Κόσμος

«Μαστίγιο και καρότο» από Στόλτενμπεργκ για Τουρκία

Προσθήκη του newsit.gr ως προτεινόμενη πηγή στην Google

«Υπάρχουν διαφορές, υπάρχουν και ανησυχίες» όσον αφορά στην Τουρκία ανέφερε ο Γενικός Γραμματέας του ΝΑΤΟ Γενς Στόλτενμπεργκ απαντώντας σε ερώτηση σχετικά με το εάν η Τουρκία μπορεί να θεωρείται αξιόπιστος σύμμαχος δεδομένου ότι ορισμένα θετικά βήματα ακολουθούνται από πισωγυρίσματα και εάν γίνονται προσπάθειες με τις ΗΠΑ για μία λύση ή συμβιβασμό στο θέμα των ρωσικών πυραύλων S-400.

«Εγώ εξέφρασα τις ανησυχίες μου επί ορισμένων θεμάτων, όπως για τους ρωσικούς πυραύλους και συγκεκριμένα για τις συνέπειες της αγοράς ρωσικών συστημάτων αεράμυνας. Ασφαλώς υπάρχουν και άλλα ζητήματα, μεταξύ αυτών η κατάσταση στην Ανατολική Μεσόγειο» σημείωσε ο Γενς Στόλτενμπεργκ, ενώ εξέφρασε τη βεβαιότητα «ότι πρέπει να χρησιμοποιούμε το ΝΑΤΟ ως πλατφόρμα για διαβουλεύσεις και συζητήσεις, όταν υπάρχουν διαφορές. Είμαι, επίσης, πεπεισμένος ότι το ΝΑΤΟ μπορεί να αποτελεί πλατφόρμα για να αναζητούμε τρόπους να προχωρήσουμε προς τα εμπρός, για να αντιμετωπίσουμε κάποιες από αυτές τις διαφορές και ανησυχίες».

Click4more: Το πρώτο τηλεφώνημα Μητσοτάκη – Μπάιντεν ορίστηκε κι έχει την σημασία του

Συμπλήρωσε ότι « τις τελευταίες εβδομάδες και τους τελευταίους μήνες καταφέραμε να κάνουμε κάποια σημαντικά βήματα προς τη σωστή κατεύθυνση, μεταξύ άλλων θεσπίζοντας έναν μηχανισμό αποτροπής, στο πλαίσιο του οποίου ειδήμονες σε στρατιωτικά θέματα από Ελλάδα και Τουρκία συναντώνται και δημιουργούν γραμμές επικοινωνίας και συμφωνούν σχετικά με το πώς θα μειωθεί ο κίνδυνος περιστατικών και ατυχημάτων στην Ανατολική Μεσόγειο. Όλα αυτά βοήθησαν να προετοιμαστεί το έδαφος για απευθείας συνομιλίες μεταξύ Ελλάδας και Τουρκίας επί της υποκείμενης διαφοράς τους στην Ανατολική Μεσόγειο».

«Καλωσορίζω, επίσης, το γεγονός ότι, παρά τις διαφορές, το ΝΑΤΟ συνεχίζει τη ναυτική του παρουσία στο Αιγαίο βοηθώντας στην εφαρμογή συμφωνίας μεταξύ Τουρκίας και ΕΕ σε μεταναστευτικά θέματα. Πιστεύω ότι η ισχύς του ΝΑΤΟ είναι ότι με την παρουσία ναυτικών πλοίων στο Αιγαίο καταφέραμε να φέρουμε κοντά Ελλάδα, Τουρκία και ΕΕ και να βοηθήσουμε στην υλοποίηση μίας σημαντικής συμφωνίας» επισήμανε.

Ο γενικός Γραμματέας του ΝΑΤΟ τόνισε ότι «δεν μπορούμε να αρνηθούμε ότι υπάρχουν διαφορές, έχω εκφράσει κι εγώ τις ανησυχίες μου, αλλά ταυτόχρονα νομίζω ότι έχουμε όλοι ευθύνη να αναζητήσουμε τρόπους αντιμετώπισής τους, να αναζητήσουμε λύσεις, λαμβάνοντας, επίσης, υπ’ όψιν ότι η Τουρκία είναι σημαντικός σύμμαχος, που συνορεύει με Συρία και Ιράκ και έχει διαδραματίσει σημαντικό ρόλο στον αγώνα κατά της τρομοκρατίας».

Πηγή: ΑΠΕ – ΜΠΕ.

Σχόλια
Σχολίασε εδώ
50 /50
2000 /2000
Όροι Χρήσης. Το site προστατεύεται από reCAPTCHA, ισχύουν Πολιτική Απορρήτου & Όροι Χρήσης της Google.
Κόσμος
Ακολουθήστε το Νewsit.gr στο Google News και ενημερωθείτε πρώτοι για όλη την ειδησεογραφία και τα τελευταία νέα της ημέρας
Κόσμος: Περισσότερα άρθρα
«Θείο δώρο» για τους επιστήμονες η πρόσκρουση του πυραύλου στη Σελήνη – Ένα τυχαίο ατύχημα γίνεται σπάνιο επιστημονικό πείραμα
Οι ερευνητές ρίχνουν την προσοχή τους στα πετρώματα και την σκόνη του δορυφόρου - Πάνω από 220 τόνοι συντριμμιών εξοπλισμού βρίσκονται στο φεγγάρι μας
Στιγμιότυπο από τη στιγμή της πρόσκρουσης του πυραύλου της Space X στη Σελήνη (Πηγή φωτογραφίας: video grab
Μασούντ Πεζεσκιάν: Τώρα είναι η καλύτερη στιγμή για συμφωνία – Να μπει τέλος στο «ούτε πόλεμος ούτε ειρήνη»
Αναφερόμενος στις συνομιλίες που βρίσκονται σε εξέλιξη στο Ομάν, ο Ιρανός πρόεδρος σημείωσε ότι εξετάζεται το ενδεχόμενο εξεύρεσης λύσης για την αντιμετώπιση πιθανών παραβιάσεων
Ο Πρόεδρος του Ιράν, Masoud Pezeshkian
Οι 6 όροι «φωτιά» του Ιράν στις ΗΠΑ για τα Στενά του Ορμούζ - «Ποτέ δεν θα κάνουμε πίσω, είτε σε πόλεμο είτε σε διαπραγματεύσεις»
«Μέχρι η Αμερική να διορθώσει τη συμπεριφορά της, τα Στενά του Ορμούζ δεν θα ανοίξουν» προειδοποιεί ο γραμματέας του Ανώτατου Συμβουλίου Εθνικής Ασφαλείας του Ιράν, Μοχαμάντ Μπαγκέρ Ζολγκάντρ
Εμπορικά πλοία καθηλωμένα στα Στενά του Ορμούζ 15
CNN: Διπλωματική έξοδο των ΗΠΑ από τον πόλεμο με το Ιράν ζητά ο κορυφαίος στρατηγός του Τραμπ
Ο πόλεμος έχει φτάσει σε σημείο όπου πολλοί από τους κορυφαίους αξιωματούχους εθνικής ασφάλειας του Τραμπ συμφωνούν με τον στρατηγό Κέιν ότι «η αεροπορική ισχύς έχει τα όριά της»
Ο αρχηγός του Γενικού Επιτελείου Στρατού των ΗΠΑ, στρατηγός Νταν Κέιν