Παρασκευή, 19 Απρ.
19oC Αθήνα

Λύτρωση! Ελεύθερα 82 κορίτσια που κρατούσε ομήρους η Μπόκο Χαράμ!

Φωτογραφία ΑΡΧΕΙΟΥ (Reuters)
Φωτογραφία ΑΡΧΕΙΟΥ (Reuters)

Από τον Απρίλιο του 2014 κρατούνταν από τους τρομοκράτες της Μπόκο Χαράμ. Αλλά το βράδυ του Σαββάτου (06.05.2017) έφτασε το τέλος του Γολγοθά τους. 82 μαθήτριες που είχαν απαχθεί από τα μέλη της ισλαμιστικής οργάνωσης, αφέθηκαν ελεύθερα να γυρίσουν στις οικογένειές τους. Φυσικά, με αντάλλαγμα.

Ποιο ήταν αυτό; Η κυβέρνηση της Νιγηρίας δέχτηκε, μετά από διαπραγματεύσεις, να απελευθερώσει φερόμενα μέλη της τροκρατικής οργάνωσης. Έτσι, η Μπόκο Χαράμ δέχτηκε να αφήσει ελεύθερα τα 82 κορίτσια που είχαν απαχθεί πριν από τρία χρόνια.

Οι μαθήτριες ήταν ανάμεσα στα 200 και πλέον κορίτσια, που είχαν απαγάγει οι τρομοκράτες από το χωριό Τσιμπόκ τον Απρίλιο του 2014. «Σήμερα, 82 κορίτσια από το Τσιμπόκ αφέθηκαν ελεύθερα… με αντάλλαγμα φερόμενα μέλη της Μπόκο Χαράμ που κρατούνταν από τις αρχές», ανέφερε η προεδρία της Νιγηρίας με ανάρτησή της στον λογαριασμό που διατηρεί στο Twitter.

Η κυβέρνηση της χώρας ευχαρίστησε την Ελβετία και την Διεθνή Επιτροπή του Ερυθρού Σταυρού για την βοήθεια που παρείχαν στην απελευθέρωση των κοριτσιών μέσα από «µακρές διαπραγµατεύσεις» Όπως τονίζεται, ο πρόεδρος Μουχαμαντού Μπουχάρι θα υποδεχθεί τα κορίτσια στην πρωτεύουσα Αμπούζα σήμερα Κυριακή (07.05.2017).

Δεν διευκρινίστηκε πόσα μέλη της Μπόκο Χαράμ θα απελευθερωθούν βάσει της συμφωνίας ανταλλαγής.

Αργά το βράδυ του Σαββάτου (06.05.2017), λίγο μετά την απελευθέρωσή τους, τα κορίτσια μεταφέρθηκαν στο Μπανκί κοντά στα σύνορα με το Καμερούν προκειμένου να υποβληθούν σε ιατρικούς ελέγχους προτού μεταφερθούν στο Μαϊντογκούρι, την πρωτεύουσα της πολιτείας Μπόρνο.

Από τον Απρίλιο του 2014, όταν περίπου 220 μαθήτριες που είχαν απαχθεί από ένα γυμνάσιο στο Τσιμπόκ, στη βορειανατολική Νιγηρία, είχε ξεκινήσει μια παγκόσμια εκστρατεία με το σύνθημα #bringbackourgirls (φέρτε πίσω τα κορίτσια μας), την οποία μεταξύ άλλων υποστήριξε και η τότε Πρώτη Κυρία των ΗΠΑ Μισέλ Ομπάμα.

Είκοσι ένα κορίτσια είχαν αφεθεί ελεύθερα τον Οκτώβριο στο πλαίσιο μιας συμφωνίας που είχε επιτευχθεί από τη Διεθνή Επιτροπή του Ερυθρού Σταυρού. Άλλες έχουν δραπετεύσει ή έχουν διασωθεί. Ωστόσο περίπου 195 κορίτσια θεωρείτο ότι παρέμεναν αιχμάλωτα πριν από αυτήν την απελευθέρωση.

Πηγή: ΑΠΕ – ΜΠΕ

Κόσμος Τελευταίες ειδήσεις

Σχολιάστε