοι της Λωρίδας της Γάζας εγκατέλειψαν τις εστίες τους μετά την έναρξη του πολέμου.

Η Υπηρεσία Αρωγής και Έργων των Ηνωμένων Εθνών για τους πρόσφυγες της Παλαιστίνης στη Μέση Ανατολή (UNRWA) παρέχει εκπαιδευτικές, υγειονομικές και κοινωνικές υπηρεσίες, όπως και υπηρεσίες μικροχρηματοδότησης, βελτίωσης των καταυλισμών, έκτακτης βοήθειας σε εκατομμύρια πρόσφυγες που ζουν στη Λωρίδα της Γάζας, τη Δυτική Όχθη, την Ιορδανία, τον Λίβανο και τη Συρία.

Οι υπηρεσίες της προορίζονται γι αυτούς που χρήζουν μεγαλύτερης ανάγκης μεταξύ των προσφύγων, τους Παλαιστίνιους αυτούς που εκδιώχθηκαν από τη γη τους κατά την ίδρυση του κράτους του Ισραήλ το 1948 και που αντιπροσωπεύουν σήμερα μαζί με τους απογόνους τους σχεδόν το 80% των 2,4 εκατομμυρίων κατοίκων της Λωρίδας της Γάζας, σύμφωνα με τα στοιχεία της UNRWA.

Η UNRWA αναφέρει ότι δεν είναι πλέον σε θέση να βοηθήσει τους δεκάδες χιλιάδες εκτοπισμένους που έχουν καταφύγει κυρίως μέσα σε σχολεία που διαχειρίζεται η υπηρεσία του ΟΗΕ στη βόρεια Λωρίδα της Γάζας, από τότε που το Ισραήλ έδωσε εντολή στον πληθυσμό να φύγει προς τον νότο του θύλακα αυτού τις πρώτες ημέρες του πολέμου με τη Χαμάς.

Σύμφωνα με τον τελευταίο απολογισμό της UNRWA, 89 εργαζόμενοί της έχουν σκοτωθεί στη Λωρίδα της Γάζας, η οποία τελεί υπό τον έλεγχο της Χαμάς, από την έναρξη της ισραηλινής στρατιωτικής επιχείρησης, εν είδει αντιποίνων για την επίθεση που διέπραξε το ισλαμιστικό κίνημα στις 7 Οκτωβρίου σε ισραηλινό έδαφος.

Τουλάχιστον 1.400 άνθρωποι, οι περισσότεροι άμαχοι, σκοτώθηκαν την ίδια ημέρα της επίθεσης της Χαμάς, σύμφωνα με το Ισραήλ.

Περισσότεροι από 10.500 άνθρωποι έχουν σκοτωθεί σε ισραηλινούς βομβαρδισμούς στη Λωρίδα της Γάζας, στη συντριπτική τους πλειοψηφία άμαχοι, σύμφωνα με τη Χαμάς.

ΟΗΕ: Τόσο το Ισραήλ όσο και η Χαμάς διέπραξαν εγκλήματα πολέμου

Ο Ύπατος Αρμοστής των Ηνωμένων Εθνών για τα Ανθρώπινα Δικαιώματα δήλωσε νωρίτερα ότι τόσο το Ισραήλ όσο και η Χαμάς διέπραξαν εγκλήματα πολέμου στη σύγκρουσή τους που ξέσπασε πριν από ακριβώς έναν μήνα.

«Οι ωμότητες που διέπραξαν οι παλαιστινιακές ένοπλες οργανώσεις στις 7 Οκτωβρίου ήταν ειδεχθείς, ήταν εγκλήματα πολέμου, όπως είναι και η συνεχιζόμενη κράτηση των ομήρων», είπε ο Φόλκερ Τουρκ, επισκεπτόμενος σήμερα τη μεθοριακή διάβαση της Ράφα, από την αιγυπτιακή πλευρά.

«Η συλλογική τιμωρία των Παλαιστίνιων πολιτών από το Ισραήλ είναι επίσης έγκλημα πολέμου, όπως και η παράνομη, εξαναγκαστική εκκένωση των αμάχων», πρόσθεσε.

Αναφερόμενος στην ανθρωπιστική βοήθεια που περνά στη Γάζα μέσω της Ράφα, ο Τουρκ είπε: «Αυτή η σανίδα σωτηρίας είναι εξωφρενικά λεπτή».

«Καλώ κατεπειγόντως όλα τα μέρη να συμφωνήσουν τώρα μια κατάπαυση του πυρός», συνέχισε, προσθέτοντας ότι οι επιτακτικές ανάγκες, όσον αφορά τα ανθρώπινα δικαιώματα, είναι τρεις: η παράδοση επαρκούς ανθρωπιστικής βοήθειας στη Γάζα, η απελευθέρωση των ομήρων και ο τερματισμός της κατοχής.

«Πέσαμε από τον γκρεμό και αυτό δεν μπορεί να συνεχιστεί. Οι πράξεις του ενός μέρους δεν δίνουν άφεση στις πράξεις του άλλου», τόνισε.

Το Ισραήλ ανθίσταται στις εκκλήσεις των Ηνωμένων Εθνών και της G7 για μια ανθρωπιστική παύση, επιμένοντας ότι δεν θα συμφωνήσει για μια κατάπαυση του πυρός μέχρι να απελευθερωθούν όλοι οι όμηροι. Η Χαμάς από την άλλη λέει ότι δεν θα σταματήσει να μάχεται όσο δέχεται επίθεση η Γάζα.

«Στα 56 χρόνια της κατοχής, η κατάσταση είναι η πιο επικίνδυνη που έχουμε αντιμετωπίσει για τους ανθρώπους στη Γάζα, στο Ισραήλ, στη Δυτική Όχθη αλλά και για την περιοχή», είπε ο Τουρκ.
Νωρίτερα, ο γενικός γραμματέας των Ηνωμένων Εθνών Αντόνιο Γκουτέρες δήλωσε ότι ο αριθμός των αμάχων που έχουν σκοτωθεί στη Λωρίδα της Γάζας δείχνει ότι κάτι «σαφώς δεν πάει καλά» με τις στρατιωτικές επιχειρήσεις του Ισραήλ εναντίον των μαχητών της Χαμάς.

19 νεκροί από ισραηλινή αεροπορική επιδρομή στον προσφυγικό καταυλισμό της Τζαμπαλίγια, σύμφωνα με το υπουργείο Υγείας στη Λωρίδα της Γάζας

Την ίδια ώρα, άλλοι 19 Παλαιστίνιοι έχαναν τη ζωή τους από ισραηλινή αεροπορική επιδρομή στον προσφυγικό καταυλισμό της Τζαμπαλίγια, στο βόρειο τμήμα της Λωρίδας της Γάζας.

Αυτό ανακοίνωσε το βράδυ της Τετάρτης το υπουργείο Υγείας του ελεγχόμενου από τη Χαμάς παλαιστινιακού θύλακα. Κατά την επίθεση χτυπήθηκε σπίτι στο κέντρο του καταυλισμού, αναφέρεται στη σχετική ανακοίνωση.

Το Ισραήλ ορκίστηκε να αφανίσει τη Χαμάς, την παλαιστινιακή ισλαμιστική οργάνωση που ελέγχει τη Λωρίδα της Γάζας, μετά την επίθεση μαχητών της στο ισραηλινό έδαφος στις 7 Οκτωβρίου, κατά την οποία σκοτώθηκαν 1.400 άνθρωποι και απήχθησαν περισσότεροι από 240.

Στον αντίποδα, παλαιστίνιοι αξιωματούχοι αναφέρουν ότι 10.569 άνθρωποι έχουν σκοτωθεί από τους βομβαρδισμούς και τις χερσαίες επιχειρήσεις του Ισραήλ στη Λωρίδα της Γάζας, υπογραμμίζοντας ότι το 40% των θυμάτων είναι παιδιά.

 

 

Κόσμος Τελευταίες ειδήσεις