Σάββατο, 20 Απρ.
12oC Αθήνα

Μέι: Να στείλουμε μήνυμα στην ΕΕ για το τι συμφωνία θέλουμε για το Brexit

Μέι: Να στείλουμε μήνυμα στην ΕΕ για το τι συμφωνία θέλουμε για το Brexit
photo Reuters

Σήμερα διεξάγεται η κρίσιμη ψηφοφορία στο βρετανικό κοινοβούλιο για τη συμφωνία για το Brexit και η Μέι έστειλε το δικό της μήνυμα στους βουλευτές.

Η Τερέζα Μέι τόνισε πως πρέπει να τελειώσουν οι διαιρέσεις που εμπόδισαν τη βουλή να εγκρίνει μια συμφωνία για το Brexit και μια ευκαιρία να δείξουν οι βουλευτές στην Ευρωπαϊκή Ένωση τι θέλουν.

«Σήμερα έχουμε την ευκαιρία να δείξουμε στην Ευρωπαϊκή Ένωση τι θα χρειαστεί προκειμένου να περάσει μια συμφωνία για το Brexit από αυτή τη Βουλή των Κοινοτήτων, τι θα χρειαστεί για να πάμε πέρα από τη σύγχυση και τη διαίρεση και την αβεβαιότητα που τώρα επικρέμαται πάνω από εμάς», είπε η Μέι στο κοινοβούλιο.

«Δέχομαι επίσης πως αυτή η Βουλή δεν θέλει τη συμφωνία για το Brexit την οποία έθεσα ενώπιόν της, με τη μορφή που υφίσταται σήμερα. Η ψηφοφορία ήταν αποφασιστική και την άκουσα με μεγάλη προσοχή. Έτσι ο κόσμος ξέρει τι δεν θέλει αυτή η Βουλή Σήμερα πρέπει να στείλουμε ένα εμφατικό μήνυμα για το τι θέλουμε», είπε η Βρετανίδα πρωθυπουργός.

Θα ψηφιστούν έως επτά αλλαγές στην πρόταση της Μέι

Οι Βρετανοί βουλευτές θα μπορέσουν να ψηφίσουν έως και επτά αλλαγές στη συμφωνία που έφερε η Τερέζα Μέι για το Brexit, ανακοίνωσε ο πρόεδρος της Βουλής των Κοινοτήτων Τζον Μπέρκοου.

Ο κ. Μπέρκοου δήλωσε πως επέλεξε επτά τροπολογίες, περιλαμβανομένης μιας που προτάθηκε από τον συντηρητικό βουλευτή Γκρέιαμ Μπρέιντι και καλεί για την άρση του βορειοϊρλανδικού αποκαλούμενου «μηχανισμού ασφαλείας» (backstop) και την αντικατάστασή του από «εναλλακτικές ρυθμίσεις».

Επίσης επέλεξε μια τροπολογία που προτάθηκε από τη βουλευτή των Εργατικών Ιβέτ Κούπερ, η οποία ζητεί να περάσει ο έλεγχος του Brexit από την Μέι στο κοινοβούλιο και, αν υπερψηφιστεί, μπορεί να έχει βαθιά επίδραση, δίνοντας στους βουλευτές που θέλουν να μπλοκάρουν, να καθυστερήσουν ή να επαναδιαπραγματευθούν το Brexit μια νομική οδό για να το πράξουν.

Με πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ

Κόσμος Τελευταίες ειδήσεις