Παρασκευή, 26 Απρ.
16oC Αθήνα

Μεξικό: Σύλληψη δημάρχου για συνέργεια στη δολοφονία της δημοσιογράφου Μιροσλάβα Μπριτς

Μεξικό: Σύλληψη δημάρχου για συνέργεια στη δολοφονία της δημοσιογράφου Μιροσλάβα Μπριτς
Φωτογραφία Αρχείου

Πρώην δήμαρχος της πόλης Τσίνιπας, στην πολιτεία Τσιουάουα στο βόρειο Μεξικό, συνελήφθη καθώς κατηγορείται για «συνέργεια» στη δολοφονία της δημοσιογράφου Μιροσλάβα Μπριτς το 2017.

Δικαστήριο στην Τσιουάουα μπόρεσε να τεκμηριώσει «πιθανές ποινικές ευθύνες» του Ούγο Αμέδ Σουλτς, του πρώην δημάρχου, που φέρεται «να έδωσε πληροφορίες στην εγκληματική οργάνωση» η οποία «διέπραξε τη δολοφονία», ανέφερε η εισαγγελία, χωρίς να υπεισέλθει σε περισσότερες λεπτομέρειες.

Μπλεγμένοι κι άλλοι πολιτικοί

Για τη δολοφονία της Μπριτς στα 54 της χρόνια, ομοσπονδιακός δικαστής καταδίκασε νωρίτερα φέτος τον Χουάν Κάρλος Μορένο, γνωστό και ως «Ελ Λάρι», να εκτίσει 50 χρόνια κάθειρξη. Ο «Λάρι» φέρεται να ήταν ηθικός αυτουργός του φόνου της δημοσιογράφου, η οποία ερευνούσε θέματα όπως οι παραβιάσεις ανθρωπίνων δικαιωμάτων, η διακίνηση ναρκωτικών, υποθέσεις διαφθοράς.

click4more: Αυτά τα συστατικά περιέχει το εμβόλιο της Pfizer κατά του κορονοϊού

Κατά τη διάρκεια της δίκης του Μορένο, αποκαλύφθηκε ότι πολιτικοί ηχογραφούσαν τηλεφωνικές συνδιαλέξεις τους με τη δημοσιογράφο, ανταποκρίτρια της εφημερίδας La Jornada, κι ότι τις έδωσαν στον Σουλτς, στέλεχος του Κόμματος Εθνικής Δράσης (PAN, δεξιά).

Ο πρώην δήμαρχος της Τσίνιπας, «με την υποστήριξη πρώην ηγετικών στελεχών του PAN στην πολιτεία Τσιουάουα, άσκησε πίεση στη Μιροσλάβα Μπριτς να του αποκαλύψει τις πηγές της σε ρεπορτάζ που ανέφερε ότι μέλη διαφόρων εγκληματικών οργανώσεων  ήταν υποψήφια για αιρετά αξιώματα», ανέφερε χθες Πέμπτη στην ηλεκτρονική της έκδοση η Χορνάδα μετά τη σύλληψη του Σουλτς.

Πάνω από 100 δολοφονίες δημοσιογράφων το 2000

Η δημοσιογράφος, που καταγόταν από την Τσίνιπας, χτυπήθηκε από οκτώ σφαίρες στο κεφάλι την 23η Μαρτίου 2017, λίγη ώρα αφού βγήκε από το σπίτι της για να πάει τον γιο της στο σχολείο με το αυτοκίνητο.

Το Μεξικό είναι μια από τις πιο επικίνδυνες χώρες για τους δημοσιογράφους στον κόσμο. Πάνω από 100 εργαζόμενοι σε ΜΜΕ έχουν δολοφονηθεί στη χώρα από το 2000, επτά φέτος· το 90% των υποθέσεων αυτών παραμένει ανεξιχνίαστο και ατιμώρητο, τονίζουν οι μη κυβερνητικές οργανώσεις Δημοσιογράφοι Χωρίς Σύνορα (Reporters sans frontières, RSF) και Artículo 19.

Η πιο πρόσφατη δολοφονία ήταν αυτή του Ισραήλ Βάσκες, δημοσιογράφου που εργαζόταν στην ηλεκτρονική εφημερίδα El Salmantino, στη Σαλαμάνκα. Άγνωστοι άνοιξαν πυρ εναντίον του την 9η Νοεμβρίου ενώ έκανε ρεπορτάζ για τον εντοπισμό ανθρωπίνων λειψάνων στην πολιτεία Γουαναχουάτο.

Κόσμος Τελευταίες ειδήσεις