Site icon NewsIT
23:05 | 09.05.25

Μεξικό: 29 παιδιά σκοτώθηκαν στον «πόλεμο» μεταξύ αντιπάλων καρτέλ – Τουλάχιστον 97 οι αγνοούμενοι

Εθνικοί φρουροί αποκλείουν μια περιοχή όπου ένα πτώμα βρίσκεται σε δρόμο στην πόλη Culiacan της πολιτείας Sinaloa

Εθνικοί φρουροί αποκλείουν μια περιοχή όπου ένα πτώμα βρίσκεται σε δρόμο στην πόλη Culiacan της πολιτείας Sinaloa / Φωτογραφία αρχείου / AP Photo

Newsit Newsroom

Ο πόλεμος μεταξύ των κληρονόμων του «Ελ Τσάπο» και της φράξιας του «Ελ Μάγιο» στην πολιτεία Σιναλόα έχει στοιχίσει τη ζωή σε τουλάχιστον 1.200 ανθρώπους, ενώ άλλοι 1.400 αγνοούνται

Τουλάχιστον 39 ανήλικοι δολοφονήθηκαν σήμερα (09.05.2025) και 97 ακόμη, αγνοούνται στο δυτικό Μεξικό, εν μέσω του πόλεμο που έχει ξεσπάσει από τον περασμένο Σεπτέμβριο μεταξύ δύο αντίπαλων φραξιών του καρτέλ Σιναλόα, μιας από τις ισχυρότερες οργανώσεις διακίνησης ναρκωτικών στη χώρα.

Την περασμένη Δευτέρα δύο κορίτσια 7 και 12 ετών σκοτώθηκαν όταν βρέθηκαν παρούσες εν μέσω ανταλλαγής πυρών της Εθνοφρουράς με μια ένοπλη οργάνωση στην κοινότητα Μπαντιραγκουάτο, προπύργιο του «Ελ Τσάπο» και άλλων ηγετών του καρτέλ στο Μεξικό. Άλλο ένα παιδί 12 ετών τραυματίστηκε από σφαίρες, όπως επίσης και οι γονείς του και άλλα μέλη της οικογένειάς του.

«Τριάντα εννέα παιδιά έχουν χάσει τη ζωή τους στην σημερινή ένοπλη σύρραξη», είπε στο Γαλλικό Πρακτορείο ο Όσκαρ Λόσα, ο πρόεδρος της Επιτροπής Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων της Πολιτείας (Διαμεσολαβητής). Άλλα 97 παιδιά «χάθηκαν» εν μέσω των συγκρούσεων, πρόσθεσε, επικαλούμενος στοιχεία της τοπικής εισαγγελίας.

«Πότε θα μπορέσει να συνέλθει η κοινωνία από ένα τόσο βαθύ και οδυνηρό τραύμα; Ποτέ. (Τα παιδιά) θα είναι πάντα παρόντα, μέσω των αριθμών, αλλά τα χαμόγελά τους θα έχουν σβήσει», είπε ο Λόσα.

Οι συγκρούσεις ξέσπασαν τον Σεπτέμβριο στο Κουλιακάν, την πρωτεύουσα της Πολιτείας Σιναλόα.

Το καρτέλ Σιναλόα ιδρύθηκε από τον Χοακίν «Ελ Τσάπο» Γκουσμάν, ο οποίος σήμερα εκτίει ποινή ισόβιας κάθειρξης στις ΗΠΑ, και τον Ισμαέλ «Ελ Μάγιο» Σαμπάλα, ο οποίος συνελήφθη στο Τέξας τον περασμένο Ιούλιο.

Οι υποστηρικτές του «Μάγιο» κατηγορούν τους γιους του «Τσάπο» (σ.σ. τους «Τσαπίτος») ότι τον πρόδωσαν και τον παρέδωσαν στις αμερικανικές αρχές.

Ο πόλεμος μεταξύ των κληρονόμων του «Ελ Τσάπο» και της φράξιας του «Ελ Μάγιο» έχει στοιχίσει τη ζωή σε τουλάχιστον 1.200 ανθρώπους, ενώ άλλοι 1.400 αγνοούνται. Έχει επίσης βαθιές συνέπειες στην τοπική οικονομία και την καθημερινότητα στην πρωτεύουσα Κουλιακάν και σε άλλες κοινότητες της Πολιτείας Σιναλόα.

Τελευταίες ειδήσεις

Exit mobile version