Κόσμος

«Μαστίγιο και καρότο» από Στόλτενμπεργκ για Τουρκία

«Υπάρχουν διαφορές, υπάρχουν και ανησυχίες» όσον αφορά στην Τουρκία ανέφερε ο Γενικός Γραμματέας του ΝΑΤΟ Γενς Στόλτενμπεργκ απαντώντας σε ερώτηση σχετικά με το εάν η Τουρκία μπορεί να θεωρείται αξιόπιστος σύμμαχος δεδομένου ότι ορισμένα θετικά βήματα ακολουθούνται από πισωγυρίσματα και εάν γίνονται προσπάθειες με τις ΗΠΑ για μία λύση ή συμβιβασμό στο θέμα των ρωσικών πυραύλων S-400.

«Εγώ εξέφρασα τις ανησυχίες μου επί ορισμένων θεμάτων, όπως για τους ρωσικούς πυραύλους και συγκεκριμένα για τις συνέπειες της αγοράς ρωσικών συστημάτων αεράμυνας. Ασφαλώς υπάρχουν και άλλα ζητήματα, μεταξύ αυτών η κατάσταση στην Ανατολική Μεσόγειο» σημείωσε ο Γενς Στόλτενμπεργκ, ενώ εξέφρασε τη βεβαιότητα «ότι πρέπει να χρησιμοποιούμε το ΝΑΤΟ ως πλατφόρμα για διαβουλεύσεις και συζητήσεις, όταν υπάρχουν διαφορές. Είμαι, επίσης, πεπεισμένος ότι το ΝΑΤΟ μπορεί να αποτελεί πλατφόρμα για να αναζητούμε τρόπους να προχωρήσουμε προς τα εμπρός, για να αντιμετωπίσουμε κάποιες από αυτές τις διαφορές και ανησυχίες».

Click4more: Το πρώτο τηλεφώνημα Μητσοτάκη – Μπάιντεν ορίστηκε κι έχει την σημασία του

Συμπλήρωσε ότι « τις τελευταίες εβδομάδες και τους τελευταίους μήνες καταφέραμε να κάνουμε κάποια σημαντικά βήματα προς τη σωστή κατεύθυνση, μεταξύ άλλων θεσπίζοντας έναν μηχανισμό αποτροπής, στο πλαίσιο του οποίου ειδήμονες σε στρατιωτικά θέματα από Ελλάδα και Τουρκία συναντώνται και δημιουργούν γραμμές επικοινωνίας και συμφωνούν σχετικά με το πώς θα μειωθεί ο κίνδυνος περιστατικών και ατυχημάτων στην Ανατολική Μεσόγειο. Όλα αυτά βοήθησαν να προετοιμαστεί το έδαφος για απευθείας συνομιλίες μεταξύ Ελλάδας και Τουρκίας επί της υποκείμενης διαφοράς τους στην Ανατολική Μεσόγειο».

«Καλωσορίζω, επίσης, το γεγονός ότι, παρά τις διαφορές, το ΝΑΤΟ συνεχίζει τη ναυτική του παρουσία στο Αιγαίο βοηθώντας στην εφαρμογή συμφωνίας μεταξύ Τουρκίας και ΕΕ σε μεταναστευτικά θέματα. Πιστεύω ότι η ισχύς του ΝΑΤΟ είναι ότι με την παρουσία ναυτικών πλοίων στο Αιγαίο καταφέραμε να φέρουμε κοντά Ελλάδα, Τουρκία και ΕΕ και να βοηθήσουμε στην υλοποίηση μίας σημαντικής συμφωνίας» επισήμανε.

Ο γενικός Γραμματέας του ΝΑΤΟ τόνισε ότι «δεν μπορούμε να αρνηθούμε ότι υπάρχουν διαφορές, έχω εκφράσει κι εγώ τις ανησυχίες μου, αλλά ταυτόχρονα νομίζω ότι έχουμε όλοι ευθύνη να αναζητήσουμε τρόπους αντιμετώπισής τους, να αναζητήσουμε λύσεις, λαμβάνοντας, επίσης, υπ’ όψιν ότι η Τουρκία είναι σημαντικός σύμμαχος, που συνορεύει με Συρία και Ιράκ και έχει διαδραματίσει σημαντικό ρόλο στον αγώνα κατά της τρομοκρατίας».

Πηγή: ΑΠΕ – ΜΠΕ.

Σχόλια
Σχολίασε εδώ
50 /50
2000 /2000
Όροι Χρήσης. Το site προστατεύεται από reCAPTCHA, ισχύουν Πολιτική Απορρήτου & Όροι Χρήσης της Google.
Κόσμος
Ακολουθήστε το Νewsit.gr στο Google News και ενημερωθείτε πρώτοι για όλη την ειδησεογραφία και τα τελευταία νέα της ημέρας
Κόσμος: Περισσότερα άρθρα
Περού: Ο πρώην πρόεδρος Μαρτίν Βισκάρα καταδικάστηκε σε 14 χρόνια κάθειρξη για διαφθορά
Ο πρώην αρχηγός του κράτους, που παρουσιαζόταν ως πρωταθλητής στη μάχη κατά της διαφθοράς, κρίθηκε ένοχος ότι έλαβε πάνω από μισό εκατομμύριο δολάρια σε μίζες όταν ήταν περιφερειάρχης της Μοκέγουα
Ο πρώην πρόεδρος του Περού, Μάρτιν Βιζκάρρα
Στους 36 οι νεκροί από τις πυρκαγιές σε ουρανοξύστες στο Χονγκ Κονγκ: «Καταστροφή άνευ προηγουμένου» δηλώνουν οι αρχές
Η γιγαντιαία πυρκαγιά συνεχίζει να κατακαίει πολλά συγκροτήματα κατοικιών, προκαλώντας δεκάδες θύματα και αφήνοντας 279 ανθρώπους «αγνοούμενους»
Τα κτίρια που καίγονται στο Χονγκ Κονγκ
Η Ουκρανία ότι έπληξε ρωσικό εργοστάσιο παραγωγής εξαρτημάτων για πυραύλους Iskander και Kalibr
Ο ουκρανικός στρατός αναλαμβάνει την ευθύνη για επίθεση σε στρατηγική εγκατάσταση στην Τσουβάσια, η οποία κατηγορείται ότι παράγει κρίσιμα εξαρτήματα για τα drones Shahed και διάφορα άλλα συστήματα
Έκρηξη Ουκρανία
Πραξικόπημα στη Γουινέα–Μπισσάου εν μέσω προεδρικών εκλογών: Ο στρατός παίρνει τον έλεγχο της χώρας
Το πραξικόπημα σημειώθηκε ενώ η χώρα παρέμενε σε εκλογικό θρίλερ: η εκλογική διαδικασία ανεστάλη, τα σύνορα έκλεισαν και ο απερχόμενος πρόεδρος υποστηρίζει ότι συνελήφθη στο γραφείο του
Οι στρατιωτικοί πραξικοπηματίες στη Γουινέα-Μπισάου