Σάββατο, 4 Μαΐ
17oC Αθήνα

Μαρόκο: Αυξάνεται ραγδαία ο αριθμός των νεκρών από τον σεισμό 7 Ρίχτερ

Μαρόκο: Αυξάνεται ραγδαία ο αριθμός των νεκρών από τον σεισμό 7 Ρίχτερ
Φωτογραφία Reuters

Νέες διαστάσεις στο ήδη ασύλληπτο μέγεθος της τραγωδίας δίνει ο νεότερος απολογισμός των θυμάτων του σεισμού 7 Ρίχτερ που έπληξε το Μαρόκο νωρίς τα ξημερώματα του Σαββάτου (9.9.2023), καθώς σύμφωνα με νεότερη ενημέρωση των Αρχών οι νεκροί ανέρχονται στους 820 και οι τραυματίες ξεπερνάνε τους 300.

Ο σεισμός είχε επίκεντρο την επαρχία αλ Χαούζ στο Μαρόκο, νοτιοδυτικά της τουριστικής πόλης Μαρακές, ενώ η διάρκειά του ξεπέρασε τα 20 δευτερόλεπτα! Όπως είναι φυσικό, έγινε αισθητός σε πολλές πόλεις και επικράτησε πανικός, με τον κόσμο να τρέχει έντρομος στους δρόμους για να αποφύγει τα κτίρια και τα κομμάτια τους που κατέρρεαν.

Αρχικά, ο τραγικός απολογισμός των θυμάτων του σεισμού ήταν 296 νεκροί και 153 τραυματίες, όμως μέσα σε λίγες ώρες ο αριθμός των νεκρών εκτοξεύθηκε στους 820 και των τραυματιών στους 329, εκ των οποίων οι 51 νοσηλεύονται σε κρίσιμη κατάσταση στα νοσοκομεία.

Η στιγμή του σεισμού και της κατάρρευσης συντριμμιών από κτίριο:

https://twitter.com/tobaco999/status/1700361983084617795

https://twitter.com/WorldTrendingX/status/1700423557094805866

https://twitter.com/youdha_akhilesh/status/1700377097280331987

20 Έλληνες ήταν στο Μαρακές – Όλοι καλά στην υγεία τους

Είκοσι Έλληνες που συμμετείχαν στο παγκόσμιο συνέδριο των γεωπάρκων της UNESCO στο Μαρακές έζησαν τον μεγάλο φονικό σεισμό στο Μαρόκο χθες το βράδυ.

«Στο σύνολο τους είναι καλά στην υγεία τους» λέει μιλώντας στο ΑΠΕ ΜΠΕ ο καθηγητής Νίκος Ζούρος, πρόεδρος του Παγκόσμιου Δικτύου των Γεωπάρκων και διευθυντής του Μουσείου Απολιθωμένου Δάσους Λέσβου, το οποίο εκπροσωπείται στο Μαρόκο με πέντε ειδικούς επιστήμονες.

Για το συνέδριο του Παγκόσμιου Δικτύου Γεωπάρκων της UNESCO βρίσκονται 1.500 σύνεδροι από 50 χώρες και σήμερα Σάββατο ήταν η τελευταία ημέρα του Συνεδρίου. «Όλη τη νύχτα προσπαθούσα να επικοινωνήσω μαζί τους λέει ο κ. Ζούρος, και φαίνεται ότι όλοι είναι καλά».

Ας σημειωθεί ότι σύμφωνα με τη μαρτυρία του κ. Ζούρου «την ώρα του σεισμού σύνεδροι συμμετείχαν σε επίσημο δείπνο στο ισόγειο νεόδμητης οικοδομής, λίγα χιλιόμετρα έξω από το Μαρακές. Πραγματικά νιώσαμε τον σεισμό με ιδιαίτερη ένταση. Η αίσθηση του σεισμού ήταν τρομακτική».

Ο φονικότερος σεισμός στο Μαρόκο από το 2004

Το Εθνικό Κέντρο Επιστημονικής και Τεχνικής Έρευνας (CNRST), με έδρα το Ραμπάτ, εκτίμησε ότι ο σεισμός ήταν μεγέθους 7 βαθμών και το επίκεντρό του βρισκόταν στην επαρχία αλ Χαούζ, νοτιοδυτικά της τουριστικής πόλης Μαρακές.

Το κέντρο γεωφυσικής του Μαρόκου επεσήμανε ότι ο σεισμός σημειώθηκε στην περιοχή Ιγκίλ της επαρχίας αλ Χαούζ και ήταν μεγέθους 7,2 βαθμών.

Από την πλευρά του το Αμερικανικό Γεωλογικό Ινστιτούτο (USGS) εκτίμησε το μέγεθος του σεισμού στους 6,8 βαθμούς, ενώ πρόσθεσε ότι το εστιακό του βάθος ήταν 18,5 χιλιόμετρα.

Η ορεινή περιοχή Ιγκίλ, όπου υπάρχουν μικρά χωριά, βρίσκεται περίπου 70 χιλιόμετρα νοτιοδυτικά του Μαρακές. Ο σεισμός σημειώθηκε λίγο μετά τις 23:00 (τοπική ώρα, 01:00 τα ξημερώματα του Σαββάτου ώρα Ελλάδας).

Στις 24 Φεβρουαρίου 2004 σεισμός μεγέθους 6,3 βαθμών συγκλόνισε την επαρχία αλ Χοσέιμα, 400 χιλιόμετρα βορειοανατολικά του Ραμπάτ, προκαλώντας τον θάνατο 628 ανθρώπων και σοβαρές υλικές ζημιές. Παλαιότερα, στις 29 Φεβρουαρίου 1960 σεισμός είχε καταστρέψει στην Αγκαντίρ, στις δυτικές ακτές του Μαρόκου, και είχε κοστίσει τη ζωή σε περισσότερους από 1.200 ανθρώπους, σχεδόν το ένα τρίτο του πληθυσμού της πόλης.

 

Διεθνείς αντιδράσεις – Έτοιμοι να προσφέρουν βοήθεια δηλώνουν ηγέτες

Ο ΟΗΕ είναι έτοιμος να βοηθήσει τη μαροκινή κυβέρνηση «στις προσπάθειές της να συνδράμει τους πληγέντες», δήλωσε ο εκπρόσωπος Στεφάν Ντιζαρίκ.

Ο Γάλλος πρόεδρος, Εμανουέλ Μακρόν, δήλωσε σήμερα «συντετριμμένος λόγω του φρικτού σεισμού στο Μαρόκο» και προσέφερε τη βοήθεια της χώρας του.

«Είμαστε όλοι συντετριμμένοι μετά τον φρικτό σεισμό στο Μαρόκο. Η Γαλλία είναι έτοιμη να βοηθήσει», έγραψε στο X στη διάρκεια της πτήσης του προς το Νέο Δελχί όπου θα συμμετάσχει στη σύνοδο κορυφής της G20.

Ο Ισπανός υπηρεσιακός πρωθυπουργός, Πέδρο Σάντσεθ, εξέφρασε επίσης τα συλλυπητήριά του στις οικογένειες που επλήγησαν από την «τραγωδία». «Όλη μου η αλληλεγγύη και η υποστήριξη στον λαό του Μαρόκου μετά από αυτόν τον φρικτό σεισμό», ανέφερε στο X. «Η Ισπανία βρίσκεται στο πλευρό των θυμάτων αυτής της τραγωδίας και στις οικογένειές τους», σημείωσε.

Ο Τούρκος πρόεδρος, Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, απηύθυνε τις ευχές του για «ανάκαμψη σε όλους τους Μαροκινούς που επλήγησαν από τον καταστροφικό σεισμό που σημειώθηκε στο Μαρόκο, μια χώρα φίλη και αδελφή. Μακάρι ο Θεός να λυπηθεί όσους έχασαν τη ζωή τους και εύχομαι γρήγορη ανάρρωση στους τραυματίες. Υποστηρίζουμε τους Μαροκινούς αδελφούς μας αυτή τη δύσκολη ημέρα».

«Η Τουρκία είναι έτοιμη, όπως πάντα, να προσφέρει κάθε είδους βοήθεια για να κλείσουν οι πληγές» του Μαρόκου, διευκρίνισε σε ανακοίνωσή του το τουρκικό υπουργείου Εξωτερικών.

Ο Γερμανός καγκελάριος, Όλαφ Σολτς, απηύθυνε επίσης μήνυμα συλλυπητηρίων μετά τον «καταστροφικό» σεισμό, ενώ έκανε λόγιο για «φρικτά νέα από το Μαρόκο».

Ο Ρώσος πρόεδρος, Βλαντίμιρ Πούτιν, εξέφρασε τα συλλυπητήριά του στον «φίλο λαό» του Μαρόκου, επεσήμανε το Κρεμλίνο σε ανακοίνωσή του: «Στη Ρωσία συμμεριζόμαστε τον πόνο και το πένθος του φίλου λαού του Μαρόκου», τόνισε ο Πούτιν σε μήνυμά του προς τον βασιλιά της χώρας Μοχάμεντ Στ’, ενώ εξέφρασε και «τα ειλικρινή μου συλλυπητήρια για τις τραγικές συνέπειες του καταστροφικού σεισμού».

Σε ανακοινωθέν της ιταλικής κυβέρνησης τονίζεται ότι η πρωθυπουργός Τζόρτζια Μελόνι, βρίσκεται στο πλευρό του Μαροκινού πρωθυπουργού Αζίζ Αχανούς, των συγγενών των θυμάτων και του μαροκινού λαού και εξέφρασε την απόλυτη πρόθεση της Ιταλίας να στηρίξει το Μαρόκο σε αυτή την κατάσταση έκτακτης ανάγκης.

 

Κόσμος Τελευταίες ειδήσεις