Τρίτη, 30 Απρ.
19oC Αθήνα

Μακελειό στην Πράγα: Φόβοι για συνεργάτιδα του δράστη που δεν έχει συλληφθεί ακόμη

Μακελειό στην Πράγα: Φόβοι για συνεργάτιδα του δράστη που δεν έχει συλληφθεί ακόμη
photo Reuters

Σε κατάσταση σοκ παραμένουν οι κάτοικοι και οι τουρίστες στην Πράγα μετά την πολύνεκρη επίθεση στο πανεπιστήμιο του Καρόλου το βράδυ της Πέμπτης (21/12/2023).

Στην Πράγμα κυριαρχεί αίσθημα φόβου μετά το μακελειό τόσο από τους μόνιμους κατοίκους, όσο και από τους τουρίστες και τους φοιτητές που βρίσκονται στην πρωτεύουσα της Τσεχίας.

Φόβος που μεγαλώνει από τις πληροφορίες που θέλουν τον μακελάρη να έχει συνεργάτιδα, η οποία μάλιστα παραμένει ασύλληπτη και κανείς δεν ξέρει αν οπλοφορεί και αν είναι επικίνδυνη.

Άλλωστε και ο 24χρονος δράστης δεν έδειχνε σε καμία περίπτωση που θα μπορούσε να είναι δολοφόνος καθώς το προφίλ του έδειχνε άνθρωπο υπεράνω υποψίας, «σπασίκλα» στο πανεπιστήμιο με εμμονή στην ιστορία.

Ο ίδιος είχε άδεια οπλοκατοχής και στο σπίτι του η αστυνομία ανακάλυψε μία αυτοσχέδια βόμβα, μεγάλης ισχύος. Οι Αρχές εκτιμούν ότι εμπνεύστηκε από την επίθεση, στις αρχές Δεκεμβρίου, την 14χρονης Αλίνα στη Ρωσία, η οποία σκότωσε συμμαθήτριά της μέσα στην τάξη και μετά αυτοκτόνησε.

«Επιτρέψτε μου να συστηθώ, το όνομά μου είναι Ντέιβιντ. Θέλω να προχωρήσω σε ένοπλη επίθεση σε σχολείο και ίσως σε αυτοκτονία. Η Αλίνα με έχει βοηθήσει πάρα πολύ», είπε ο 24χρονος φοιτητής.

Εκτός από την φερόμενη ως συνεργάτιδα στις Αρχές έχει σημάνει και συναγερμός για τυχόν… θαυμαστές του μακελάρη που μπορεί να θελήσουν να τον μιμηθούν.

Άλλωστε όπως έγινε γνωστό η Αστυνομία συνέλαβε έναν ύποπτο που παραδέχτηκε ότι «εμπνεύστηκε» από τον δράστη της μαζικής επίθεσης στην Πράγα και «ήθελε να αγοράσει ένα όπλο και επίσης να σκοτώσει».

«Στις έντεκα και μισή χθες, ο άνδρας μας είπε ότι εμπνεύστηκε από τον δράστη, ότι ήθελε να αγοράσει ένα όπλο και επίσης να σκοτώσει», έγραψε η τσεχική αστυνομία σε ανάρτηση στο X. «Μετά από λίγες ώρες, αναγνωρίστηκε και συνελήφθη».

Ήδη έχει ενισχυθεί η ασφάλειας στα σχολικά συγκροτήματα αλλά και σε άλλους δημόσιους χώρους που μπορεί να αποτελέσουν «πιθανούς στόχους» τουλάχιστον μέχρι την 1η Ιανουαρίου.

https://twitter.com/DailyD1ss1dent/status/1738201355511005635

Στο ίδιο μήκος κύματος και τα πανεπιστήμια με τους πρυτάνεις να συνεργάζονται με τις αστυνομικές αρχές για την αύξηση της ασφάλειας.

Τι λένε Έλληνες φοιτητές

Έλληνες φοιτητές στην Πράγα μίλησαν στο κεντρικό δελτίο ειδήσεων του ΑΝΤ1 για την κατάσταση που επικρατεί στην πόλη μετά το μακελειό.
Ο Γιάννης Δικαίος είναι φοιτητής στην Πράγα και με το κινητό του ανοιχτό, καταγράφει την εικόνα στην πόλη, μια ημέρα μετά την φρικτή επίθεση.
Δρόμοι κοντά στο πανεπιστήμιο στους οποίους κανονικά, λίγο πριν από τα Χριστούγεννα, θα έπρεπε να μην πέφτει καρφίτσα από επισκέπτες από όλη την Ευρώπη, σήμερα είναι σχεδόν άδειοι.

Όπως περιγράφει ο φοιτητής, «είναι άδεια πόλη η Πράγα. Είμαστε στην κεντρική πλατεία του μουσείου, που κανονικά σήμερα θα είχε πάρα πολύ κόσμο. Βλεπετε τα μαγαζιά είναι άδεια, έχει αστυνομία παντού και η κίνηση είναι πολύ μειωμένη».

Όσοι κινήθηκαν στον κέντρο της Πράγας , θα κατέληγαν στο σημείο όπου φοιτητές, καθηγητές, συγγενείς, απλοί πολίτες και τουρίστες αφήνουν ένα λουλούδι στην μνήμη των νεκρών, στην είσοδο της πρυτανείας.

Ο καθηγητής Νομικής και δικηγόρος στην Πράγα, Θανάσης Πανταζόπουλος, ήταν κοντά στο σημείο της επίθεσης, όπως είναι και το σπίτι του. Ανακουφισμένος ότι τα παιδιά του και φίλοι που διατηρούν καταστήματα απέναντι από την πανεπιστημιούπολη ήταν καλά, αμέσως αναζήτησε τους φοιτητές του.

Όπως λέει στον ΑΝΤ1, «το πρώτο που έκανα ήταν να δω αν τα παιδιά μου, επειδή είμαστε σε κεντρικό σημείο, αν τα παιδιά μου ήταν εντάξει… Επειδή έχουμε φοιτητές έσπευσα να ρωτήσω αν υπήρχε θέμα… να μάθω αν τα παιδιά είναι καλά… αν οι φίλοι μου ήταν ασφαλείς, γιατί ο δράστης πυροβολούσε και περαστικούς».

Σοκαρισμένη η Βασιλική Χατζημιχαλάκη, φοιτήτρια Ιατρικής στο Πανεπιστήμιο του Καρόλου, σήμερα δεν πήγε στο πανεπιστήμιο και προτίμησε να μην κινηθεί ούτε και στο κέντρο της Πράγας. Οι Αρχές του Πανεπιστημίου κάλεσαν φοιτητές και καθηγητές να περιορίσουν τις μετακινήσεις τους, μέχρι να ελεγχθούν σενάρια για πιθανή συνεργό του δράστη που κυκλοφορεί ασύλληπτη.

Όπως λέει στον ΑΝΤ1 η Βασιλική Χατζημιχαλάκη, «Είμαστε συντετριμμένοι γιατί ήταν όλοι συμφοιτητές μας, είναι πρωτόγνωρο συναίσθημα, αυτά γίνονται στην Αμερική , όχι εδώ. Έχουν ακουστεί διάφορα για κοπέλα η οποία πιθανώς να βοήθησε τον δράστη. Δεν ξέρουμε αν οπλοφορεί, αν κυκλοφορεί, αν είναι επικίνδυνη! Υπάρχει ένα φόβος για κυκλοφορία στο Πανεπιστήμιο».

 

 

 

Κόσμος Τελευταίες ειδήσεις