Πέμπτη, 18 Απρ.
20oC Αθήνα

Μάντσεστερ: Από εδώ ξεκίνησε η πορεία του μακελάρη για το Μάντσεστερ Αρένα

Μάντσεστερ: Από εδώ ξεκίνησε η πορεία του μακελάρη για το Μάντσεστερ Αρένα

– Οι πρώτες φωτογραφίες από το διαμέρισμα που νοίκιασε ο 22χρονος πριν από την επίθεση
– Από εκεί έφυγε και κατευθύνθηκε στο Manchester Arena για να κάνει την επίθεση αυτοκτονίας
– Δεν αποκλείεται εκεί να κατασκευάστηκε και η βόμβα που μετέφερε
– 15 λεπτά πριν ανατιναχτεί και σκοτώσει 22 ανθρώπους, είχε μιλήσει στο τηλέφωνο με τη μητέρα του

Τα βήματα του 22χρονου Σαλμάν Αμπέντι πριν φτάσει το βράδυ της περασμένης Δευτέρας (22.05.2017) στη Μάντσεστερ Αρίνα και πυροδοτήσει τα εκρηκτικά και παρασύρει στο θάνατο 22 ανθρώπους, οι περισσότεροι παιδιά και έφηβοι, αναζητούν εναγωνίως οι βρετανικές αρχές.

Τις τελευταίες ώρες τα βρετανικά μέσα δημοσιεύουν φωτογραφίες από το διαμέρισμα όπου πέρασε ο μακελάρης του Μάντσεστερ τις τελευταίες ώρες της ζωής του. Ένα διαμέρισμα που νοίκιασε για ένα βράδυ, έναντι 75 λιρών (σχεδόν 87 ευρώ) και βρίσκεται μόλις 2 μίλια (περίπου 3,2 χιλιόμετρα) μακριά από το Μάντσεστερ Αρίνα.

Σύμφωνα με την Telegraph, υπάρχουν υποψίες πως πρόκειται για το σπίτι όπου κατασκευάστηκε η βόμβα που πυροδότησε ο νεαρός καμικάζι. Το σπίτι εντοπίστηκε από την αστυνομία και την Τετάρτη (24.05.2017) πάνοπλοι ειδικοί της αντιτρομοκρατικής υπηρεσίας, ντυμένοι με ρούχα παραλλαγής, εισέβαλαν στο διαμέρισμα, που έχει ένα δωμάτιο, ενιαία κουζίνα και σαλόνι κι ένα μπάνιο.

Αφού έκλεισαν τη γραμμή του τρένου που βρίσκεται πίσω από το κτίριο όπου βρίσκεται το διαμέρισμα, οι αστυνομικοί μπήκαν στο εσωτερικό αφού έριξαν την πόρτα με ελεγχόμενη έκρηξη. Χρησιμοποίησαν τη μέθοδο αυτή προκειμένου να είναι σίγουροι πως δεν υπήρχε κάποια παγίδα.

Σύμφωνα με τους κατοίκους της περιοχής, το διαμέρισμα νοικιαζόταν συνεχώς σε διαφορετικούς ανθρώπους (η αγγελία που υπάρχει αφορά στην ενοικίαση με την ημέρα ή με την εβδομάδα) και συνεχώς έμπαιναν και έβγαιναν πολλοί άνθρωποι. Είπαν επίσης στην αστυνομία πως τις εβδομάδες πριν από την επίθεση, έφταναν στο διαμέρισμα πολλά μεγάλα πακέτα.

Πιστεύεται πως στο διαμέρισμα αυτό βρισκόταν ο Αμπέντι πριν ξεκινήσει την πορεία του τρόμου προς το σημείο όπου έκανε την επίθεση. Λέγεται ότι από εκεί έφυγε στις 19:00 το βράδυ της Δευτέρας, τρεις ώρες πριν από την έκρηξη και κατευθύνθηκε στο Manchester Arena.

Ιδιοκτήτης pub στην περιοχή δήλωσε ότι η αστυνομία άρχισε να σαρώνει τους δρόμους για να βρει πλάνα από κάμερες ασφαλείας που να δείχνουν το δρόμο έξω από το διαμέρισμα και συγκεκριμένα ενδιαφέρονταν για το τι μπορεί να είχαν καταγράψει οι κάμερες στις 19:00 το απόγευμα της Δευτέρας.

Σύμφωνα με τους αστυνομικούς, η ενοικίαση ενός διαμερίσματος σε ένα κτίριο με όχι σταθερούς ενοίκους, θα έδινε μια καλή κάλυψη σε κάποιον που θα ήθελε να στήσει ένα “εργοστάσιο” κατασκευής βομβών. Ακόμη, πάντως, δεν έχει διευκρινιστεί αν εκεί φτιάχτηκε η βόμβα ή όχι.

Δεν έχει διευκρινιστεί, όπως αναφέρει το Sky News, αν ο Αμπέντι έμενε στο διαμέρισμα μέρες πριν την επίθεση ή αν βρέθηκε εκεί τις ώρες πριν από την επίθεση γιατί είχε γνωρίσει το άτομο που έμενε εκεί.

Το τηλεφώνημα για “αντίο” στη μητέρα του

Ένα τέταρτο πριν πυροδοτήσει τα εκρηκτικά που είχε (πιθανότατα) στο σακίδιό του, οι 22χρονος καμικάζι Σαλμάν Αμπέντι τηλεφώνησε στη μητέρα του για να την αποχαιρετίσει για πάντα, σύμφωνα με εκπρόσωπο των λιβυκών αρχών. Λίγες μέρες νωρίτερα, σύμφωνα με τη Mirror, ο καμικάζι του Μάντσεστερ είχε πείσει τους γονείς του να του δώσουν πίσω το διαβατήριό του, που είχε “κατασχεθεί”.

Σύμφωνα με τον Αχμέντ μπεν Σαλέμ, εκπρόσωπο της δύναμης ασφαλείας της Λιβύης, ο Σαλμάν τηλεφώνησε στη μητέρα και στον αδερφό του 15 λεπτά πριν πυροδοτήσει τα εκρηκτικά.

Για να πείσει τους γονείς του να του δώσουν πίσω το διαβατήριό του, τους είπε ότι ήθελε να ταξιδέψει για προσκύνημα στη Μέκκα και εκείνοι χάρηκαν με το αίτημα του γιου τους.

Ο Τζαμάλ Ζούμια, μέλος της λιβυκής κοινότητας του Μάντσεστερ, δήλωσε στους Times ότι ο πατέρας του 22χρονου κρατούσε όλα τα διαβατήρια της οικογένειας αλλά ο Σαλμάν είπε πως ήθελε να πάει να προσκυνήσει στη Μέκκα και γι’ αυτό χρειαζόταν το διαβατήριό του, ώστε να φύγει από τη Λιβύη.

Οκτώ οι συλλήψεις

Από το βράδυ της Δευτέρας, η βρετανική αστυνομία έχει προχωρήσει σε σημαντικές συλλήψεις και ανακάλυψε σημαντικά στοιχεία στο πλαίσιο της έρευνας για τη βομβιστική επίθεση, δήλωσε ο επικεφαλής της αστυνομίας της πόλης. Η αστυνομία του Μάντσεστερ έχει θέσει υπό κράτηση οκτώ ανθρώπους και έχει αφήσει ελεύθερη μία γυναίκα που είχε συλλάβει χωρίς να της απαγγείλει κατηγορίες.

«Θέλω να διαβεβαιώσω τον κόσμο πως οι συλλήψεις που κάναμε είναι σημαντικές και οι προκαταρκτικές έρευνες στην περιοχή έχουν φέρει στο φως στοιχεία που πιστεύουμε πως είναι πολύ σημαντικά για την έρευνα», δήλωσε στους δημοσιογράφους ο επικεφαλής της αστυνομίας Ίαν Χόπκινς.

«Αυτές οι έρευνες θα πάρουν πολλές ημέρες μέχρι να ολοκληρωθούν», είπε.

Στο μεταξύ, όπως μεταδίδει το BBC, το οποίο επικαλείται αξιωματούχους των υπηρεσιών ασφαλείας, οι βρετανικές υπηρεσίες ασφαλείας απέτρεψαν 18 συνωμοσίες μαχητών στη Βρετανία από το 2013, περιλαμβανομένων πέντε μετά την επίθεση στο κεντρικό Λονδίνο τον Μάρτιο.

Κόσμος Τελευταίες ειδήσεις

Σχολιάστε