Παρασκευή, 26 Απρ.
16oC Αθήνα

Μάλι: Οι τζιχαντιστές χύνουν το αίμα δεκάδων αθώων ανθρώπων – Πολύνεκρη ομηρία σε ξενοδοχείο

Οι αρχές του Μάλι δείχνουν την σημαία που πιστεύεται ότι ανήκει στους τζιχαντιστές που επιτέθηκαν στο ξενοδοχείο - Φωτό Reuters
Οι αρχές του Μάλι δείχνουν την σημαία που πιστεύεται ότι ανήκει στους τζιχαντιστές που επιτέθηκαν στο ξενοδοχείο - Φωτό Reuters

Ένα πολύωρο θρίλερ, με τραγικό απολογισμό 27 νεκρούς ανθρώπους. Οι τζιχαντιστές, οι οποίοι ανέλαβαν την ευθύνη, έσπασαν τη μπάρα ασφαλείας το πρωί της Παρασκευής και μπήκαν στο ξενοδοχείο Radisson στην πρωτεύουσα του Μάλι, Μπαμάκο. Αφού κράτησαν εκατοντάδες ανθρώπους ομήρους για ώρες κι αφού σκότωσαν 27, τελικά τους άφησαν ελεύθερους μετά από πολλές ώρες, ωστόσο η “πολιορκία” του ξενοδοχείου δεν έμοιαζε να τελειώνει!

Οι δράστες φώναζαν Alahu Akhbar (Ο Θεός είναι μεγάλος στα αραβικά) και από την πρώτη στιγμή δόθησε η εντύπωση πως είναι τζιχαντιστές. Δυνάμεις ασφαλείας του Μάλι μαζί με στρατιώτες του ΟΗΕ, των ΗΠΑ και της Γαλλίας μπήκαν στο ξενοδοχείο και άρχισαν να βγάζουν έναν ή δυο ομήρους ανά περίπου 20 λεπτά. Ανέβαιναν όροφο όροφο και ακούγονταν συνεχώς ανταλλαγές πυρών.

Oι στρατιώτες της ειρηνευτικής αποστολής του ΟΗΕ στο Μαλί (MINUSMA) βρήκαν περίπου 27 πτώματα σε δύο διαφορετικούς ορόφους στο πολυτελές ξενοδοχείο του Μπαμακό, όπως δήλωσε ένας αξιωματούχος του Οργανισμού Ηνωμένων Εθνών, κάνοντας λόγο για έναν πρώτο απολογισμό.

Οι στρατιώτες είδαν 12 πτώματα στο υπόγειο του κτιρίου και άλλες 15 σορούς στο δεύτερο όροφο, σύμφωνα με τον αξιωματούχο που δεν θέλησε να κατονομαστεί. Επιπλέον μία στρατιωτική πηγή του Μαλί ανέφερε στο Γαλλικό Πρακτορείο ότι οι δύο ένοπλοι έχουν σκοτωθεί.

Ανάληψη ευθύνης

Η ισλαμιστική οργάνωση Αλ Μουραμπιτούν ανακοίνωσε σήμερα ότι αναλαμβάνει από κοινού την ευθύνη, μαζί με την εξτρεμιστική οργάνωση Αλ Κάιντα του Ισλαμικού Μάγρεμπ (AQIM) για την επίθεση εναντίον του ξενοδοχείου στην Μπαμακό, πρωτεύουσα του Μαλί, κατά την οποία τουλάχιστον 27 άνθρωποι σκοτώθηκαν, μετέδωσε το πρακτορείο ειδήσεων της Μαυριτανίας Alakhbar.

Έξω από το ξενοδοχείο - Φωτό Reuters

Φωτό Reuters

Ο Αλγερινός Μοχτάρ Μπελμοχτάρ, ο ηγέτης της τζιχαντιστικής οργάνωσης αλ Μουραμπιτούν, η οποία ορκίζεται πίστη στην αλ Κάιντα, «είναι αναμφίβολα πίσω» από την επίθεση στο ξενοδοχείο Radisson Blu στο Μπαμακό, την πρωτεύουσα του Μαλί, εκτίμησε σήμερα ο υπουργός Άμυνας της Γαλλίας Ζαν-Ιβ Λε Ντριάν μιλώντας στο γαλλικό τηλεοπτικό δίκτυο TF1.

Έξω από το ξενοδοχείο - Φωτό Reuters

Ο Λε Ντριάν επισήμανε ότι ο Μπελμοχτάρ, τον οποίο «αναζητούν πολλές χώρες εδώ και πολύ καιρό, βρίσκεται αναμφίβολα πίσω από αυτήν την επίθεση, παρά το ότι δεν μπορεί να μιλήσει κανείς με απόλυτη βεβαιότητα».

Το τηλεοπτικό δίκτυο αλ Τζαζίρα του Κατάρ μετέδωσε εξάλλου πριν από λίγο ότι την ευθύνη για την πολύνεκρη σημερινή επίθεση ανέλαβε η οργάνωση αλ Μουραμπιτούν.

Ταμπουρωμένοι!

Μετά από αρκετές ώρες κι αφού είχαν απελευθερωθεί όλοι οι όμηροι, όλα έδειχναν πως η υπόθεση έφτανε στο τέλος της, ωστόσο λίγο αργότερα ακούστηκαν και πάλι πυροβολισμοί από το ξενοδοχείο! Μια ομάδα Ισλαμιστών ενόπλων που ενεπλάκη στην επίθεση παρέμενε εντός του κτιρίου προβάλλοντας αντίσταση στις δυνάμεις ασφαλείας.

Το πρώτο βίντεο μέσα από το ξενοδοχείο – Η διάσωση των ομήρων και η καταδίωξη των δραστών

«Οι δράστες δεν κρατούν άλλους ομήρους. Έχουν ταμπουρωθεί στους πάνω ορόφους. Παραμένουν εκεί αντιμέτωποι με τις ειδικές δυνάμεις του Μαλί που επιχειρούν να τους απομακρύνουν» δήλωσε ο εκπρόσωπος τύπου του υπουργείου ασφαλείας, Αμαντού Σανγκό.

Μέχρι και αργά το βράδυ της Παρασκευής παρέμενε ασαφές το κατά πόσο είχε ολοκληρωθεί η αστυνομική επιχείρηση, με τα διεθνή μέσα ενημέρωσης να είναι ιδιαίτερα επιφυλακτικά όσον αφορά στην πληροφόρηση.

Ανησυχία Αμερικανών και Γάλλων

Έξι Αμερικανοί πολίτες απομακρύνθηκαν από το πολυτελές ξενοδοχείο, ανακοίνωσαν Αμερικανοί αξιωματούχοι, που προσέθεσαν ότι οι Ειδικές Δυνάμεις του στρατού των ΗΠΑ συνέβαλαν στην επιχείρηση διάσωσης.

Εκπρόσωποι της Διοίκησης των ΗΠΑ στην Αφρική επισήμαναν ότι Αμερικανοί στρατιωτικοί προσέφεραν βοήθεια στην επιχείρηση μεταφοράς των αμάχων σε ασφαλή περιοχή καθώς οι δυνάμεις του Μαλί εκκένωναν το ξενοδοχείο. «Οι δυνάμεις του Μαλί ηγήθηκαν της επιχείρησης στο Μπαμακό» επισημαίνεται στο μήνυμα που ανήρτησε στον ιστότοπο κοινωνικής δικτύωσης Twitter η στρατιωτική διοίκηση των ΗΠΑ.

«Μια μικρή ομάδα Αμερικανών στρατιωτών βοήθησε στη μεταφορά των διασωθέντων ομήρων». Ο συνταγματάρχης του αμερικανικού στρατού Μαρκ Τσιντλ, εκπρόσωπος τύπου της στρατιωτικής διοίκησης Africom, δήλωσε ότι 6 Αμερικανοί απομακρύνθηκαν από το ξενοδοχείο και πιστεύει ότι όλοι τους είναι ζωντανοί.

Ένα άλλο στέλεχος του υπουργείου Άμυνας, που δεν θέλησε να κατονομαστεί, σημείωσε ότι 5 στελέχη του αμερικανικού υπουργείου Άμυνας βρίσκονταν στο ξενοδοχείο τη στιγμή της ομηρίας και όλοι τους έχουν εντοπιστεί.

Οι δραματικές στιγμές της διάσωσης ομήρων - Φωτό Reuters

Οι δραματικές στιγμές της διάσωσης ομήρων - Φωτό Reuters

Οι δραματικές στιγμές της διάσωσης ομήρων - Φωτό Reuters

Οι δραματικές στιγμές της διάσωσης ομήρων - Φωτό Reuters

Μέσα στο Radisson - Φωτό BBC

Μέσα στο Radisson - Φωτό BBC

Μέσα στο Radisson - Φωτό BBC

Ο συνολικός αριθμός των Αμερικανών υπηκόων που βρίσκονταν στο ξενοδοχείο την ώρα της επίθεσης δεν έχει διευκρινιστεί. Συνολικά, σύμφωνα με έναν αξιωματικό του Πενταγώνου, 22 εργαζόμενοι του αμερικανικού υπουργείου Άμυνας, στρατιωτικοί και πολίτες, βρίσκονταν στο Μπαμακό τη χρονική στιγμή της επίθεσης και όλοι τους έχουν εντοπιστεί.

Ο Αμερικανός πρόεδρος Μπαράκ Ομπάμα, που συμμετέχει σε μια περιφερειακή σύνοδο στη Μαλαισία, ενημερώθηκε από το σύμβουλό του εθνικής ασφαλείας σχετικά με την κατάσταση στο Μπαμακό, επισήμανε ένας αξιωματούχος του Λευκού Οίκου σήμερα. 

Την ίδια ώρα, ο υπουργός Άμυνας της Γαλλίας δήλωσε σήμερα ότι δεν έχει καμία πληροφορία ότι Γάλλοι υπήκοοι σκοτώθηκαν κατά τη διάρκεια της επίθεσης που διέπραξαν σήμερα οι ένοπλοι ισλαμιστές.

«Αυτή τη στιγμή δεν υπάρχουν Γάλλοι υπήκοοι (που να έχουν σκοτωθεί), ωστόσο παραμένω επιφυλακτικός επειδή η ομηρία έληξε μόλις πριν από μία ώρα» δήλωσε ο Ζαν-Ιβ Λε Ντριάν στο ενημερωτικό τηλεοπτικό δίκτυο TF1.

Με πληροφορίες από ΑΠΕ – ΜΠΕ

Κόσμος Τελευταίες ειδήσεις

Σχολιάστε